Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Otroligt kunnig”

Sportbladets krönikör Erik Niva blir Viasats Premier League-expert

’Både historiker och statistiker’ När Viasat börjar sända Premier League i höst blir Sportbladets Erik Niva deras expert. ’Både historiker och statistiker’ När Viasat börjar sända Premier League i höst blir Sportbladets Erik Niva deras expert. Foto: AP

Han bloggar, krönikerar och kommenterar fotboll i Laul Calling.

I höst tar Sportbladets krönikör Erik Niva steget in i tv-rutan – som Viasats expert i kanalens nya satsning på ­Premier League.

– Erik är otroligt initierad och perfekt för oss, säger Viasats sportchef Per Tellander.

SVT hade sitt Tipsextra från 1969 till 1995. TV4 tog vid med sin Tipslördag och sedan 1998 har de svenska Premier League-sändningarna bedrivits i Canal + regi.

För en månad sedan stod det dock klart att Viasat köpt över rättigheterna från konkurrenten – och i höst lanserar man en satsning på Premier League som blir den största i kanalens historia.

”Måste ge mervärde”

Kanalen kommer att göra två studioprogram i veckan och dessutom sända ett specialreportage på plats i England varje vecka.

Sportbladets fotbollskrönikör och Premier League-orakel Erik Niva kommer att vara en ständigt återkommande studiogäst.

– Vi anlitar Erik eftersom han är otroligt kunnig om engelsk fotboll. Han är både en historiker och statistiker och så har han bott i England och följt ligan från nära håll, säger Per Tellander.

– Engelsk fotboll har så pass starka traditioner i Sverige och därför måste man ge tittarna ett mervärde. ­Erik kommer att bidra med det genom sitt kunnande om klubbarna, spelarna och historiken.

Erik Niva själv är inne på samma linje.

– På senare år har svensk tv-sport blivit väldigt bra på att analysera spelet in i minsta detalj, men missat allt som pågår utanför planen. Jag vill försöka ge en bild av vad som händer i styrelserummen, på läktarna, tidningsredaktionerna och – för den delen – nattklubbarna, säger han.

”Hedersamt”

I höst blir Tottenham-supportern som kallar Tipsextra för världens viktigaste program en del av den nya satsning som ska ge svenskarna direktsända matcher från Premier League – men han kommer inte se sändningarna i efterhand.

– Det är hedersamt att få försöka förvalta det enorma intresse som finns för engelsk fotboll i Sverige och bygga vidare på det, säger Niva.

– Men jag ser mig själv som en skrivande journalist och tv är väl inte riktigt mitt medium. De gånger jag har medverkat i något program har jag aldrig tittat på det efteråt. Det är en slags självbevarelsedrift.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet