Spendera dem som Beckham

Miljardvinnaren blir en av världens rikaste

SPEL

Dem hemlige britten vann sanslösa 1,7 miljarder kronor – europarekord i lottosammanhang.

Det gör honom eller henne till den 418:e rikaste personen i Storbritannien och en av de rikaste i världen, strax efter paret Beckham på listan.

Men ännu vet ingen vem den lycklige vinnaren är.

Foto: AP
David och Victoria Beckham

Det var under tisdagens dragning av Euro Millions, det internationella lotteriet som kan spelas i nio europeiska länder, som det äntligen blev en jackpottvinst efter 14 resultatlösa dragningar.

Förstaprissumman, som går till en ensam vinnare, landade på svindlande 185 miljoner euro, motsvarande 1,7 miljarder kronor, och är den överlägset största lottovinst som delats ut i Europa någonsin.

Under onsdagseftermiddagen har personen ännu inte gett sig tillkänna. Det enda som står klart är att lotten är såld i Storbritannien, men lotteribolaget har ännu inte avslöjat vilken stad eller del av landet det rör sig om.

136 000 om dagen

Men redan nu har de engelska tidningarna börjat analysera den nyfunna förmögenheten grundligt. Exakt var på listan över Storbritanniens rikaste vinnaren hamnar är lite oklart eftersom uppgifterna får isär, The Sun skriver plats 430 medan Daily Mail placerar vinnaren som nummer 418. Båda källorna är dock överens om att förmögenheten är i stort sett lika stor som paret Beckhams, och större än de som ex-Beatlen Ringo Starr och legendariske sångaren Tom Jones samlat på sig under alla år.

Enligt Daily Mail skulle pengarna, om de placeras på ett normalt sparkonto, generera en ränta på 50 miljoner kronor om året till vinnaren. Det motsvarar 136 000 kronor per dag, eller 5 700 kronor i timmen. Skulle hela förmögenheten växlas in till sedlar i valören 50 pund skulle traven bli 365 meter hög – nästan fyra gånger högre än Big Ben.

FAKTA

Och det här kan du köpa för 1,7 miljarder kronor:

42,5 miljoner "Big Mac" på McDonalds i Sverige

Två stycken Cristiano Ronaldo till världsrekordpriset 80 miljoner pund

Drygt 1 000 par av världens dyraste skor – en högklackad diamanthistoria från House of Borgezie som kostar 1,4 miljoner kronor per par.

80 stycken exemplar av Bugatti Veyron Super Sport, världens dyraste bil

Två stycken Boeing 767 jetplan