”Sämsta han spelat på 12-13 månader”

Mats Wilander sågar Andy Murray inför Wimbledon-semifinalen – men tror på honom ändå

Foto: AP
Andy Murray
SPEL

Favoriter som inte övertygat – men som vinner trots allt.

Det är temat när Mats Wilander tippar årets Wimbledon-semifinaler. Framförallt är det hemmahoppet Andy Murray som måste upp en nivå mot polske talangen Jerzy Janowicz.

– Murray måste helt klart höja sig om han ska nå finalen, säger Wilander.

Damernas semifinaler:

Marion Bartoli - Kirsten Flipkens (2)

Jag blir förvånad om Flipkens inte vinner här. Hon har en ruggigt bra chans och hon har definitivt spelet för att slå Bartoli. Men hela grejen - semifinal på centre court i Wimbledon - kan spela ett spratt här. Marion Bartoli däremot har inga problem alls med att det ligger en finalplats i potten; hon spelar utan nerver. Hon spelar faktiskt exakt med samma spelstil, oavsett motstånd, underlag & turnering och är fullständigt orädd. Fransyskan är dock ganska orörlig, och kan Flipkens bara få Bartoli att röra sig med ett varierat spel med lite slice, stoppbollar och sida till sida så bör hon vinna detta.

Utgången: Flipkens vinner trots allt

Sabine Lisicki - Agnieszka Radwanska (2)

Lisicki är bäst av de fyra kvarvarande damerna. Hon kommer vinna Wimbledon, men frågan är om hon vinner i år. Det kommer bli tufft mot Agnieszka Radwanska, som är en väldigt smart spelare med ett brett register. Man måste göra så oerhört mycket för att slå Radwanska och tyvärr (för Lisicki) så tror jag Radwanska är för bra i detta sammanhang. Polskan är litegrann som Murray när han är som bäst i såna här tillfällen.

Utgången: Radwanska tar detta i tre set

Herrarnas semifinaler:

Novak Djokovic - Juan Martin Del Potro (1)

Juan Martin Del Potro var skadad redan innan sin kvartsfinal mot Ferrer, och väl där halkade han till och vred sitt skadade knä i det första gemet. Men han slog sig igenom smärtan. När han väl blev skadad (igen) så var det bara en taktik som gällde och det var att trycka på bollen så hårt som möjligt för att undvika långa slitsamma dueller, samt att chansa rätt mycket - och det fungerade. Mot Djokovic måste han ha samma taktik; han måste våga! Och får Del Potro till det har han en liten chans mot Djokovic. Del Potro är jäkligt mogen och en ansvarsfull tennisspelare, han chansar vid rätt tillfällen och det går ofta hem, han är bäst i Sydamerika där alla följer honom och han har redan vunnit en Grand Slam. Tyvärr ställs han ju mot världsettan som bara blir bättre och bättre ju längre turneringen går och det såg vi även mot Berdych. Ingen borde kunna slå Djokovic just nu. Speciellt inte om man hämmas av en skada, men jag hoppas Juan kan bjuda på en rejäl match.

Utgången: 3-1 till Djokovic

Jerzy Janowicz - Andy Murray (2)

Murray måste helt klart höja sig om han ska nå finalen. De första två seten mot Verdasco i kvarten var de två sämsta seten jag sett han spela på 12-13 månader. Andy var på tok för passiv. Han måste spela mer aggressivt & serva betydligt bättre och gör han det kan han mycket väl vinna i tre set här. Murray har trots allt rutinen i en sån här match, speciellt mot unga Jerzy Janowich. Jag har stora förhoppningar på den här matchen. Tror det kommer bli en jäkligt bra tennismatch. Blir inte Janowich för nervös och inte försvinner i första halvan av matchen så har han en grym chans! Det är livsfarligt när såna här otippade och hungriga spelare går långt i Slams. Polacken vet faktiskt inte var hans högsta nivå ligger på då han aldrig spelat en Grand Slam-semifinal. Han kan gå ut där och vara totalt orädd och samtidigt spela hur bra som helst. Det snackas ofta om "sin livs match", och det kan det mycket väl bli för Janowich här, speciellt om Murray inte höjer sig. Jag såg Jerzy i Paris i oktober 2012 för första gången och där slog han faktiskt Murray. Sedan dess har jag följt honom noga och han är en stor talang. Avslutningsvis, Murray måste spela upp sig något djävulskt! Just nu slår han aldrig varken Janowicz eller Djokovic.

Utgången: Murray vinner i fyra set efter ca 3,5 timmes spel

Här kan du följa Mats Wilanders tips kontinuerligt.

Mats Wilander

ARTIKELN HANDLAR OM