Dubbla roller i ödesderbyt

Henriksson tv-expert & spelare i mötet med Dif

Foto: Canal+, Andreas Bardell
I söndagens möte med Djurgården ska BP:s Richard Henriksson både spela och jobba som tv-expert. Obs! Montage.
SPORTBLADET

Ödesderby mot Djurgården på Grimsta.

Då väljer Richard Henriksson i BP att spela match och jobba som tv-expert – samtidigt.

– Det här är inget som tar bort fokus från matchen, det är en kul idé och ambitionen är ge tittarna ytterligare en dimension av spelet, säger Henriksson.

Det är alltså i Canal Plus nu på söndag som den galna/geniala idén kommer att testas. Richard Henriksson, 26, kommer att kombinera sin roll som försvarare i Brommapojkarna och som studioexpert.

Snackar upp

Under derbyt mot Djurgården kommer han först att hälsa tittarna välkomna för att senare gå in och byta om och strax före avspark snacka upp matchen – precis som han vanligtvis gör.

– Jag spela och försöka göra mitt jobb som expert samtidigt, säger Henriksson som även kommer att analysera matchen i paus och efter slutsignal.

– Ambitionen är att ge tittarna en välformad och objektiv analys av matchen. Tittarna är vana vid att se spelare bli intervjuade av en reporter, vi vill försöka ta det ytterligare ett steg.

Kommer du att kunna fokusera helt på matchen?

– Absolut, jag kommer tänka på vad som händer i spelet, som jag gör ändå. Och i stället för att svara på en fråga från en reporter i paus så kommer jag att ge tittarna mina tankar.

Direkt till studion

– Det här är ingenting som tar fokus från matchen för mig eller för laget, det ska inte påverka någon.

Det är en viktig match, du tror inte att det här kommer att anses som oseriöst?

– Kanske det men det beror nog på hur jag utför det. Det här handlar inte om att jag ska promota mig själv, jag är säker på att jag inte kommer att vara bäst på planen och jag tänker inte jubla om vi vinner eller sura om vi förlorar, säger Henriksson.

Efter matchen duschar han av sig och åker i ilfart in till Canal Plus studio för jobba med derbyna i Manchester och London.

Vilken match ser du fram emot mest?

– Vår match mot Djurgården. Det ska bli kul att spela och se hur den här grejen som vi har kokat ihop blir.

FAKTA

Tre andra annorlunda tv-satsningar

Målintervjuer direkt i tv

TV 4 försökte skaka liv i Svenska cupen för två år sedan och slog till med målintervjuer – under matchen. Det blev ingen succé. Spelet stoppades upp och intervjuerna gav ingenting var några av omdömena. Och säsongen därpå var målintervjuerna borta, saknade av få.

Kuskkommentarer under loppen

Nya kameravinklar, direktsända lopp, dvärgutdelning... Försöken till förnyelse är många i trav-tv. Det mest uppseendeväckande är försöket med att sätta på en mikrofon på en av kuskarna i travloppen. Tittarna får höra vad kusken säger till de andra kuskarna – och till sin egen häst. Det har fått både ris och ros, och är fortfarande kvar.

Spelarbänksintervjuer

De svenska handbollsherrarna var på 90-talet populära, framgångsrika och öppna. I samband med handbollsmästerskapen låg TV 4 i framkant när kanalen placerade reportrar vid spelarbänken under matcherna. Spelarna ställde upp på intervjuer när spelet pågick på planen och blev samtidigt den svenska publikens favoritlandslag.