”Mauler är en bättre fighter”

Sportbladet spel tippar UFC-galan i Sverige – så går det för MMA-stjärnorna

1 av 12 | Foto: AP
Gustafsson mot mästaren Jon Jones, en match som många ansåg att ”The Mauler vann”.
SPEL

Världens största MMA-organisation har kommit till Sverige.

På lördag natt slåss svenskarna Nico Musoke, Akira Corassani och Alexander Gustafsson samt flera andra välkända UFC-stjärnor inför 30 000 åskådare på Tele 2 Arena i Stockholm.

Sportbladet Spel har analyserat utgången i deras matcher –  och plockat ut de bästa spelen från galan.

Alexander Gustafsson mot Anthony Johnson:

Många svenskar verkar tro att ”The Mauler” kommer leka hem matchen mot Anthony Johnson. Så lär inte bli fallet. ”Rumble” är en skräckinjagande fighter som både har boxning och brottning i världsklass som jag ser som världens kanske farligaste människa. Sedan han gjorde sin comeback till lätt tungvikt har han krossat alla sina motståndare. I den senaste matchen mot Antônio Rogério Nogueira tog det inte längre än 44 sekunder för Johnson att knocka den brasilianske legendaren. ”Rumble” är ett monster som ingen kan tygla.

Hans största hot är nävarna – få kan nämligen stå efter ett slag från Johnson. Vi måste inse att det här kan även hända Gustafsson. ”The Mauler" måste vara smart för att vinna den här matchen och använda sitt fotarbete för att hålla ”Rumble” på avstånd. Lyckas han med det kan han kombinera jabbar, snabba slagkombinationer och nedtagningar och successivt ta över matchen. Den första ronden kommer således vara avgörande. Klarar Gustafsson den utmaningen kommer han, som har betydligt bättre kondition och fler vapen att plocka fram, ha mer energi när de ger sig in i mästerskapsronderna. Jag tror på en gastkramande nagelbitarmatch där ”The Mauler” sätter skräck i de svenska fansen med sin låga guard. Slutresultatet kommer dock få oss att le. Gustafsson är helt enkelt en bättre fighter än Johnson.

Lite fakta:

Han är den ende som skapat problem för Jon Jones. Den matchen ansåg många att Gustafsson vann vilket måste anses som en enorm bedrift om man ser på vad amerikanen gjort i tidigare matcher mot stjärnor som Daniel Cormier, Vitor Belfort, Rashad Evans och Glover Teixeira.

Han är den ende som tagit ner Jon Jones två gånger i en match. Inte ens den amerikanska olympiern, Daniel Cormier, lyckades ta ner mästaren lika många gånger.

Han såg strålande ut i sin senaste match mot Jimi Manuwa, som han avslutade efter mindre än sju minuter. Britten är precis som Johnson en ”knockout artist”

Den enda gången han blivit avslutat var mot Phil Davis för snart fem år sedan, via en ”anaconda chocke”. Sedan dess har han utvecklat sin brottning enormt och lär inte stöta på liknande problem mot Johnson. Läs punkt två ovan om du tvivlar.

Gustafsson har rätt stil för att undvika Johnsons farliga nävar. Svensken är känd för att via strålande fotarbete och sin långa räckvidd kunna hålla sina motståndare på avstånd.

Det säkra spelet: Alexander Gustafsson vinner matchen: 1,34 gånger pengarna.

Det vågade spelet: Alexander Gustafsson vinner via domslut: 4,00 gånger pengarna.

■ ■ ■

Dan Henderson mot Gegard Mousasi:

Dan Henderson är 44 år, men är fortfarande aktiv i världens bästa MMA-organisation. Efter 42 matcher och tusentals tunga slag mot huvudet och kroppen känns dock veteranen slut som fighter. De tre senaste två åren har han dominerats av samtliga motståndare. Henderson har dock ett vapen – ”The H-Bomb” – en overhand punch som han överraskande knockade Maurício Rua med förra året efter att utklassats i över två ronder. Mot Mousasi lär han dock inte ha en chans. 29-åringen är vassare inom nästan samtliga områden och har både bättre jiu jitsu, boxning och muay thai. Holländaren lär mixa sin avslappnade boxning med nedtagningar och dominans på marken. Skulle ”Hendo” ta ner honom lär han inte ha några problem. I sina tidigare matcher har han visat prov på fantastisk grappling och lyckats svepa sina motståndare och vända ett underläge till sin fördel. Henderson är dock i princip omöjlig att knocka och har stått upp efter blytunga slag från fighters som slår betydligt hårdare än lördagens motståndare. Lördagens match kan mycket väl gå tre ronder, men mest troligt är att Mousasi vinner va TKO efter att ha matat Henderson med slag på marken. Vänta er dock inte att amerikanen ger upp själv. Han lär somna efter antagligen en submission eller ett slag. Eller så får domaren gå in och stoppa matchen.

Det säkra spelet:  Gegard Mousasi vinner matchen: 1,20 gånger pengarna.

Det vågade spelet: Gegard Mousasi vinner via KO, TKO eller DQ: 3,50 gånger pengarna.

■ ■ ■

Phil Davis mot Ryan Bader:

Alexander Gustafssons kompis och träningspartner Phil Davis är storfavorit inför mötet mot landsmannen Ryan Bader. ”Mr. Wonderful” lär dock inte få det så lätt som många tror under lördagens match. När det kommer till brottningen hör båda till den absoluta eliten i UFC. Pratar vi det stående färdigheterna tycker jag Bader är snäppet vassare. Phil Davids var chanslös stående i sin match mot Anthony Johnson och fick inte en chans att använda sin grappling samtidigt som Bader var nära att knocka brassen Glover Teixeira.

Ett säker satsning är så klart en rent vinstspel på Davis, men det ger bara 1,38 gånger pengarna. Att Ryan Bader vinner en jämn, teknisk och enligt många tråkig brottningsmatch där han plockar poäng stående är betydligt mer intressant spel och ger hela 4,50 gånger pengarna.

Det säkra spelet: Phil Davis vinner matchen: 1,38 gånger pengarna.

Det vågade spelet: Ryan Bader vinner via domslut, 4,50 gånger pengarna.

■ ■ ■

Akira Corassani mot Sam Sicilia:

Lördagens match är vinna eller försvinna i UFC för Akira Corassani. Trots två raka förluster i organisationen har skåningen fått fortsatt förtroende i UFC, mycket på grund av hans underhållande matcher. Den här bataljen lär inte bli annorlunda, motståndaren Sam Sicilia brukar sällan gå mer än två ronder. Amerikanen blir dock inte en lätt nöt att knäcka för svensken, som har lovat en ny taktik inför ödesmatchen. Istället för att satsa på kontringar kommer han satsa på att inleda aggressivt direkt. Taktiken kan mycket väl fungera och en knockout-vinst i rond ett eller två skulle inte förvåna. Sicilia är en extremt ojämn fighter samtidigt som Corrassanis teknik är snäppet vassare. Det här är ett prefekt tillfälle för Corassani att hålla sitt UFC-kontrakt levande. Oavsett utgång – förvänta er en fyrverkeri av slagkombinationer och sparkar som förhoppningsvis leder till svensk seger.

Det säkra spelet: Akira Corrasani vinner matchen: 1,80 gånger pengarna.

Det vågade spelet: Akira Corrasani vinner via KO, TKO eller DQ: 5.00 gånger pengarna.

■ ■ ■

Nico Musoke mot Albert Tumenov:

Svenska Nico Musoke har på ett och ett halvt år etablerat sig som ett namn i UFC och har ett imponerande record på 3-1 i organisationen. Hans enda förlust kom mot TUF-vinnaren Kelvin Gastelum som anses vara viktklassens (welterweight) stora framtidshopp. På lördag natt ställs svensken mot knockout-maskinen Albert Tumenov. Den unge ryssen, endast 23 år, har vunnit sina två senaste matcher i första ronden via knockout och är livsfarlig om han får in en träff. Musoke har dock visat prov på tålamod och grappling i världsklass i sina senaste två matcherna och det faktum att är den enda som vunnit en rond mot supertalangen Gastelum gör svenskens vinnarodds på 2,10 minst sagt intressanta. Om Musoke lyckas överleva första ronden och lyckas ta ner sin ryske motståndare kan han mycket väl vinna matchen. På marken kommer nämligen Tumenov, som också har rejält mycket sämre kondition, vara chanslös. Ett troligt scenario är en avvaktande svensk under de första fem minuterna som under de två sista ronderna kontrollerar sin motståndare på marken med ständig press och avslutar med en submission i tredje ronden.

Det säkra spelet: Nico Musoke vinner matchen: 2.10 gånger pengarna.

Det vågade spelet:  Nico Musoke vinner via submission: 5,50 gånger pengarna.

Odds från Unibet.

ARTIKELN HANDLAR OM