Superettan-match kan vara uppgjord

SvFF till Sportbladet: ”Vi har dragit igång våra interna rutiner”

Foto: TV4 Play
2-0 kom efter ett självmål.
SPEL

Superettan-mötet mellan Jönköpings Södra och Syrianska kan ha varit uppgjort.

Matchfixing-organisationen Federbet varnade Sportbladet Spel via sms om att matchen skulle gå över 3,5 mål och Unibet stängde objektet efter "misstänkt spel".

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) bekräftar att man startat en utredning.

– Vi har dragit igång våra interna rutiner, säger Krister Malmsten, chefsjurist på förbundet.

Det märktes tidigt att någonting var skumt med oddsen i samband med måndagskvällens match mellan Jönköpings Södra och Syrianska i superettan.

Det handlar i det här fallet om oddsen på över 3,5 mål i matchen som fullständigt störtdök när matchen väl dragit igång.

Vid matchstart låg oddset på över 3,5 mål på ungefär två gånger pengarna.

En kvart senare, vid ställningen 0–0, låg samma odds på en bit under 1,50.

Dessutom avtog spelen så snart Jönköping gjort 2–0 i den 51:a minuten och "linan" (handikappet) flyttades till över 4,5 mål. Kortfattat kan man säga att allt pekade väldigt tydligt på att någon visste att det skulle bli fyra mål i matchen, som mycket riktigt slutade 4–0.

”Galet fixad på över”

Den internationella matchfixing-organisationen Federbet varnade Sportbladet Spel via sms tio minuter in i matchen, vid ställningen 0–0.

"Jönköping - Syrianska, galet fixad på över", skrev Federbets generalsekreterare Francesco Baranca.

Under tisdagen utvecklar Francesco Baranca sitt resonemang.

– I samband med vissa uppgjorda matcher kan man, trots att man är väldigt säker, ändå lämna ett litet utrymme för tvivel. Det kan man inte den här gången. Det var chockerande. Det värsta exemplet jag sett på många år, så som oddsen kollapsade. Vi är helt övertygade, säger han.

Samtidigt bekräftar spelbolaget Unibet att man under första halvlek stängde sina spel på matchen.

– Gårdagens match i Superettan stängdes efter misstänkt spel på framförallt över/under-marknaden, säger bolagets PR-chef Jonas Nilsson.

SvFF: Kom in mejl

Svenska Fotbollförbundet bekräftar att man fått in larm om att matchen mellan Jönköping och Syrianska ska ha varit uppgjord och att man startat en utredning.

– Vi har fått information kring den här matchen under måndagen och vi har dragit igång våra interna rutiner när det kommer till de här sakerna. Vi har omgående kontaktat Svenska Spel vilket är det första vi gör, något mer kan jag inte berätta i nuläget, säger SvFF:s chefsjurist Krister Malmsten.

Hur blev ni varnade om att någonting inte stod rätt till i den här matchen?

– Det kom in ett mejl under kvällen där det framkom misstankar om den här matchen. Det var efter att matchen dragit igång.

Svenska Spel säger till Sportbladet Spel att man inte sett några avvikande spelmönster kring mötet mellan Jönköping mot Syrianska, dock så erbjöd inte bolaget något livespel på matchen i fråga.

Se målen här!

FAKTA

Det här är Federbet:

■ ■ ■ En paraplyorganisation där flera av den europeiska marknadens största spelaktörer ingår. Federbet bildades i Bryssel 2010 och har som syfte att hjälpa till att reglera spelmarknaden på EU-nivå.

■ ■ ■ Organisationens främsta mål är att identifiera och stoppa korruption inom idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet.

■ ■ ■ Federbet har enligt egen utsago 400 medlemmar. Bland dess viktigaste samarbetspartners finns den spanska ligaföreningen LFP, det vill säga Spaniens två högsta fotbollsserier.

■ ■ ■ Ordförande är Paolo Carlo Tavarelli och generalsekreterare är Francesco Baranca.

Federbet är icke vinstdrivande och arbetar aktivt mot pengatvätt och för ansvarsfullt spelande.

FAKTA

Federbets analys

”Match i 21 omgången av mästerskapet.

Det är tydligt när man tittar på oddsen, att det inte var några stora svängningar före matchstart. Oddsen på en hemmaseger sänktes men skillnaden mellan öppningsoddsen och slutoddsen var inte särskilt alarmerande. Samma sak gäller över/underoddsen där marknaden valde "över", även i det här fallet var svängningarna normala. 11 cent på linan 2,75 och 13 cent på linan 3,00.

De stora anomalierna inträffade efter matchstart, under livespelsfasen. Efter 15 minuter vid resultatet 0–0 hade linan över 3,50 mål oddset 1,40!

Mycket lägre än startoddset och med 75 minuter kvar att spela, inte 90. Hemmaseger med handikappet –1 låg på 1,60 vilket kan jämföras med 2,11 initialt.

En annan stor anomali inträffar vid halvtid där över 3,5 mål erbjöds för 1,60. På bara 45 minuter var lagen tvungna att göra tre mål för att spelet skulle gå in. Slutresultatet 4–0 bekräftar våra misstankar.

Baserat på de här observationerna har marknaden avslöjat onormala livespel, där de som har satsat pengar inte brytt sig om varken oddsvärdet eller resultatet på planen. Matchens resultat reflekterar marknadens rörelser under livespelsperioden. Det blir minst fyra mål och en hemmavinst.

Matchen var helt säkert uppgjord”.

Krisnivå: 5/5

ARTIKELN HANDLAR OM