Experterna: Så lite talar för Finland

Säkra på svensk seger i kvällens semifinal

Foto: AP
I kväll tar det stopp, Finland Spelbolagens experter och dess odds pekar på att Sverige vinner kvällens semifinal i junior-VM.
SPEL

I kväll smäller det i Calgary.

Semifinal mellan Sverige–Finland.

Hur slutar matchen? Spelbolagens experter ger sina tips.

FRÅGORNA:

1) Har ni missbedömt Sverige när ni satte oddsen inför turneringen?

2) Vad talar för att Sverige spelar final?

3) Vad talar för att Finland spelar final?

4) Hur slutar matchen?

SPELBOLAGENS SVAR:

JONAS NILSSON, PR-CHEF, UNIBET:

1) – Nej, oddsen på Sverige att vinner har inte ”chocksänkts” som rubriken brukar lyda. Kanada var, och är, fortfarande storfavoriter att ta hem guldet på hemmaplan. Dock för Sverige så talades det på förhand mycket för att USA eller Kanada skulle stå som semifinalmotståndare, och då hade Sverige fått det tufft att nå en final. Nu vann Sverige dock över Ryssland i gruppspelet och slapp på så sätt att spela en kvartsfinal, plus att vi fick Finland i stället för USA/Kanada i en semi.

2) – Mycket. Sverige var spellediga i går när Finland gick en holmgång mot Slovakien och förhoppningsvis har finnarna trötta ben i dag. Vidare har Sverige flera killar som var med förra året, och förhoppningsvis har de lärt sig ”semifinal-läxan” från förra året, då man föll mot Ryssland.

3) – När alla förväntar sig att Sverige ska gå till final, har Finland ett utmärkt tillfälle att slå ur underläge. Man har under turneringens gång växt och det var starkt att slå ut USA ur gruppspelet. Våra nordiska grannar har även turneringens poängkung Mikael Granlund i laget, som är superhet för tillfället, och då kan allt hända.

4) – Sverige vänder en tidig finsk ledning och vinner, efter en rafflande gastkramning, med 4–2 efter mål i öppen kasse på slutet.

PATRICK KIPLER, INFORMATÖR NORDICBET:

1) – Nej, vi ser fortfarande Kanada som stora favoriter till guldet. Nu möts Kanada och Ryssland redan i semifinalen samtidigt som USA vek ner sig. Det har ökar svenskarnas chanser, framförallt till att nå finalen, men vi ser fortfarande hemmanationen som stora favoriter.

2) – Sverige har en bredare trupp än vad Finland har. Sett till fyra kedjor har Sverige fler hot som kan avgöra matchen, plus att man har ett bättre försvarsspel.

3) – Bröderna Granlund. Främst Mikael som har alla förutsättningar att bli en storstjärna i NHL, men yngre brorsan Markus har även han fina kvalitéer. Tillsammans med Teemu Pulkkinen bildar de en kedja som på egen hand kan avgöra en match.

4) – 4–2 till Sverige.

THOMAS BERTILSSON, PR-ANSVARIG BETSSON:

1) – Bragdmatchen mot ryssarna gjorde ju vägen till finalen så mycket enklare. Detta trodde vi inte på förhand då ryssarna sett vassare ut än Sverige och var favoriter till gruppsegern, vilket hade inneburit en längre och svårare väg till finalen för Sveriges del.

2) – Ganska mycket. Sverige har en jämnare trupp och flera femmor som kan prestera jämfört med Finlands, som är beroende av sin förstakedja med bröderna Granlund.

3) – Att bröderna Granlund får fritt spelrum, deras duktige målvakt stänger igen och att Sverige inte lyckas hålla sig ifrån utvisningsbåset.

4) – 6–2 till Sverige.

DAN VIKMAN, PRESSCHEF EXPEKT:

1) – Nej, vi var rätt ute. Sverige var ett av de fyra favoritlagen. Att USA fallit ifrån överraskar mer.

2) – Sverige har ett bättre anfallsspel och kan utnyttja Finlands ganska darriga defensiv och målvaktsspel. Normalt sett ska Sverige vinna matchen och laget kan fortfarande bättre. Den magiska vändningen mot Ryssland betyder massor.

3) – Finland kommer säkert att försöka störa Sverige med ett mycket aggressivt spel. Där ligger lagets chans. Att få Sverige ur fattningen.

4) – 4–2 till Sverige som går till final.

FAKTA

Så ser guldoddsen ut i JVM:

UNIBET:

Kanada: 1.50 (2.10)

Sverige: 4.75 (5.50)

Ryssland: 5.50 (3.80)

Finland: 6.50 (10.00)

NORDICBET:

Kanada: 1.50

Sverige: 4.00

Ryssland: 7.00

Finland: 8.00

BETSSON:

Kanada: 1.50 (2.00)

Sverige: 4.50 (6.00)

Ryssland: 6.00 (3.75)

Finland: 6.50 (13.00)

Guldoddsen innan turneringen inom parentes.

ARTIKELN HANDLAR OM