Intressant – garderar i jakten på favoritfall

Publicerad 2023-12-01

En full SHL-omgång får sällskap av ett bidrag från Hockeyallsvenskan på lördagens eminenta powerplay. För ovanlighetens skull finns det gott om spik-virke i det svenska finrummet, men den allra vassaste hittas i andradivisionen!

Spelstopp 15.14

ANNONS

Spana in Filips andelsspel

ANNONS: System till Powerplay – andelar 54 kr [Extern länk från Svenska Spel]

Spel för dig över 18 år. Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100

Spiken – Södertälje

Firma Videll/Eriksson ser bitvis ostoppbar ut och SSK-tåget tuffar vidare i en rasande fart. Gästande Karlskoga var helt under isen mot Kalmar och ska BIK få med sig poäng från Scaniarinken måste de upp flera nivåer.

Rensaren – Oskarshamn

Senaste gången Oskarshamn fick smaka på segerns sötma var mot just hemmakära Frölunda. IKO visade även karaktär i torsdags och jag hissar helt sonika skrällflagg i Be-Ge Hockey Center!

1. Leksand - Linköping 1

Efter mycket om och men var både Patrick Russell och Broc Little tillbaka från sjukstugan i torsdags då Linköping bröt förlustsviten mot MoDo. Den sistnämnda amerikanen låg bakom båda målen i den första perioden. Jesper Myrenberg fick dessutom hålla sin första SHL-nolla då förstaspaden Marcus Högberg förpassades till bänken. Klart tuffare kommer det att bli mot Leksand som följde upp islossningen i Oskarshamn genom att straffa Växjö. Vinsten i Växjö gav dock en liten bitter eftersmak med tanke på att födelsedagsbarnet Justin Kloos tvingades lämna isen med en befarad hjärnskakning. Det finns även fortsatta frågetecken kring Hrivík. Med det sagt gillas den blåvita ettan hela vägen upp till 60-strecket – spik-bud.

2. Oskarshamn - Frölunda 1

Gustaf Westlund och det NHL-meriterade nyförvärvet Austin Wagner utnyttjade ett par Malmö-misstag och fixade poäng åt sitt Oskarshamn, som hämtade upp ett 0-3-underläge i Malmö Arena. Insatsen som sådan var ett steg i rätt riktning även fast det blev en ny torskmacka efter sudden. Frölunda tappade i sin tur en tvåmålsledning inför den sista perioden mot Rögle i torsdags. Göteborgarna blev nedtryckta under stora delar av matchen i “Hajtanken” och undertecknad tycker fortfarande att det finns stora frågetecken kring Roger Rönnbergs lag. Jag rullar ut heltäckningsmattan i jakten på favoritfall.

3. Rögle - MoDo 1

Rögle studsade tillbaka i torsdags genom att stå för en heroisk vändning mot Frölunda. Trots Brady Fergusons sena matchstraff (avstängd här) höll ändå Rodrigo Abols och gänget på att avgöra tillställningen under ordinarie speltid. Urstarkt såklart, dock fortsätter skåningarna att släppa in billiga puckar. Nu väntar passande nog MoDo som varit väldigt uddlösa på sistone. Att både Mikael Ruohomaa och Danny O´Regan saknas på grund av skador gör det inte lättare för Mattias Karlin. Förutsatt att inte ettan skjuter i höjden är RBK ett vasst spik-virke.

ANNONS

Spana in Filips andelsspel

ANNONS: System till Powerplay – andelar 54 kr [Extern länk från Svenska Spel]

Spel för dig över 18 år. Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100


4. Färjestad - HV71 1

Färjestad hämtade sig inte efter totalomvändningen i matchens mittpunkt mot Timrå (2-4). Men någon ko på den värmländska isen är det givetvis inte. Joakim Nygård och Linus Johansson var åter i spel i torsdags och inför lördagen är Liam Öhgren aktuell för spel. Goda nyheter för Tomas Mitell och company som inleder CHL-slutspelet mot Skellefteå på tisdag. Av allt att döma kommer andraspaden Maxime Lagacé att få vakta kassen mot HV71. HV hemma i “Kaffekokaren” ska normalt sett vara tre poäng men precis som i förlusten mot Timrå känns FBK lite väl hårt streckade för att singla. Gästerna har trots allt tagit poäng i sju av sina åtta senaste matcher, dessutom finns det förhoppningar på att André Petersson gör comeback på lördag. Heltäckt bricka är att föredra.

5. Luleå - Växjö X

Föga förvånande blev det en fysisk kamp i norrderbyt som bjöd på mer gurgel och fäktning än fullträffar. Luleå gick segrande ur den tajta striden med 2-0 efter att Linus Omark och Oscar Eklind gjort två snabba puckar i mitten av slutperioden. En liknande tillställning ligger i korten då Växjö kommer på besök. Lakers kom inte upp i nivå i torsdags då Jörgen Jönssons gäng gick på pumpen för första gången sedan den andra november. Emil Larmi stod emellertid för en fin insats men det återstår att se vem Jönsson ställer i buren på lördag. Redan på tisdag väntar Servette i CHL. Ovisst är bara förnamnet – gärna alla tecken.

6. Timrå - Malmö 1

Verkligheten har börjat springa ikapp Tomas Kollars lagmaskin. Malmö stod för en bedrövlig tredjeperiod i torsdags då Redhawks tappade en 3-0-ledning mot Oskarshamn. Johan Olofsson klev dock fram och avgjorde i förlängningen. Ska Kollars rödhökar rå på Timrå uppe i Medelpad kommer det att krävas en bättre insats. Adam Ollas Mattsson riskerar avstängning. Anton Lander och company har verkligen fått fart på grejerna och tagit full pott i de tre senaste matcherna, trots tuffa bortaresor till Göteborg och Karlstad. Försvarsspelet framför Tim Juel har även blivit bättre, trots skadorna på Didrik Strömberg och Per Svensson. Tim Erixon utgick dessutom skadad i Karlstad men ettan ses likväl som en potentiell singel.

7. Örebro - Skellefteå 1

Skellefteå lyckades inte få hål på Matteus Ward i rivalmötet. Det var bitvis frustrerat i det gulsvarta lägret och i slutet av den andra perioden svingade Pär Lindholm klubben mot Brendan Shinnimins nacke. Lindholm fick en match avstängning och sedan tidigare återfinns Dzierkals, Stenman och Jonathan Johnson i rehabrummet. Herman Liv fick i sin tur chansen att sitta på bänken för sitt Örebro då Jonas Arntzen saknades på grund av skada mot HV71. Insatsen i strafftorsken mot HV var tämligen svag men med fyra raka poängplock pekar ändå formkurvan uppåt hos närkingarna. I den här matchen lutar jag också mot Örebro-sidan även fast en helgardering är att föredra.

8. Södertälje - Karlskoga 1

Anrika Södertälje. Är det månne Hockeyallsvenskan bästa lag här och nu? Sju vinster på de åtta senaste matcherna är onekligen starka papper för SSK. Ikonen Marcus Eriksson har varit seriens bästa poängmakare och vapendragaren Linus Videll är inte mycket sämre. Omvänt läge är det hos Karlskoga som fallit tillbaka i gamla synder – 1-4-torsken hemma i Nobelhallen mot Kalmar var en av säsongens sämsta insatser. Utöver leveransen från Hampus Plato och Jesper Kokkonen har det bitvis sett skralt ut framåt och i Scaniarinken slår BIK tveklöst från ett tydligt underläge. Ettan är en potentiell singel trots hög procent.

ANNONS

Haka på Filip här

Följ ämnen i artikeln