Bröt mot reglerna i nya Friends Arena

Svenska Spel: Det är oacceptabelt

Foto: SVT
SPEL

Samtliga sex nyöppnade spelbutiker i Friends Arena bröt mot reglerna under premiärmatchen mellan Sverige och England.

SVT lät en 16-åring lämna in spel i samtliga butiker som dessutom försökte sälja på barnet ytterligare produkter.
– Det är oacceptabelt, det ska inte få förekomma, säger Svenska Spels presschef Johan Tisell till SVT.

SVT lät 16-årige Anton satsa 50 kronor på Oddset i samtliga av Svenska Spels sex nyöppnade butiker i Friends Arena. Ingen av de sex ombuden, som enligt SVT handplockats som "de bästa" av företaget, frågade om legitimation utan valde istället att försöka sälja på 16-åringen fler produkter.

– Jag har gjort en bombenandel, Zlatans guldburk. Jackpott 500 000 extra. 97 spänn per andel. Tål att tänkas på, en miljon kan du vinna, sa ett av ombuden till Anton i SVT:s granskning.

”Bra att det uppmärksammas”

Regeringen har tydliga direktiv om 18-årsgräns för Svenska Spels spelprodukter. Företagets presschef Johan Tisell ser också allvarligt på det inträffade efter att ha sett kanalens gömda videoupptagning.

– Jag känner som sagt att det är oacceptabelt, det ska inte få förekomma. Men det är bra samtidigt att det uppmärksammas, säger Johan Tisell.

”Viktigt att värna om barnen”

Även Spelberoendets riksförbund reagerar på filmen och menar att det kan leda till spelmissbruk om reglerna inte följs.

– Det gäller ju likadant inom alla missbruk att ju tidigare man börjar med ett missbruk, desto större risk är det att man hamnar i ett beroende. Så därför är det extra viktigt att värna om barnen så att de inte utsätts för olika former av beroenden, säger ordföranden Kim Grahn till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM