Favoriter streckas högt – kan bli spännande

Uppdaterad 2023-11-22 | Publicerad 2023-11-20

Landslagsbonanzan ska avslutas för den här gången och nio kvalmatcher från både Europa och Sydamerika tar plats på Europatipset. Tre landskamper av vänskapskaraktär tar också plats tillsammans med en kompletterande fajt från League One som ser ut att bli en vettig spik. Vi kör!

ANNONS

Missa inte Mathias andelsspel här

ANNONS: Lilla Europatipssystemet – andelar 78 kr [Extern länk från Svenska Spel]

ANNONS: Missa inte mellanstora systemet – andelar 175 kr [Extern länk från Svenska Spel]

ANNONS: Stora Europatipssystemet – andelar 263 kr [Extern länk från Svenska Spel]

Spel för dig över 18 år. Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100


Spelstopp: 20.44, tisdag 21/11

Som jag flaggar för i ingressen så gillar jag verkligen Leyton Orients chanser att ta tre poäng hemma mot Lincoln under tisdagen. Det är en av kupongens allra bästa spikar. Högprocentarna Kroatien och Uruguay vinner också sina matcher hur enkelt som helst och spikas oavsett streckning. Däremot vill jag gärna gardera den tredje storfavoriten, Polen, som tar sig an Lettland. Min favoritspik på kupongen är annars Tyskland.

Flera klara favoriter streckas lite väl högt på systemet och bland annat vill jag gärna gardera Frankrike på större system. De klart bästa skrällförslagen är dock Nya Zeeland som gästar ett svagt Irland och Chile som ställs mot ett Ecuador som saknar halva sin ordinarie startelva.

Det blev en hel hög av tolvor i helgen och visst var det surt att inte nå hela vägen fram. Speciellt under söndagen där åtminstone ett system borde ha suttit. Det är dock inget annat att göra än att rulla ner ärmarna och ta nya tag. Vill ni vara med i mina system denna kväll är det länkarna i texten som gäller.

Mer av mina tidiga tankar finner ni här nedan:

Stabila spiken!

Match 5 (Tyskland)

Flick har ersatts av Nagelsmann, men trots ny ledning ser Tyskland lika ihåliga ut bakåt som tidigare. Under förra samlingen släppte de till väldigt många chanser mot den egna kassen mot både USA och Mexiko och för några dagar sedan tog tyskarna stryk av Turkiet hemma i Berlin med 2-3. En match där Kai Havertz spelade någon slags av inverterad vänsterbacksroll.

Süle, Hummels och Raum satt alla kvar på bänken i den matchen och Nagelsmann behöver nog få in åtminstone en av dessa nu för att inte Rüdiger ska behöva dra ett allt för tungt lass själv. Offensivt ser det däremot spännande ut. Wirtz, Brandt, Gnabry och Sané är spelare med mjuka fötter och det finns dessutom genombrottskraft i centertanken Füllkrug. Kimmich och Gündogan är samtidigt två mittfältare som vet hur man fördelar bollar.

Österrike har som bekant gjort ett strålande kval och hade inga som helst problem med att ta sig vidare från Sveriges grupp. Med en hel hög av spelare i truppen som till vardags spelar i Bundesliga så är detta ett lag som känner till Tyskland väl. Schlager, Laimer och Sabitzer är bara tre av flera lirare som säkerligen vill knäppa sin klubblagskompisar på näsan.

Jag tror på en öppen matchbild i Wien, som alltid när Tyskland spelar landskamper, men denna gång blir det Nagelsmanns mannar som drar det längsta strået. Även om värdnationen är välorganiserade så är det tyskarna som har mest x-faktor i sin trupp. Stannar tvåan i närheten av 55 procent är det en vettig spik att bygga systemen kring.

Djärva draget!

Match 6 (Nya Zeeland)

Irland har inte alls räckt till i sin kvalgrupp och har endast tagit poäng mot svaga Gibraltar. Närmast kommer de från en bortaförlust mot Nederländerna som visserligen bara slutade 0-1, men det var tack vare keepern Bazunu som var helt utomjordiskt bra. I övrigt finns det inte mycket klass i den gröna tröjan när Coleman, Egan och Stevens alla saknas.

Framåt får irländarna dessutom klara sig utan Ogbene som gjort det bra med sitt Luton i Premier League. Evan Ferguson är den klart mest lysande stjärnan men De Zerbi ser nog gärna att hans juvel inte spelar 90 minuter i denna betydelselösa landskamp. Robinson, Johnston, Idah och Parrott är övriga anfallare i truppen och det är inga målmaskiner direkt.

Nya Zeeland träningsspelade mot Irlands gruppkollega Grekland för några dagar sedan och fick då stryk med 0-2. Samma siffror som Irland föll med hemma mot samma motstånd. Gästernas trupp är inget speciellt, men det finns ett lysande undantag i jätten Chris Wood. Får han bara rätt slags inlägg att arbeta med så är det få som tar honom i luftrummet.

Irland har inte kapacitet att spela ut något motstånd. De lever mycket på sin intensitet och fysik och det är något som Nya Zeeland kan matcha i en vänskapslandskamp. Jag har svårt att förstå varför ett direkt dåligt Irland blir så klara favoriter och med fint värde på högersidan är det tveklöst där jag sätter mina tecken. Den högt streckade ettan kastas i papperskorgen.

Salta skrällen!

Match 10 (Chile)

Jag har varit imponerad över Ecuadors sätt att spela fotboll under de senaste åren och gillade vad de presterade i förra VM-kvalet. Då spelade landet med en lirare som inte var ecuadorian och därför började de denna kampanj med tre minuspoäng som straff. Trots det tror jag att Ecuador kommer ta sig till VM relativt enkelt och de har sett stabila ut med fyra raka omgångar utan förlust.

Nu har dock Ecuador stora problem. Den stora målkungen Enner Valencia är inte med i denna samling på grund av en skada och samma sak gäller Plata, Méndez och Brightons magiska vänsterback Estupinán. I 0-0-matchen mot Venezuela varnades dessutom Cifuentes och Hincapié vilket gör att den duon är avstängd. Caicedo lär spela, men värdnationens trupp ser tunn ut med alla dessa avbräck.

Chile får klara sig utan Victor Méndez och kaptenen Gary Medel som också sitter på botbänken och gästerna har inlett kvalet svagt. Samtidigt får de tillbaka Marcelino Núnez och han kan kliva rakt in i startelvan. Pulgar är given på mitten och med Alexis Sánchez och Ben Brereton Díaz på topp så finns det ändå spets i det chilenska landslaget.

Chile tog poäng borta mot Ecuador i det senaste VM-kvalet och med tanke på alla tunga avbräck som värdarna har drabbats av så tycker jag inte att Ecuador ska vara så klara favoriter som tipparna vill få det till. Alla tecken behöver plockas med från start där högersidan sätter fart på utdelningen.

ANNONS

Missa inte Mathias andelsspel här

ANNONS: Lilla Europatipssystemet – andelar 78 kr [Extern länk från Svenska Spel]

ANNONS: Missa inte mellanstora systemet – andelar 175 kr [Extern länk från Svenska Spel]

ANNONS: Stora Europatipssystemet – andelar 263 kr [Extern länk från Svenska Spel]

Spel för dig över 18 år. Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100

Kort om alla matcher

1. Grekland - Frankrike 2

Frankrikes kapacitet har vi fått se många prov på under kvalet och för några dagar sedan besegrade de Gibraltar med galna 14-0. Får Les Bleus ytor att operera på så är de omöjliga att stoppa. Frågan är dock hur mycket ytor de bjuds på under tisdagen. Grekland har missat andraplatsen och har precis som Frankrike inte något att spela för. Ett par avstängningar stör också. Att ställas mot ett världsmotstånd på hemmaplan är dock inspirerande och jag utesluter inte att grekerna gör en bra insats. Gardera större system.

2. Wales - Turkiet 1

Wales behövde gå för segern borta mot Armenien men det kändes som om informationen inte riktigt nådde ut på planen. Vi fick aldrig se någon riktig forcering mot slutet och Drakarna fick nöja sig med 1-1. Ett resultat som innebär att de måste vinna här samtidigt som Kroatien tappar poäng mot Armenien. Räkna med att hemmalag som kommer ut hårt, men som tappar intresset i takt med att kroaterna prickar in bollar i sin match. Turkiet har inget att spela för, men visade vilken kapacitet som finns i träningsmatchen mot Tyskland. Gardera ettan från start, helst hela vägen över.

3. Rumänien - Schweiz 2

Schweiz har fem kryss på sina sex senaste kvalmatcher och det är något som de rödtröjade måste kolla över. Xhaka och hans vänner har dominerat klart i stort sett i samtliga dessa matcher men har svårt att få med sig tre poäng. Kanske kan det lossna nu när EM-platsen är säkrad. Den säkrades när Rumänien besegrade Israel och värdnationen är därmed också klara för mästerskapet i Tyskland. Två länder som kan spela utan press således och då gillar jag Schweiz lag mest. Strecka från höger.

4. Kroatien - Armenien 1

Kroatien har krånglat till det för sig i detta kval, men har nu allt i egna händer. Efter 2-0 borta mot Lettland så räcker det med tre poäng hemma mot Armenien för att säkra EM-platsen. Det ska de rödvita lösa utan några som helst problem så länge inte Kramaric, Modric och de andra får stora darren. Armenien har sprattlat till i denna grupp, men totalt sett är Calisir och company för dåliga för att kunna rå på kroaterna på bortagräs. Given etta.

5. Österrike - Tyskland 2

Tyskland har bjudit på svängdörrar åt alla håll i sina vänskapsmatcher det senaste året. Nagelsmann behöver få lite mer kontroll över matcherna, men samtidigt finns det en sådan spets på topp att tyskarna ska kunna vinna böljande fajter också. Exakt det tror jag händer under tisdagen. Österrike har övertygat i kvalet, något som Sverige fått lida för, och vill såklart knäppa sin rival på näsan. Jag tror dock att Österrike får spela andrafiolen här och väljer att spika tvåan.

6. Irland - Nya Zeeland X

Irland har få kreativa spelare i sin trupp och är inget landslag som klarar av att spela ut sina motståndare. Istället försöker irländarna trycka ner sina kombattanter med sin fysik. Det har inte fungerat i kvalet mot EM och jag tror inte det kommer fungera nu heller. Det är svårt att uppbåda den där sista entusiasmen när det inte finns något att spela för. Nya Zeeland är sannerligen inget extra, men här ska de kunna hänga med bra i tempot. En jämn match att vänta och när ettan då streckas galet hårt är det X2 som spelas.

7. Polen - Lettland 1

Polen lyckades inte besegra Tjeckien på hemmagräs och därmed är drömmen om en topp 2-placering i gruppen körd. Nu ska Polen runda av denna samling med en träningsmatch mot Lettland. Det känns inte speciellt inspirerande och jag är inte alls säker på att en spelare som Lewandowski lirar 90 minuter här. Lettland är såklart inget extra, men mot ett ointresserat hemmalag finns det ändå en liten skrällchans. Av de tre riktigt stora favoriterna på kupongen är det denna jag väljer att gardera. Helst alla tecken.

8. Leyton Orient - Lincoln 1

Lincoln gjorde en direkt svag insats borta mot Stevenage och skapade faktiskt knappt en målchans på hela matchen då. Det blev stryk med 0-1 och gästerna har bara två segrar på nio bortamatcher. Känslan är att besökarna får en tuff kväll igen. Leyton Orient är en spännande nykomling som har tagit poäng i över hälften av sina matcher i nordöstra London. Här gillar jag värdarnas chanser att ta tre pinnar och ettan är en utmärkt spik.

9. Brasilien - Argentina 1

Argentinas tidigare prickfria försvar släppte in två bollar hemma mot Uruguay. Det var världsmästarnas första förlust för kvalet och det ska sägas att spelare som Messi och Martínez inte skapade någonting alls. Oroväckande inför det stora prestigemötet på Maracana. Brasilien saknar flera viktiga pjäser och kommer från en förlust mot Colombia, men här accepteras inget annat än seger från supportrarna i Rio. Det lär smälla i närkamperna och så länge brassarna bara kan hålla huvudet kallt vinner de detta möte. Ettan spikas.

10. Ecuador - Chile 2

Ecuador saknar en hel hög av viktiga spelare och då blir Arboleda och Caicedo lite väl ensamma i startelvan. Visst kommer värdnationen spela med sedvanlig hög intensitet och ett presspel i högt tempo, men nu finns inte riktigt kvalitén där. Det finns den visserligen inte hos Chile heller, men rutinerade pjäser som Pulgar och Sánchez ser till så att inte besökarna viker ner sig. Ettan streckas väldigt högt och då får inte X2 missas.

11. Paraguay - Colombia X

Paraguay är inte direkt något lag det svänger om. De lirade 0-0 borta mot Chile för några dagar sedan och därmed har värdarna målskillnaden 1-2 efter fem kvalmatcher. Alderete och Gómez är en utmärkt mittbacksduo som mycket väl kan hålla Díaz och hans vänner stången. Colombia har övertygat i början av kvalet, men jag är långt ifrån övertygad om att de spräcker nollan här. Krysset är första tecken ut, men helst ska detta målas på hela vägen.

12. Peru - Venezuela 1

Värdet ser ut att bli fint på Peru i match 12, men jag drar mig ändå för att spika de rödvita. Hittills i kvalet har de nämligen tagit en poäng och inte prickat in en enda kasse. Guerrero och Lapadula ska försöka ändra på den saken, men Venezuela är ingen enkel motståndare att bryta ner. Gästerna har tagit poäng i fyra av fem kvalmatcher hittills och drömmer om sitt första VM någonsin. Jag vill absolut få med ett kompletterande kryss till utgångsettan i Lima.

13. Uruguay - Bolivia 1

Uruguay övertygar stort just nu och har besegrat både Brasilien och Argentina i närtid. Darwin Núnez bär sitt land på sina axlar och med Valverde på mittfältet finns det kreativitet centralt. Tio gjorda mål är bäst av alla lag i kvalet och trots att Ugarte och Olivera är avstängda kommer Uruguay dominera denna batalj fullständigt. Bolivia gör en del bra resultat på hemmagräs tack vare den höga höjden, men på resande fot är de direkt svaga. Bolivia har aldrig vunnit en kvalmatch på uruguayansk mark och gör det inte nu heller. Given etta.

ANNONS

Haka på Mathias här

Följ ämnen i artikeln