Topplagets usla statistik – i SHL

Stjärnbacken: ”Första gången jag hör det”

Foto: Foto: Bildbyrån.
Jonas Junland.
SPEL

Här är den oväntade (?) statistiken på SHL-topplaget Linköping.

Tio gånger har laget släppt in första målet – då har man aldrig vunnit.

– Givetvis är det viktigt att göra första målet, det är en gammal klyscha som verkar hänga i, säger lagets stjärnback Jonas Junland till Sportbladet Spel.

Sportbladet Spel har gått igenom den officiella statistiken för SHL-lagen så här långt in på säsongen.

Och för den som föredrar att spela live på hockeymatcherna finns en intressant detalj att ha i bakhuvudet när det gäller Linköping: Tio gånger har man släppt in första målet, sju av dessa matcher har slutat i förlust och tre med en pinne. Inte enda gång har LHC lyckats vända till seger – vilket är sämst i hela SHL.

– Egentligen låter det inte så konstigt, att släppa in första pucken är ju inget bra. Sedan kan jag tycka att man någon gång borde ha vänt en dålig början till seger, säger Jonas Junland.

Kände du till statistiken?

– Nej, det är första gången jag hör det. Jag tror ingen annan i laget hade koll heller.

”Sådan här statistik är väldigt bra”

Ulrik Sandebäck, spelexpert på Sportbladet, menar att statistiken spelar stor roll – framförallt vid livespelande:
– Sådan här statistik är väldigt bra. Vissa lag är grymt bra i ledning, kan täppa till och sedan ta vara på lägena när motståndarna öppnar upp sig.

Hur mycket väger du in sådan statistik i dina tips?

– Tyvärr lite för lite. Framför allt live, då det går fort, och man inte har samma tid på sig att analysera spelen. Därför är det bra om man kikar just på sådan här statistik redan innan matchen.

”De som är smartast vinner”

I kväll spelar Linköping borta mot Luleå. En jämn match på förhand, tror Junland – även om han gärna lägger över favoritskapet på hemmalaget.

– Vi möter ett av de formstarkaste lagen, sett till lönebudget ska de definitivt vara favoriter. Det är två spelsugna lag som möts, både vi och de har ju inte spelat på ett tag. Båda lagen spelar lite annorlunda hockey, de som är smartast vinner.

Hur viktigt blir det att inte släppa in första pucken?

– Oerhört viktigt, vi spelar förstås för att vinna.

ARTIKELN HANDLAR OM