Topptipset: ”Tror på skräll i Skånederbyt”

Publicerad 2023-07-24

Skånederbyt i Superettan sticker ut som en höjdpunkt på måndagens Topptips.

Även om säsongen inte blivit som varken Helsingborg eller Trelleborg hade hoppats ser jag fram emot derbyt på Olympia där TFF undervärderas.

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk från Svenska Spel]

Spelstopp: 18:59, måndag 24/7

Sirius - Mjällby startar det hela innan vi fortsätter i den svenska andradivisionen. Superettan inleds av toppmötet mellan GAIS och Västerås för att sedan kasta sig in i derbyt vid sundet.

Därefter letar jag skrällägen i både Eliteserien och Úrvalsdeild. Ålesund och Fylkir får båda klent förtroende av svenska folket vilket gör att gott som spelvärde finns att skörda innan kupongen går i mål med Liga Profesional. Glöm inte att köpa andelar till mitt lag via länken i texten!

Mer av mina tidiga tankar finner ni här nedan:

Stabila spiken!

Match 2 (GAIS)

Fredrik Holmberg har lotsat sitt GAIS till att spela den bästa fotbollen i hela Superettan. Detta trots att Makrillarna är nykomlingar från Ettan Södra. Julius Lindberg har tagit offensiven vid hornen och varit en av seriens bästa spelare samtidigt som ynglingen är uppbackad av Friday och Celik. Trion besitter olika typer av spetsegenskaper som bör kunna göra det svårt för gästande Västerås denna måndag.

Kalle Karlsson och dennes adepter förfogar, tillsammans med GAIS, över Superettans bästa defensiv där målvakten Fagerström samt högerbacken Gefvert sticker ut. Duon tillhör seriens främsta på sina respektive positioner, men jag vill snabbt föra till protokollet att Västerås är ett sämre lag än GAIS sett till mätverktyg som expected goals och expected points.

Det som fattats för göteborgarna har varit att sätta spiken i kistan i matchbilder där de varit det dominerande laget. När Holmberg och company börjar prestera i enlighet med sin underliggande statistik är jag övertygad om att de kommer att roffa åt sig en av direktplatserna till Allsvenskan när säsongen går i mål. Västerås blir ingen enkel nöt att knäcka men hemma på Gamla Ullevi gillas förutsättningarna för hemmasegern skarpt.

Inte minst då GAIS trivs betydligt bättre på gräs än vad Västerås gör. Grabbarna från gurkstaden har konstgräs på Iver Arena och kan få svårt att hantera underlaget på västkusten. 1-0-segern senast mot Utsikten var stark från de tillresta, men här tror jag att det omgående blir en reaktion åt fel håll. När ettan ser ut att hålla sig runt 50 procent väljer jag att spika vänstertecknet.

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk från Svenska Spel]

Salta skrällen!

Match 3 (Trelleborg)

Helsingborg avrundade våren med en krampaktig seger mot AFC Eskilstuna. Efter uppehållet har Stuart Baxter och hans manskap följt upp detta med ytterligare två krampaktiga segrar mot Östersund och Örgryte. De nio inspelade poängen har givetvis inneburit ett lyft i tabellen samtidigt som självförtroendet fått sig en boost i rätt riktning, men spelmässigt har jag inte blivit imponerad av skåningarnas insatser.

Amar Muhsin är en spelare som vet var motståndarmålet är beläget, men jag har svårt att se anfallaren rädda de rödblå i var och varannan tillställning. Så här långt har nyodlade mittbacksparet Vagic/Rogne skött sig väl, men de har å andra sidan inte ställts inför några riktiga prov. Jag tror att det kan bli annorlunda på den fronten under måndagsaftonen.

Trelleborg kommer nämligen på besök till Olympia i ett Skånederby där det står mer än bara tre poäng och rätt att skryta på spel. Den eventuella vinnaren kan ges en skjuts inför hösten som leder till markant klättring i tabellen medan den eventuella förloraren ängsligt får titta sig över axeln i bottenstriden. Till skillnad från tipparna är jag inte lika övertygad om att Helsingborg löser uppgiften.

Trelleborg må få klara sig utan mittbacken Viitikko, men när Stefan Jacobsson kan ställa upp med klasspelare som Bohman och Saeid längst fram gör det inget om defensiven är något ansatt. Ytor för kontringar kommer att uppstå och där är duon sylvassa när det är dags att sätta fart. Smått vänstervridna streck faller inte mig i smaken, jag helgarderar och försöker jobba in den lågt streckade tvåan!

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk från Svenska Spel]

Kort om alla matcher

1. Sirius - Mjällby 1

Sirius vände en negativ period när grabbarna från Uppsala klädde av Degerfors med 3-0 på Stora Valla. De blåsvarta har ett intressant spelarmaterial där profilerna kompletterar varandra väl och med motorn Stensson på mitten ska Sirius kunna kontrollera händelserna hemma mot Mjällby. Anders Torstenssons mannar kommer i sin tur att lägga sig lågt för att sedan satsa på omställningar och fasta situationer. Till ett kryss kan det räcka, men inte mer än så. Jag nöjer mig med 1X.

2. GAIS - Västerås 1

Toppmöte från Gamla Ullevi där Västerås sniffar på förstaplatsen medan GAIS har ytterligare ett par poäng upp till Utsikten. Sett till underliggande statistik borde dock Makrillarna toppa Superettan. Lindberg och hans kamrater spelar seriens bästa fotboll och jag har svårt att se Västerås stå emot i Göteborg. De grönvitas defensiv är högoktanig men detta anser jag vara GAIS fajt att förlora. Ettan spikas till 50 procent.

3. Helsingborg - Trelleborg X

Det vankas Skånederby på Olympia där jag anser att Helsingborg blir väl stora favoriter. Tre raka segrar är härlig läsning för de rödblå, men sett till de spelmässiga insatserna har Baxter och company haft maximal utdelning. Trelleborg besitter förmågan att backa hem och göra det svårt för sina opponenter, något som HIF tidigare haft problem att freda sig mot. När högersidan rensar fint vill jag inte blunda för X2. Särskilt inte den spelvärda tvåan.

4. Nordsjälland - Viborg 2

Nordsjälland och Viborg tillhörde toppen av Superligaen i fjol och hoppas givetvis göra om bedriften när den danska ligan återstartar. De förstnämnda har dock tappat Bidstrup och Schjelderup och närmast på flykt kan Nuamah vara som kopplas ihop med större klubbar. Viborg jobbar på i det tysta men gästernas satsning på data och yngre förmågor börjar onekligen bära frukt. I fjol trivdes VFF ypperligt mot Nordsjälland och jag gillar inte de vänstervridna strecken på Right to Dream Park. Tvåan är en fräck chansspik.

5. Viking - Ålesund 1

Viking läcker en del i de bakre leden men besitter samtidigt Eliteseriens bästa offensiv bortsett Bodö/Glimt och Molde. Zlatko Tripic är en publikspelare som kan avgöra matcher på egen hand och får han gott om ytor mot Ålesund blir det jobbigt för tabelljumbon. Med det sagt har besökarna förtjänat mer än vad de hittills har fått med sig och en etta till runt 90 procent är bara befängt. 1X eller alla tecken och skrälljobb.

6. Keflavík - Akureyrar 1

Akureyrar tog sig vidare i kvalet mot Europa Conference League efter två relativt enkla 2-0-segrar mot Connah’s Quay Nomads. Inspirerade är således gästerna, men när tvåan drar iväg mot Keflavík håller jag dörren öppen för att det tuffa matchandet tar ut sin rätt. De hemmahörande har bara förlorat en av sina fem senaste och ska inte räknas bort framför egen publik. Ett-tvåan går först, om råd hela spannet.

7. Hafnarfjördur - Fylkir 2

Hafnarfjördur är ett lag på hemmaplan och ett helt annat på främmande mark. 5-1-0 på sex hemmamatcher är imponerande, men jag vill nämna att flera av dessa varit segrar som inte motsvarat respektive matchbilder. När ettan snuddar vid kriminella gränser tar jag därför mitt pick och pack och blickar mot Fylkir. Gästerna läcker bakåt men besitter en offensiv som mycket väl kan göra livet surt för Hafnarfjördur. Spelvärda X2 är ett spänstigt val.

8. Vélez Sarsfield - Unión de Santa Fe 1

Två gäng från den undre halvan av Liga Profesional går i klinch i huvudstaden. Vélez Sarsfield är inte på samma nivå som de en gång varit, men framför den egna publiken har Chilaverts gamla lag åtminstone bara gått på pumpen två gånger på 13 försök. Jag tror att den fina trenden fortsätter mot Unión de Santa Fe. Gästerna slår sällan över sin förmåga när det vankas resor och jag känner mig väldigt trygg med vänstersidan. 1X är ett lås.

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk från Svenska Spel]

48 rader

 • 1. Sirius - Mjällby 1
 • 2. GAIS - Västerås 1
 • 3. Helsingborg - Trelleborg 1x2
 • 4. Nordsjälland - Viborg 2
 • 5. Viking - Ålesund 1x
 • 6. Keflavík - Akureyrar 12
 • 7. Hafnarfjördur - Fylkir x2
 • 8. Vélez Sarsfield - Unión de Santa Fe 1x

216 rader

 • 1. Sirius - Mjällby 1x
 • 2. GAIS - Västerås 1
 • 3. Helsingborg - Trelleborg 1x2
 • 4. Nordsjälland - Viborg 2
 • 5. Viking - Ålesund 1x2
 • 6. Keflavík - Akureyrar 1x2
 • 7. Hafnarfjördur - Fylkir x2
 • 8. Vélez Sarsfield - Unión de Santa Fe 1x

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk från Svenska Spel]