Kritiserad spelbutik stänger – för gott

VD:n förklarar varför: ”Vi har uppnått våra mål”

1 av 2 | Foto: Dragan Mitrovic
Spelbutiken på Götgatan i Stockholm stänger igen.
SPEL

Landets mest kritiserade spelbutik stänger igen – för gott.

I dag slår spelbolaget Betsson igen sina portar på Götgatan i Stockholm.

– Våra kunder har sin spelbutik på hemmaplan, säger Magnus Silfverberg, VD för Betsson AB.

Redan innan spelbolaget Betsson öppnade sin spelbutik på Götgatan på Södermalm i Stockholm, 30 maj 2008, rönte spelbolagets aktion en stor debatt.

Lotteriinspektionen gjorde en polisanmälan mot bolaget eftersom de ansåg att butiken stred mot den svenska lotterilagen. Anmälan kom in till polisen redan innan butiken fanns.

7 december 2009 tvingades spelbolaget stänga igen butiken. Det var Kammarrätten som fastslog beslutet.

Fick rätt hos Regeringsrätten

Betsson överklagade och fick rätt i Regeringsrätten 28 december: ”Kammarrättens dom inte ska gälla tills något annat bestämts”, löd utlåtandet från Regeringsrätten. 25 januari 2010 öppnades butiken igen.

Nu går den dock i graven, nästan fyra år efter återöppnandet.

Magnus Silfverberg, VD för Betsson AB, förklarar i ett pressmeddelande:

– Våra kunder har sin spelbutik på hemmaplan. När vi nu uppnått våra mål med den fysiska butiken väljer vi istället att helt och hållet fokusera på vår butik i mobilen, som haft en enastående utveckling under året.

”Viktig för svenska spelmarknaden”

– Butiken har varit viktig för Betssons och hela den svenska spelmarknadens utveckling. Nu när frågorna om spellagstiftningen varit uppe i högsta domstolen och det har bevisats att den står i strid med EU-rätten, känner vi att butiken spelat ut sin roll. Vi är stolta över vad vi åstadkommit och att vi har varit med om att förändra och skapa debatt runt den svenska spellagstiftningen.

Spelbolagets satsning i mobilen är en av de stora anledningarna till att spelbutiken stänger igen.

- Allt som går att göra i en spelbutik kan idag göras från en dator, surfplatta eller telefon. Vår framtid är mobil, precis som våra spelare, säger Magnus Silfverberg.

FAKTA

Detta har hänt:

■ ■ ■ 30 maj 2008 öppnar spelbolaget Betsson sin spelbutik Götgatan på Södermalm i Stockholm.

■ ■ ■ Redan innan butiken öppnas gör Lotteriinspektionen en polisanmälan mot bolaget. De anser att spelbutiken strider mot den svenska lotterilagen.

■ ■ ■ 7 december 2009 tvingas spelbolaget stänga butiken. Kammarrätten fastslog i sin dom att spelbutiken skulle stängas.

■ ■ ■ 28 december 2009 gick Regeringsrätten med på Betssons överklagan och bestämde följande: ”Kammarrättens dom inte ska gälla tills något annat bestämts”.

■ ■ ■ 25 januari 2010 öppnades spelbutiken igen

■ ■ ■ 12 december 2013 stänger spelbolaget igen sin spelbutik för gott.

ARTIKELN HANDLAR OM