”Jag hade gärna valt en lagidrott före alpint”

Stenmark berättar om Superstars, uteblivna kickar och drömmen om ett lag

SPORTBLADET

Två OS-guld. Tre VM-guld. 86 världscupsegrar. Två bragdguld. Superstarsmästare 1996. Ingemar Stenmark, 53, har vunnit allt. På tisdag gör han comeback, i Superstars på TV3. Och han är löjligt vältränad, mer slimmad än de betydligt yngre konkurrenterna.

– Jag har väl tränat lite mer än vanligt nu inför Superstars. Jag tränar väl varannan dag ungefär.

Foto: Simon Cederquist
Ingemar Stenmark – superstar.

Du vann Superstars för tretton år sedan. Hur var det att ställa upp igen?

– Ja, jag är ju äldre nu än då på 90-talet. Men det var jättekul. Jag kände mig som en skolpojke när jag till exempel testade friidrottsgrenar som jag inte provat sen skolan. Och den här gången var det en lagtävling först. Det är roligare på ett sätt.

På vilket sätt då?

– Man har ju mer roligt när man är i ett lag. Går det bra blir det ännu roligare och om det går dåligt är det inte lika dramatiskt som när man tävlar ensam.

”Man saknar kicken”

Om du kunnat leva om livet nu och välja sport, hade du rent av valt lagsport före alpint?

– Det hade jag nog gärna gjort faktiskt. Jag har ju inte varit med i ett lag så mycket. Jag spelade fotboll när jag var jätteliten. Annars har jag ju bara tävlat själv. Men det är väldigt roligt i ett lag.

Men hur var det när du tävlat ensam hela karriären? Hur kändes det när allt var över?

– För mig var det inte några större problem faktiskt. För de sista åren jag åkte var jag inställd på att jag skulle sluta. Och sen så fortsatte jag att jobba inom skidbranschen så omställningen blev inte så hemskt stor. Det man saknar är kicken man får när man tävlar och när man vinner, det får man inte i Svensson-livet.

Hur gör du för att få kickarna nu?

– Man får dem inte, och det får man acceptera. Man kan tävla lite i alla fall med golf och så. Men det blir inte samma sak. I Superstars får man lite av den känslan även om det inte är riktigt på allvar.

Men vad gör du i livet nu då utan kickarna?

– Jag har en dotter som är två år. Det tar ganska mycket tid. Och sen så testar jag skidor åt Elan, mitt gamla skidmärke.

”Kan lyckas i OS”

Något helt annat då. Det svenska landslaget hade en svag säsong i år. Vad tror du om deras chanser i vinter då?

– Det är svårt att säga. Kommer de i gång rätt kan de lyckas på OS. Killarna är jätteduktiga i slalom men de hade ingen bra säsong i fjol. För Anja Pärson är det likadant. Det är viktigt att hon får en bra start på säsongen.

Vad beror det på att killarna tappat efter succésäsongen 2006/07?

– De andra har kopierat svenskarna och förfinat tekniken. Det är så när någon kommer på något nytt, då tar de andra efter. Så var det med Rok Petrovic, en sloven, som vann alla slalomtävlingar ett år. Han kom på en ny grej och då vann han allt. Men sen lärde sig de andra det och då vann han inte mer.

Men om du får frågan om att jobba för landslaget och se till att framgångarna kommer tillbaka. Skulle du inte kunna ställa upp och hjälpa till lite då?

– Nej, det var väl lite grann tal om det när jag slutat men då var jag inte intresserad. Jag tycker att jag har gjort mitt inom skidorna.

FAKTA

Ingemar Stenmark

Ålder: 53.

Bor: Vaxholm.

Världscupsegrar: 86.

Första världscupsegern: Slalom i Madonna di Campiglio, 1974.

Sista världscupsegern: Storslalom i Aspen, 1989.

Deltagarna i Superstars:

Ingemar Stenmark, Börje Salming, Thomas Ravelli, Magdalena Forsberg, Magnus Wislander, Per Fosshaug, Anders Holmertz, Magnus Samuelsson, Susanne Gunnarsson, Ylva Nowén, Malin Ewerlöf Krepp, Patrik Andersson, Mathias Fredriksson, Jesper Blomqvist, Ara Abrahamian, Henrik Nilsson