Stenmark tackar ja till Mästarnas mästare

”Brolin tyckte att jag skulle ta chansen”

SPORTBLADET

SVT har fått sin drömdeltagare till succéprogrammet

Mästarnas mästare.

Tredje säsongens största namn: Ingemar Stenmarkm 54.

– Jag pratade med Tomas Brolin. Han tyckte absolut att jag skulle ta chansen att vara med, säger alpinkungen till Sportbladet.

Foto: Scanpix

86 världscupsegrar, två OS-guld och tre VM-guld.

Under sin storhetstid fick Ingemar Stenmark hela svenska folket att hålla andan framför tv:n.

Nu tar han klivet in i vardagsrummen igen.

När SVT i september startar inspelningen av nya Mästarnas mästare är 54-åringen seriens tyngsta namn. Men den förre alpinstjärnan tackade ja först efter att ha rådfrågat en annan idrottsprofil.

– Jag pratade med Tomas Brolin, som ju var med förra gången, och han tyckte absolut att jag skulle ta chansen, säger Stenmark som också fick frågan i fjol.

– Men då passade det inte.

Inspelningsplatsen för programmet är ännu inte spikad, men enligt SVT lutar det åt Cypern. Serien, som i fjol lockade miljonpublik, kommer att börja sändas under våren 2011.

Pekka och Billan

Och det är ett intressant gäng som gör Stenmark sällskap. Anders Limpar (fotboll), George Scott (boxning), Pekka Lindmark (ishockey) och ”Billan” Östlund (född Westin, längdskidor) är

bara en handfull av dem.

Men visst är Stenmark ändå störst.

– I år har vi med en idrottare som är störst genom alla tider inom sin sport. Det ska bli otroligt roligt att se en mästare av den kalibern, säger programledaren Micke Leijnegard.

För Stenmark är de flesta av namnen nya bekantskaper.

– ”Billan” är väl den som jag har träffat mest.

Vändningen – Superstars

Sedan han lade skidorna på hyllan har han många gånger hållit sig undan underhållningsprogram och andra framträdanden. Vändningen kom dock i fjol då Stenmark, pappa på nytt 2008, var med i TV3:s Superstars.

– Hade det varit för fem år sedan hade jag tvekat om Mästarnas mästare. Men sen var jag med i Superstars och båda de här programmen är ju bra program. Jag kan inte tänka mig att ställa upp på vad som helst.

Kommer vi få veta några hemligheter om dig?

– Nej, det tror jag inte. Det mesta är nog ute, säger Stenmark och hyllar Mästarnas mästares programidé:

– Den är intressant, eftersom det inte bara handlar om fysik. Det handlar mer om allsidigt kunnande, och kanske lite tur. Sen tror jag att man har ganska kul tillsammans.

Han springer eller cyklar i snitt varannan dag och tycker att han är i bra form.

– Jag tror att jag är hyfsat tränad, men inte bäst. Anders Limpar är nog den som är mest tränad.

Det är inte så att du tränar lite extra nu inför inspelningen?

– Nej, nej. Man vet ju inte vad det kommer att bli för grejer heller.

Är du fortfarande en riktig tävlingsmänniska?

– När jag slutade som aktiv slutade jag helt med det. Men i fjol fick jag tillbaka det där pirret.

Vilken roll han får bland mästarna har han svårt att säga. Men rollen som kock blir det nog inte.

– Haha... Svårt. Jag brukar väl inte laga så mycket, svarar han på frågan om vad han kommer bjuda de andra deltagarna på för mat.

– Jag får väl göra palt. Men det är det väl ingen som kommer att äta.

FAKTA

HELA STARTFÄLTET I MÄSTARNAS MÄSTARE

Marie Helene Östlund

(Född Westin) 44 år, före detta längdskidåkare.

”Billan” vann VM-guld 1987 på 20 km fristil i västtyska Oberstdorf. Blev då första svenska damåkare att ta guld i ett stort mästerskap sedan Toini Gustafsson Rönnlunds OS-bragd 1968.

Hanna Ljungberg

31 år, före detta fotbollsspelare.

Sju SM-guld samt seger i Women’s Cup (nuvarande Champions League) med Umeå IK. Tog VM-silver 2003 och EM-silver 2001, och har belönats med Diamantbollen (2002). La skorna på hyllan i fjol.

Kenny Bräck

44 år, före detta racerförare.

Tog hem Indycar-mästerskapet 1998 och vann Indy 500 året därpå. Efter comeback blev han även förste svensk att vinna guld i X-games i rally – 2009.

Evy Palm

68 år, före detta långdistans- och maratonlöpare.

Har bland annat vunnit Stockholm Maraton (1986, 1987 och 1989), Göteborgsvarvet och Tjejmilen. Började träna löpning först vid 34 års ålder, och springer fortfarande milen på under 50 minuter.

Maria Brandin

46 år, före detta tävlingsroddare.

Sveriges mest framgångsrika roddare genom tiderna. Har ett VM-guld i singelsculler från 1995 och två VM-brons (1997 och 1998). OS-fyra i Atlanta 1996.

Pekka Lindmark

53 år, före detta hockeymålvakt.

Världsmästare, svensk mästare och OS-bronsmedaljör. Målvakten har två VM-guld (1987 och 1991), tre VM-silver (1981, 1986 och 1990) samt fyra SM-guld. Därtill ett OS-brons från Calgary 1988.

Marianne Berglund

46 år, före detta cyklist.

Blev första svenska damcyklist att vinna ett VM-guld (landsväg) då hon 20 år gammal spurtade ner världseliten i schweiziska Alternheim 1983.

Robert Prytz

50 år, före detta fotbollsspelare.

Guldbollenvinnare 1986 och med i det Malmö FF-lag som 1979 tilldelades Svenska Dagbladets bragdguld efter finalplatsen i Europacupen. Har spelat 56 landskamper och där gjort 13 blågula mål.

Ingemar Stenmark

54 år, före detta alpinåkare.

En mästare i särklass. 86 världscupsegrar, två OS-guld (storslalom och slalom 1980) och tre VM-guld (storslalom och slalom 1978 samt slalom 1982) talar sitt tydliga språk. Därtill är Stenmark tvåfaldig bragdguldmedaljör och tvåfaldig Jerringprisvinnare.

Anders Limpar

44 år, före detta fotbollspelare.

VM-bronshjälte 1994 och Premier League-mästare med Arsenal 1991. Har dessutom två FA-cuptitlar och ett SM-guld med AIK från 1998. Guldbollen-vinnare 1991 och Svenska Dagbladets bragdguld-medaljör tillsammans med VM-laget 1994.

George Scott

43 år, före detta boxare.

Tog OS-silver i Seoul 1988 och fem SM-guld innan han blev proffs 1991. Världsmästare i lättvikt 1995, då han vann WBU-titeln i en titelmatch på Bahamas mot amerikanen Rafael Ruelas.

LOCKADE MILJONPUBLIK I VINTRAS

I september spelar SVT in sin tredje säsong av succéprogrammet.

Tidigare vinnare:

Första säsongen: Per Elofsson.

I finalprogammet som sändes i mars 2009 besegrade Per Elofsson (längdskidor) Malin Moström (fotboll) i den slutgiltiga kampen.

Andra säsongen: Armand Krajnc.

Mästarnas mästare blev en tittarsuccé i vintras. I de inledande avsnitten kunde miljonpublik se Patrik Sjöberg gnabbas med Stefan Holm om vem som egentligen var den bästa höjdhopparen. Mästartiteln kneps dock av boxarprofilen Armand Krajnc före Tomas Johansson (brottning) och Louise Karlsson (simning).