Seger i derbyt – och skrällar på flera håll

Publicerad 2023-06-05

Det råder svensk prägel på måndagens Topptips som bland annat ska titta till Malmö FF och Häcken i toppen av Allsvenskan. Ett Stockholmsderby från Damallsvenskan sticker också ut som en av höjdpunkterna.

Spelstopp: 18:59, måndag 5/6

Det är med studs i steget och glad min som jag tar mig an denna vecka. Lördagens Stryktips slutade med 13 rätt och drygt 110 000 att dela på för alla trogna andelsköpare. Denna måndag väljer jag bland annat att tro på revansch för Malmö FF när ett svagt Degerfors kommer till Skåne.

Jag gillar även Djurgårdens segerchans i derbyt från Damallsvenskan vilket betyder att skrällar måste letas på andra håll. Varberg, Brage och Ängelholm är lagen jag hoppas kan knipa poäng för att utdelningen ska skjuta i höjden. Häng med på en andel via någon av länkarna i texten!

Mer av mina tidiga tankar finner ni här nedan.

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk]

ANNONS: Mathias nya stora system – andelar 100 kr [Extern länk]

ANNONS: Gå direkt till Topptips-kupongen här [Extern länk]

Stabila spiken!

Match 1 (Malmö FF)

Måndagens Topptips hyser tre solklara favoriter – Malmö FF, Häcken och Eskilsminne – och jag anser att den oddsmässigt största favoriten är värd att ta rygg på denna afton. Malmö FF kommer närmast från en blygsam poäng på mötena med Häcken och Elfsborg, något som borde innebära rejäl revanschlusta hos Henrik Rydström och hans adepter.

Till matchen mot Degerfors får MFF klara sig utan Tinnerholm och Christiansen där den sistnämnda tvingats till en hjärtoperation. Snabbt tillfrisknande önskas dansken, men jag är övertygad om att de ljusblå klarar sig utan sin mittfältsmotor i denna uppgift. Kiese Thelin, Vecchia och Nanasi är spelare som kan såra Degerfors läckande försvar på egen hand.

Bruksklubben har släppt in flest mål av samtliga lag i Allsvenskan och ligger dessutom bland de tre sämsta sett till xGA – Expected Goals Against. Till råga på detta är viktiga duon Gravius/Korac indisponibla på grund av avstängningar. Det är två spelare som verkligen hade behövts för att Degerfors skulle ha vittring på poäng innan domaren blåser för start.

Det finns med det sagt fina tendenser i Degens offensiv, men mot ett lag som är så oerhört skickliga på att bita sig fast utanför motståndarnas straffområde som MFF kommer gästerna knappt att få låna bollen. Jag ser stor dominans från skåningarnas sida i mitt kikarsikte och även om ettan streckas stenhårt finns bättre skrällägen på annat håll. Given spiketta.

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk]

ANNONS: Mathias nya stora system – andelar 100 kr [Extern länk]

ANNONS: Gå direkt till Topptips-kupongen här [Extern länk]

Salta skrällen!

Match 2 (Varberg)

För exakt en vecka sedan trodde jag benhårt på Häcken i stadsderbyt mot IFK Göteborg och efter 4-1 i de svartgulas favör kan jag slå mig själv för bröstet. Spelare som Rygaard och Traoré bjöd på flera blixtrande ögonblick – inte minst i samband med 3-1-målet – när Getingarna utnyttjade sin vana av Bravida Arenas konstgräs till fullo.

Glädjande nog var även Simon Gustafson tillbaka från sina tidigare skadebekymmer och bidrog med en assist. Det ska dock sägas att siffrorna blev väl stora sett till matchbilden och hade det inte varit för en storspelande Abrahamsson kunde Blåvitt definitivt gjort fler mål. Släpper Häcken till lika många målchanser mot Varberg kan de få problem i detta västkustmöte.

Trots en hemsk inledning med tio segerlösa matcher i rad ska det föras till protokollet att BoIS plockat poäng i hälften av sina fighter. Jocke Persson med adepter gynnas här av att de inte har något att förlora och mot just Häcken har de grönsvarta trivts bra de senaste säsongerna. Två raka poängplock vittnar om detta och jag lockas av att tro på åtminstone en favorit i repris när aktörerna drabbar samman igen.

Sadiq och Lund är två potentiellt tunga tapp för gästerna som i grund och botten brukar ha svårare att prestera sin typ av fotboll på gräs. Varberg besitter dessutom kapacitet att kunna stänga ner Högmos offensiv och när tvåan börjar nosa på för hög procent är det dags att dra öronen åt sig. När 1X skapar korsdrag bland kuponghögarna ger jag vänstersidan plats i värmen. Alla tecken smakar dock bäst.

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk]

ANNONS: Mathias nya stora system – andelar 100 kr [Extern länk]

ANNONS: Gå direkt till Topptips-kupongen här [Extern länk]

Kort om alla matcher

1. Malmö FF - Degerfors 1

Malmö FF är rejält uppretade efter bara en poäng totalt i matcherna mot Häcken och Elfsborg. När Rydströms offensiv lirar enligt samstämmig melodi får alla lag i Allsvenskan problem och jag tror att Degerfors får sota för skåningarnas tidigare missöden. Gästerna får klara sig utan Korac och Gravius som i sammanhanget är betydligt tyngre avbräck än vad Tinnerholm och Christiansen är för MFF. Degen är beklämmande på bortaplan och kammar noll i rikets tredje största stad. Given etta.

2. Varberg - Häcken X

Botten mot toppen från västkusten där Varberg går i klinch med Häcken. De sistnämnda fick islossning i derbyt mot IFK Göteborg (4-1) men även om segern var rättvis hävdar jag att siffrorna blev större än vad matchbilden lovade. Varberg står ännu utan seger i Allsvenskan men kan luta sig mot att de två senaste säsongernas inbördes möten renderat i dubbla poängplock. Är det någonstans BoIS ska nå sin första trepoängare är det på egen mark där jag lockas av skrälläget. Alla tecken åker med.

3. Skövde - AFC Eskilstuna 1

Skövde fick med sig 0-0 från jumbofinalen mot Helsingborg men behöver börja vinna matcher för att inte hamna för långt efter säker mark. Lyckas Tobias Linderoth sätta defensiven på plats finns slagläge mot ett bortasvagt AFC Eskilstuna. Gästerna släpper in mängder av mål utanför hemtrakterna och har dessutom bara lyckats hitta nätet en gång på sina tre senaste matcher. Den trenden spricker möjligen här men fler än en poäng blir det inte. Jag nöjer mig med 1X.

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk]

ANNONS: Mathias nya stora system – andelar 100 kr [Extern länk]

ANNONS: Gå direkt till Topptips-kupongen här [Extern länk]

4. Trelleborg - Brage 2

Trelleborg tog sin tionde poäng på de fyra senaste när Skånederbyt på Landskrona IP slutade 1-1. Värdarnas defensiv fungerade bra men framåt var det svältfött med målchanser för Bohman och company. TFF har överpresterat xPTS under den förlustfria perioden och jag litar inte på ettan mot ett skickligt Brage. Masarna har luft i lungorna efter att ha vänt 0-1 till 2-1 mot Östersund och här ser jag en passande matchbild framför mig för de tillresta. X2 går först, om råd alla tecken.

5. Brommapojkarna - Djurgården 2

Derbydags i Damallsvenskan där jag gillar Djurgårdens segerchans på Grimsta IP. Blåränderna har fått med sig för få poäng sett till vad prestationerna lovat och även om Lindahl och Boakye saknas denna afton är gästerna ett bättre lag än Brommapojkarna. 1-0-segern mot Norrköping var ett skönt trendbrott för de rödsvarta, men sett till underliggande statistik är värdinnorna i botten för att stanna. Djurgården kan mer än så och jag spikar tvåan upp till 55 procent.

6. Eskilsminne - Ängelholm 1

Det vankas derby även i Ettan Södra där Eskilsminne och Ängelholm ska duellera i Helsingborg. Värdarna tränas som bekant av Patrik Ingelsten och efter en jobbig inledning har den gamla anfallaren väckt sina adepter till liv mot slutet. Sex segrar på de sju senaste är imponerande läsning, men det innebär också att ettan streckas benhårt. Ängelholm får tufft att greja kontraktet, men noterbart är att gästerna hittills tagit merparten av sina poäng på resande tass. När ettan övervärderas garderar jag för en favorit i repris. Gärna hela spannet.

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk]

ANNONS: Mathias nya stora system – andelar 100 kr [Extern länk]

ANNONS: Gå direkt till Topptips-kupongen här [Extern länk]

7. Hamburg - Stuttgart 2

Efter den hemska sista omgången av Zweite Bundesliga tvingades Hamburg till playoff istället för en direktplats till finrummet. HSV orkade inte ställa om psyket inför den första akten mot Stuttgart som förlorades med hela 0-3. Uppförsbacken är minst sagt gedigen inför returen där värdarna behöver gasa och be till högre makter att Stuttgart har en dålig dag. Jag håller gästerna som det klart bättre laget i grunden, men med rådande förutsättningar vågar jag inte lämna tvåan allena. Ettan åker med.

8. St. Patrick’s - Derry City 2

Toppmöte från irländska Premier Division där St. Patrick’s radat upp tre raka segrar. Värdarna hänger således med i toppstriden men nio poängtapp på 19 matcher vittnar om att Axel Sjöberg och hans kamrater är ett gäng som blandar och ger. Derry Citys prestationsnivå är jämnare än så och ju längre säsongen lider är jag övertygad om att gästerna kommer att dryga ut avståndet till måndagens kombattanter. The Candystripes är ligans bästa bortalag och torskar inte detta. X2.

Haka på Mathias system här!

Följ ämnen i artikeln