Inte godkänt, TV4

Jonathan Jeppsson om EM-krönikan: Mycket fläsk, inget förspel, inget djup

SPORTBLADET

Fotbollsporr, hävdade Patrick Ekwall.

Men gårdagens EM-krönika var i själva verket alldeles för kort – och struntade helt i att berätta de intressanta historierna.

Att kunna berätta en bra EM- eller VM-krönika är en konstart i sig.

Alla minns väl hur VM-krönikan 1994 började – hur rumänen som missade straffen lägger upp bollen på straffpunkten.

Tar ett steg tillbaka, rättar till bollen igen. Hur Ravelli kastar sig i slow motion.

Själv kan jag plocka flera sådana sekvenser ur olika VM- och EM-krönikor genom åren. Krönikor där man försökt hitta de där avgörande momenten, de där ögonblicken som berättar en alldeles speciell STORY som är mer värd att redovisa än bara mål och målskyttar.

Det stora med de där krönikorna brukar vara att de lyckas göra sin historia spännande – trots att alla vet precis hur det slutar.

Gårdagens EM-krönika hade inga ambitioner att berätta några storys.

Den blev en krönika som nästan helt fokuserade på mål och måljubel, och som ägnade ytterst lite tid till att faktiskt reflektera över vad det var som hände.

Det var som att se en film med bara biljakter. En western med bara skottdueller.

Nej, det blir inte godkänt TV4.

Nuddade vid saker

Kunde man nu sända mer än 100 timmar, från 31 matcher under 21 dagar, kunde man väl åtminstone gjort programmet längre än tre kvart och lagt i alla fall hälften på Sveriges öden, sorger och besvikelser. Det är naturligtvis också värt att skildra.

Nu nuddade man bara vid saker som under några dagar i juni kunde få pulsen att hoppa över ett slag – Lagerbäcks vrede, Zlatans knä, Henkes återkomst.

Sen är det självklart intressant att höra Jesper Hussfelt och Robert Perlskog, Lars Lagerbäck och Olof Lundh väcka sommarens minnen till liv – och visst, det är förbluffande hur mycket man redan hunnit glömma.

Men naturligtvis är det en självklarhet att man har en ordentlig berättarröst som guidar oss genom tillställningen. Det hade man märkligt nog valt bort i går kväll.

Fotbollsporr, utlovade producent Patrick Ekwall.

Och vid närmare eftertanke fick han ju faktiskt alldels rätt i det: Mycket fläsk, inget förspel, inget djup.