Målglatt möte – jag vilar krysset här!

Publicerad 2023-06-05

Damernas final i Svenska Cupen går av stapeln under nationaldagen och får onekligen sägas vara Topptipsets stora dragplåster. Jag spår en målrik final mellan Hammarby och Häcken där respektive lags offensiver hamnar i fokus.

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk]

ANNONS: Mathias nya stora system – andelar 100 kr [Extern länk]

ANNONS: Gå direkt till Topptips-kupongen här [Extern länk]

Spelstopp: 14:59, tisdag 6/6

Bortsett spektaklet på Tele2 Arena ska vi även sätta tänderna i tre fina matcher från Superettan. Där lockas jag bland annat av att ge fullt förtroende åt två Göteborgslag. Playoff från Tyskland och Schweiz samt två akter från Copa Libertadores finns också med.

Det är värt att lägga på minnet att det är spelstopp precis innan de svenska matcherna sparkar igång. Missa inte detta och missa heller inte att haffa en andel via någon av länkarna i texten!

Mer av mina tidiga tankar finner ni här nedan.

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk]

ANNONS: Mathias nya stora system – andelar 100 kr [Extern länk]

ANNONS: Gå direkt till Topptips-kupongen här [Extern länk]

Stabila spiken!

Match 4 (GAIS)

Redan efter en kvart hamnade GAIS i underläge i det glödheta “orginalderbyt” mot Örgryte. Karim hittade rätt med ett vackert placerat avslut i den bortre burgaveln och även om Makrillarna försökte och försökte lyckades de aldrig spräcka sin nolla i det haussade derbyt. Säsongens andra förlust blev således ett faktum, men rent spelmässigt ska Holmberg och company inte skämmas över sin insats.

Örgryte försvarade sitt mål med den äran och för de grönsvarta gäller det bara att jobba vidare på samma väg samtidigt som effektiviteten i offensivt straffområde vässas. Lyckas de med det redan på NP3 Arena kommer Sundsvall att få enorma problem. Friday, Celik och Julius Lindberg är spetsspelare i ett starkt kollektiv som jag håller högre än det på andra sidan.

Hos Sundsvall sticker bland andra Engblom, Hallenius och Erik Andersson ut från mängden, men som helhet tycker jag inte att Jakobsen fått ihop sin grupp. Giffarna läcker bakåt och sett till all form av relevant underliggande statistik är de faktiskt ett klart sämre manskap än tisdagens kombattanter. Den kanske mest iögonfallande skillnaden är GAIS 5,6 xGA jämfört med Sundsvalls 13,9(!).

Jag tror att dessa siffror blir påtagliga även på konstgräsmattan i Norrland. GAIS har visat att de behärskar både gräs och plast väl samtidigt som Sundsvall har svårt att sitta ihop oavsett underlag. Gästerna bör vara revanschsugna efter derbysmällen och min förhoppning är att tvåan kan stanna runt eller strax under 50 procent. Då sträcker jag mig omgående efter hammaren!

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk]

ANNONS: Mathias nya stora system – andelar 100 kr [Extern länk]

ANNONS: Gå direkt till Topptips-kupongen här [Extern länk]

Salta skrällen!

Match 6 (Sion)

När schweiziska Super League gick i mål i slutet av maj placerade sig Sion som jumbo i finrummet. Den mörka tabellplaceringen resulterade i att gästerna fick gå in i ett nervigt återkval mot Lausanne Ouchy där vinnaren över två möten belönas med en plats i högstaligan kommande säsong. Med tanke på händelseförloppet i den första akten har Sion en brant uppförsbacke att bestiga i returen.

0-2 i baken var ett blytungt nederlag för de vitröda som hade väldigt svårt att ta sig till klara målchanser på sin hemmabana. Lausanne Ouchy visade i sin tur inga större problem med detta, men det ska samtidigt föras till protokollet att Sion fick ett mål bortdömt på grund av en förseelse i upprinnelsen till nätrasslet.

En reducering hade naturligtvis förändrat förutsättningarna inför drabbningen på Stade Olympique de la Pontaise. Med det sagt var Lausanne inte omöjliga att tas med på egen mark i andraligan. Hälften av hemmamatcherna renderade i poängtapp och i en match som värdföreningen inte behöver vinna har jag svårt att köpa ettans överdrivna procent.

Sion har gott om spets i spelare som Fortune, Sio och Zuffi som på egen hand kan riva upp stora sår i motståndarnas bakre led. Den förstnämnda hoppade in i halvtid senast och då det var Fortune som fick reduceringen bortdömd blir jag inte förvånad om han tar plats från start denna afton. Det råder överflöd av motivation till höger där även spelvärdet ser ut att landa. Då är X2 ett häftigt val. Avslag på ettan.

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk]

ANNONS: Mathias nya stora system – andelar 100 kr [Extern länk]

ANNONS: Gå direkt till Topptips-kupongen här [Extern länk]

Kort om alla matcher

1. Hammarby - Häcken 1

Det vankas folkfest på Tele2 Arena där finalen av svenska cupen ska gå av stapeln på nationaldagen. Hammarby och Häcken har övertygat stort i Damallsvenskan där de sistnämnda drog det längsta strået när aktörerna drabbade samman i Göteborg för en månad sedan. Revanschlustan bör således vara stor hos Bajen som fick till ett skönt trendbrott när 0-1 vändes till 2-1 mot Norrköping. Hamano blev stor segerorganisatör med två mål och är bara en av många offensiva stjärnor som kan skina i huvudstaden. Jag lutar åt en målrik fight och låter således krysset vila. Ett-tvåa!

2. Helsingborg - Jönköpings Södra 1

Helsingborg lyckades aldrig få in ett segermål i jumbofinalen mot Skövde (0-0). Goda råd börjar redan bli dyra för Baxters gäng som sett allt annat än bra ut i Superettan. Truppen kan mer än vad tabellen visar, men när skåningarna agerar helt utan självförtroende ska Jönköpings Södra inte räknas bort på Olympia. Smålänningarna får en förmodat tacksam matchbild framför sig där firma Book/Abdulla är möjliga matchvinnare. Ettan först, tvåan sedan.

3. Örgryte - Landskrona 1

Örgryte tog sin tredje raka seger när GAIS lades på rygg med 1-0 i stadsderbyt. Karims tidiga ledningsmål blev matchens enda och den moraliska boosten som gavs Aubynn och company kan onekligen ge en rejäl skjuts fram till uppehållet. Ett gäng avstängningar stör ÖIS inför mötet med Landskrona som i sin tur saknar kaptenen Andersson på grund av skada. BoIS spelar inte sällan en fin fotboll men saknar lite spets för att kunna slå sig in i toppstriden. Jag gillar ettan och spikar densamma så länge procenten stannar runt 50.

Ta del av Mathias andelsspel här

ANNONS: Spana in raden och spela här – andelar 33 kronor [Extern länk]

ANNONS: Mathias nya stora system – andelar 100 kr [Extern länk]

ANNONS: Gå direkt till Topptips-kupongen här [Extern länk]

4. GIF Sundsvall - GAIS 2

Douglas Jakobsen och dennes Sundsvall har harmoni i gruppen efter två raka segrar. Skövde och Gefle är dock två lag som Giffarna ska besegra och rent spelmässigt har jag inte blivit särskilt imponerad av värdarna. Redan denna tisdag osar det trendbrott när ett skickligt GAIS kommer på visit. Makrillarna föll tungt i derbyt mot Örgryte men har annars sett otroligt spännande ut. Gästerna toppar all form av underliggande statistik och låter Sundsvall få sota för tidigare missöden. Tvåan singlas.

5. Arminia Bielefeld - Wehen Wiesbaden X

Arminia Bielefeld föll som en sten i det första playoff-mötet med Wehen Wiesbaden. 0-4 i baken var ord och inga visor som högst troligen gör att värdarna får bedriva sin tillvaro i tredjeligan kommande säsong. Matchbilden var med det sagt betydligt jämnare än så och även om det blir svårt att vända på steken ska Linnérs gamla lag inte räknas bort i denna enskilda uppgift. Ettan streckas däremot alldeles för hårt och det är svårt att förneka gästernas matchbild som passande. Jag målar tvärs över redan från start.

6. Lausanne Ouchy - Sion 2

Rent spelmässigt var Sion väl så bra som Lausanne Ouchy i det första av två möten i återkvalet mot Super League. Resultattavlan visade dock 0-2 vilket innebär en uppförsbacke inför returen. Lausanne tog väl tillvara på sina möjligheter senast men i en fight som värdarna inte behöver vinna blickar jag omgående bort från den betrodda ettan. Fortune och Sio är möjliga matchvinnare för Sion vars motivation tilltalar mig. X2 är ett värdemässigt fint val.

7. Monagas - Deportivo Pereira X

Monagas går sisådär i den venezuelanska ligan och har dessutom haft svårt att räcka till i Copa Libertadores. Blott två inspelade poäng inför den näst sista gruppspelsomgången lyder facit, men i kraft av hemmaplan nonchalerar jag inte värdarna mot Deportivo Pereira. Gästerna från Colombia har all press på sina axlar och när tvåan ser ut att sticka iväg väljer jag att dra öronen åt mig. Alla tecken föredras i Maturín.

8. Paranaense - Club Libertad 1

Grupp G är vansinnigt jämn inför den näst sista omgången av gruppspelet i Copa Libertadores. Samtliga fyra lag har fortfarande chansen att ta sig vidare och jag vågar lova att små marginaler kommer att avgöra utfallet mellan Paranaense och Club Libertad. Brassarna vann det vändande mötet med 2-1 men matchbilden som sådan var helt jämn. Kan gästerna med sylvasse Cardozo i spetsen bjuda upp till dans i Curitiba är ettan en bräcklig favorit. Jag garderar gärna hela vägen i hopp om en knall.

Ta rygg på Mathias system här!

Följ ämnen i artikeln