Mystiska spelet: ”10 miljoner på Hammarbykross”

Foto: Bildbyrån
SPEL

Landskrona Bois 0–4-förlust borta mot Hammarby i går kväll föregicks av mystiskt stora spelinsatser.

Det uppger anti matchfixing-organisationen Federbet – som larmade om en given Bajen-kross i ett mejl till Sportbladet Spel redan före matchstart.

– Det spelades för minst en miljon euro på storseger för Hammarby under den sista timmen före match, säger Federbets generalsekreterare Francesco Baranca.

Mailet som skickades till Sportbladet Spel – före avspark.

Klockan 18.13 under söndagen, två minuter före matchstart i superettanmötet mellan Hammarby och Landskrona Bois, damp det ner ett mejl i Sportbladet Spels inkorg (se mailet intill artikeln).

Avsändare var Francesco Baranca, generalsekreterare för den internationella antimatchfixing-organisationen Federbet, och innehållet var ett larm om att det spelats för enorma summor på storseger för Hammarby och överspel när det gäller antal mål i matchen.

Matchen slutade 4–0 till Hammarby, det vill säga storseger för Hammarby och över både 2,5 och 3,5 mål. Precis som Federbet förutspått.

”Ursprung på asiatiska spelmarknaden”

– Jag skickade mejlet för att visa att vi inte bara sitter och är efterkloka, utan att våra misstankar faktiskt visar sig stämma i de allra flesta fall, säger Francesco Baranca när Sportbladet Spel talar med honom under måndagen.

Att Hammarby vinner matchen med 4–0 är i sig inget skäl för misstanke, Landskrona Bois har haft en tung vår och förlorade exempelvis med 2–6 mot Jönköpings Södra så sent som för ett par veckor sen.

Francesco Baranca förklarar varför matchen är misstänkt.

– Okej, Hammarby är ett bättre lag. Men det som händer inför den här matchen är att oddsen på en stor Hammarbyvinst och oddsen för att det blir många mål i matchen minskar dramatiskt under den sista timmen. En timme innan matchstart ligger Hammarbys handikapplina på -0,75 och mållinan på 2,75. Vid matchstart var linan för Hammarbys handikapp -1,5 och mållinan på 3,5. Den svenska andradivisionen är förhållandevis stor ur spelperspektiv, inte som exempelvis lettiska ligan så det betyder att det spelats för enorma summor på de här spelen. Minst en miljon euro (nio miljoner kronor). Precis allt pekade på att den här matchen slutar 4–0, säger Francesco Baranca.

Har ni sett var de här stora spelen kommer ifrån?

– De har sitt ursprung på den asiatiska marknaden. Sen har de europeiska spelbolagen naturligtvis hängt på med oddsförändringarna.

Finns det, som du ser det, någon möjlighet att det är en eller ett par storspelare i Asien som satsat stora pengar på matchen tack vare exempelvis ett bra tips och att den därmed inte alls behöver vara uppgjord?

– Nej, det tror jag inte.

”Misstankarna mycket starka”

Kan man från Federbets sida prata om hur starka misstankarna är att just den här matchen är uppgjord?

– Vi har tillsammans med klubbarna i spanska La Liga tagit fram en skala mellan ett och fem där vi graderar hur stor misstanken om korruption är i en specifik match. Den här matchen placerar vi någonstans mellan 4 och 4,5 vilket betyder att misstankarna är mycket starka. Det fanns absolut ingenting i informationen inför matchen, som exempelvis stor spelarrotation i Landskrona eller plötsliga sjukdomar och skador, som skulle kunna motivera att marknaden beter sig såhär just sista timmen före matchstart. Det är inte logiskt någonstans.

Hammarby är inte misstänkt för någon inblandning, men det är inte första gången Landskrona Bois figurerar i samband med misstänkt uppgjorda matcher och klubben stängde själva av två spelare så sent som förra året efter en 0–4-förlust mot Falkenberg.

– Jag har i dag bett vår korruptionsavdelning att titta närmare på Landskrona. Vi kommer till exempel att titta närmare på spelare som tidigare spelat för klubbar som figurerat i de här sammanhangen, säger Francesco Baranca.

FAKTA

Det här är Federbet:

En paraplyorganisation där flera av den europeiska marknadens största spelaktörer ingår. Federbet bildades i Bryssel 2010 och har som syfte att hjälpa till att reglera spelmarknaden på EU-nivå.
Organisationens främsta mål är att identifiera och stoppa korruption inom idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet.
Federbet har enligt egen utsago 400 medlemmar. Bland dess viktigaste samarbetspartners finns den spanska ligaföreningen LFP, det vill säga Spaniens två högsta fotbollsserier.
Ordförande är Paolo Carlo Tavarelli och generalsekreterare är Francesco Baranca.
Federbet är icke vinstdrivande och arbetar aktivt mot pengatvätt och för ansvarsfullt spelande.

Oddsförändringarna – så funkar de:

 ■ ■ ■ Spelbolagens odds är föränderliga och påverkas främst utifrån hur spelarna satsar sina pengar. Om en vinst för hemmalaget ger 1,75 och majoriteten av pengarna satsas på en hemmaseger kommer det oddset att sjunka.

 ■ ■ ■ Eftersom två lag sällan är helt jämna finns så kallade handikappodds där spelbolagen bedömer hur stort övertag det bästa laget har målmässigt. Eftersom Hammarby i det här fallet ansågs vara betydligt bättre än Landskrona bedömde bolagen att lagets handikapp låg på -0,75. Det vill säga att det var 50 procents chans att Hammarby vann matchen med 0,75 mål. Detta kallas att linan ligger på -0,75.

 ■ ■ ■ Ett spel på Hammarby -0,75 innebär att spelaren hade vunnit på halva sin insats om Hammarby vann matchen med ett mål och fått andra halvan av insatsen tillbaka. Om Hammarby vunnit matchen med minst två mål hade spelaren vunnit på hela sin insats.

 ■ ■ ■ Eftersom det spelades stora pengar på Hammarby -0,75 under den sista timmen före matchstart sänktes oddset och linan flyttades till Hammarby -1,5. Det spelet innebär att Hammarby var tvungna att vinna med minst två mål, annars var spelarnas insatser förlorade.

 ■ ■ ■ Detsamma gäller över- och underspel på antal mål i matchen. Spelbolagen bedömer hur målrik matchen blir och sätter linan därefter. Sedan flyttas linan beroende på hur spelarna satsar sina pengar.

Inför gårdagens match låg mållinan på över/under 2,75 en timme före matchstart. Det betyder att spelarna hade vunnit på hälften av sin insats och fått tillbaka den andra hälften om det blev tre mål i matchen. Den linan låg på 3,5 vid matchstart, ett spel som innebär att det var tvunget att bli fyra mål i matchen för att spelet skulle gå in.