Wikdahl: Viasat gör helt rätt när de testar något oväntat

SPORTBLADET

Så Ola Wenström åkte utomlands.

Ska vi rasa? Ska vi kasta in hand-duken och en gång för alla komma överens om att förändringar bara, bara, bara kan vara av ondo?

Självklart inte.

Att göra tv-sport, tänker jag mig, är som livet.

Man måste testa sig fram för att bli bättre.

Man experimenterar, gör fel, gör om, gör rätt, justerar, utvecklas, kanske invecklas ett tag, utvecklas mer och kommer, trots allt, ut ur varje situation med en ny lärdom i Kånkenryggsäcken.

Och på vägen får du antagligen en eller två utskällning för att du har gjort fel.

Ungefär som Viasat får här till vänster.

Viasat Sport har storsatsat och skulle öka trycket ytterligare i åttondelsfinalerna av Champions League, bland annat med nya värvningen av Ola Andersson och studio på plats på en arena. Viasat skulle bryta ny mark i svensk tv-sport. Blir mer fotbollskanalen än TV4 nånsin kan bli.

Helt rätt, naturligtvis

Som ett led i det här skickade man sin största stjärna utomlands. Man lät sitt nya ansikte utåt, sitt nya ankare Ola Wenström, åka och sätta sig och kommentera. Först till Milano, sen till Madrid.

Man hade mage att testa någonting oväntat.

Rätt eller fel?

Helt rätt naturligtvis.

Det här handlar om att våga testa, våga experimentera och, faktiskt, våga utvecklas. Ska man verkligen hängas för det? För att man försöker något nytt och inte kör på i samma gamla bilspår?

Viasat vågar. Det har man gjort ett tag nu. Annars hade vi suttit och lyssnat till Åke Unger den här veckan.

Kommer aldrig undan förändringar

Annars hade Wenström suttit på TV4, långt ifrån Champions League. Glenn Strömberg? Han hade suttit hemma och tittat på tv. Ola Andersson hade varit arbetslös.

Sändningarna i veckan var a) inte de sämsta sändningarna jag har sett, och b) varken de första, sista eller avgörande sändningarna.

Punkt b är den viktigaste här.

De ärkekonservativa som vill att allting ska vara som det alltid har varit kan kraxa hela vägen till ålderdomshemmet. Men förändringar kommer de aldrig undan.

Redan till nästa sändning hoppas jag exempelvis på förändringen att Ola Wenström blir studio-ankare igen.