”Erbjöds 300 000 för att lägga sig”

Före detta spelare står åtalad för grovt givande av muta

SPEL

100 000 kronor – per person.

Så mycket erbjöds Värnamo-spelarna för att lägga sig i Superettan-mötet med Gais förra säsongen enligt Jönköpings-Posten.

En före detta spelare i 25-årsåldern är nu åtalad för grovt givande av muta.

Sportbladet Spel skrev i går att åklagare Johan Lindmark bestämt sig för att väcka åtal mot den före detta fotbollsspelaren som misstänks för att ha försökt muta tre spelare i superettanlaget IFK Värnamo inför matchen mot Gais den 13 september förra året.

Nu kan tidningen Jönköpings-Posten berätta vilka summor som spelarna erbjudits, och det är sannerligen att det inte är några småpengar det handlar om. Snarare är summan ett tecken på att det rör sig om organiserad matchfixning på hög nivå.

”Berättat i förtroende”

– I utredningen har vittnen pratat om mutor uppåt 100 000 kronor per spelare, 300 000 kronor totalt. Det är en fjärde spelare som de tre spelarna ska ha berättat detta för i förtroende och även för personer i ledningen, säger Johan Lindmark till tidningen.

De tre spelarna avböjde mutorna och rapporterade i stället försöket till klubbledningen. De är inte misstänkta för något brott. Däremot är de kallade till rättegången i höst, trots att de blivit lovade anonymitet av klubben.

”Var obehagligt”

– Klubben gav löfte till de tre spelarna att de inte skulle lämna ut deras namn till polis och åklagare. Spelarna tyckte det var obehagligt, och det gjorde att det blev komplext initialt för oss.

– Vi klarade ändå att spåra namnen på de tre IFK-spelarna bland annat via hans (den misstänkte mannens) mobiltelefon, säger Johan Lindmark till Jönköpings-Posten.