Inget tv-bolag har köpt ödesmatchen

Danska förbundet kräver minst 10 miljoner för matchen

SPORTBLADET

Alla vill se den – men det är fortfarande oklart vilka som sänder Sveriges ödesmatch mot Danmark i oktober.

Varken TV4 eller Viasat har nått en uppgörelse med det danska fotbollsförbundet.

– Vi har inte fått in något seriöst bud, säger DBU:s generalsekreterare Jim Stjerne Hansen till Sportbladet.

Intresset kring det nordiska prestigederbyt den 10 oktober kommer förstås att vara extremt med tanke på vad som står på spel.

Men faktum är att det fortfarande inte är klart vilken svensk tv-kanal som kommer att sända matchen.

”Inga seriösa bud”

Det danska fotbollsförbundet, som äger rättigheterna till matchen, har satt ett högt pris på matchen och har, i skrivande stund, inte fått några vettiga bud.

– Vi har bett bolagen komma in med bud men de som vi har fått har varit alldeles för dåliga, de har inte varit seriösa.

– Jag hade förväntat mig att de skulle visa större intresse, det här är den hetaste matchen vi har sett på länge, säger Jim Stjerne Hansen.

När Danmark tog emot Sverige för två år sedan såldes rättigheterna för en miljon euro, alltså runt tio miljoner svenska kronor.

Det priset har trissats eftersom matchen i oktober är betydligt mer avgörande än vad landskampen för två år sedan var.

Fyr dyr prislapp

Hans Pekkari, sportchef på TV4, säger så här om läget:

– Det är klart att vi har ett intresse för Danmark-Sverige och vi ser över möjligheterna. Det har med priset att göra, vi tycker att prislappen är för hög i nuläget.

Finns det en risk att det inte blir affär och att matchen inte kommer att sändas i Sverige?

– Det finns alltid en risk, men jag skulle ändå bli väldigt förvånad om matchen inte sänds. Men det finns så klart stora fördelar för både säljare och köpare att bli överens i god tid och nu känns det som att tiden håller på att rinna i väg, säger Pekkari.

DBU vet att matchen är het och tänker inte vika ner sig.

– Jag hoppas buden blir bättre annars blir det ingen match i svensk tv, för vi tänker inte ge bort den, säger Stjerne Hansen.

FAKTA

TV-BOLAGEN SOM KAN SÄNDA MATCHEN

SBS

SBS Broadcasting har två tv-kanaler i Sverige – Kanal 5 och Kanal 9 (som sänder vissa serie A-matcher).

Har tidigare gått in och köpt enstaka landskamper och sände, bland annat, Danmark-Sverige i Parken 2007 och Sveriges träningslandskamp mot Holland för ett år sedan.

MTG

Mediajätte – med kanaler som TV3, Visat och TV8 – äger rättigheterna till landslagets samtliga hemmamatcher i VM-kvalet. Släpper ibland i väg bortamatcher till konkurrerande bolag. Sänder bland annat Champions League, Serie A, den engelska FA-cupen och den franska ligan.

TV4

Äger rättigheterna till fotbolls-VM 2010 tillsammans med SVT. Gick bland annat in och köpte rättigheterna till Sveriges bortamatch mot Malta i förra veckan. Sitter, tillsammans med Canal Plus som ingår i TV4-gruppen, på rättigheterna till Premier League, La Liga och allsvenskan.

SVT

Äger rättigheterna till fotbolls-VM 2010 tillsammans med TV4 och de kommande olympiska spelet. Har inte sänt en herrlandskamp i fotboll på flera år och lär inte göra det den här gången heller eftersom de inte har samma möjlighet att räkna hem matchen som de kommersiella kanalerna har.

Eurosport

Sänder bland annat Bundesliga den här säsongen och har tidigare gått in och köpt enstaka bortalandskamper. Sände t.ex bortamatchen mot Österrike tidigare i våras.