Misstänkt spelfusk i Blåvitts storseger

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
SPEL

MARBELLA. IFK Göteborgs match mot Lokomotiv Plovdiv omges av misstankar om spelfusk.

Blåvitt gjorde 2-0 i 31:a minuten, tre minuter senare stoppade bet365 vadslagningen på matchen.

– Framåt ville de inte mycket. Något var skumt, säger John Alvbåge.

Matchen i Costa del Sol Trophy var märklig på många sätt.

Bulgariska ligafemman Lokomotiv Plovdiv slog i förrgår Steaua Bukarest med 2-1. Samma lag som IFK Göteborg ett par dagar innan spelade 0-0 mot.

Men mot inte ordinarie Blåvitt var Plovdiv underlägset tidigt.

IFK Göteborg brände flera jättelägen innan de gjorde 1-0 på straff (Darijan Bojanic) i 29:e minuten efter en neddragning i straffområdet.

2-0 kom två minuter senare efter ett paradanfall där Gustav Engvall serverade Lasse Vibe öppet mål.

Ungefär samtidigt började spelbolaget bet365 ana oråd.

I ett meddelande till Sportbladet uppger företaget att man stoppade livespelandet på matchen efter 34 minuter.

Ytterligare några minuter senare började en stor mängd personer rapportera i chatdelen i Sportbladets liverapportering att flera vadslagningsbolag stoppat spel.

Domaren bröt matchen

I andra halvlek fortsatte IFK Göteborg att dominera med eftertryck och skapade den ena chansen efter den andra.

Gustav Engvall gjorde 3-0 (74) och Ludwig Augustinsson 4-0 (81) innan den spanske domaren avbröt matchen i förtid i 85:e minuten efter att den bulgariske tränaren Aleksandar Stankov attackerat IFK-tränaren Mikael Stahre.

Efteråt var flera av IFK Göteborgs spelare förvånade över hur dåliga Plovdiv var, utan att anklaga motståndarna för att ha lagt sig.

– Jag misstänkte inget. Det är tråkigt om det skulle vara något misstänkt, säger lagkaptenen Mattias Bjärsmyr.

Men bland avbytarna diskuterades bulgarernas agerande:

– Vi pratade om det på bänken. Det var en femminutersperiod när vi radade upp mängder av chanser. "Är det någon som spelat på matchen, eller" sa vi, säger Marcus Sandberg. Det såg ju ut som de bara la ut bollen till oss.

I natt skrev målvakten John Alvbåge på twitter:

– Matchen kan mycket väl ha varit riggad. Men om den nu var det så kunde bulgarerna gömt det lite bättre. Det var i så fall för uppenbart ibland.

”Något var skumt”

Han utvecklade senare:

– Något var skumt. Antingen var dom trötta så att dom inte orkade eller så ville dom helt enkelt inte, säger Alvbåge. Man funderade på deras kroppsspråk som sa "jag skiter i detta".

– Backlinjen och målvakten slet, men när de kom över halva plan så la dom av. Du såg ju matchen, säger Alvbåge till Sportbladet.

Bet365 uppger för Sportbladet att det var företagets oddssättare som beslutade att plocka bort matchen från spelet efter 34 minuter med hänvisning till paragrafen 4.6.

Regeln innebär att bet365 menar att "evenemangets integritet har ifrågasatts, potten har manipulerats, eller en match har riggats".

Nordicbet och Unibet uppger att de inte upptäckt några märkligheter i spelandet kring matchen.

FAKTA

Märkligheterna kring matchen mellan IFK Göteborg och Lokomotiv Plovdiv

Lagen

Lokomotiv Plovdiv är mitt uppe i sin säsong, slog Steaua Bukarest med 2-1 för några dagar sedan men blev rejält utspelat av IFK Göteborg, som gjorde sju ändringar i laget jämför med deras första match mot Steaua Bukarest (0-0).

Straffen

IFK Göteborg får en straff i 29:e minuten efter att en Plovdivspelare tagit ett livtag på Daniel Sobralense. Nästan alla spelare tror att domaren blåser av för en offensiv ojustehet.

På Darijan Bojanics straff kastar sig inte ens målvakten Kiril Akalski.

Spelbolagen

Efter 2-0-målet i 31:a minuten börjar spelbolagen agera. Bet365 stoppar vadslagningen i 34:e minuten. Flera läsare hör av sig till Sportbladet att flera bolag stoppat spel.

Resultatet

I den andra halvleken fortsätter utspelningen. IFK-segern stannar vid 4-0 men kunde varit ännu större.

Slutet

Den spanske domaren bryter matchen mycket överraskande med fem minuter kvar att spela efter att den bulgariske tränaren Aleksandar Stankov attackerat Mikael Stahre.

ARTIKELN HANDLAR OM