Läsarna: Strömberg är bäst i tv–rutan

SVT-experten får toppbetyg av folket: ”Fantastiskt kul”

SPORTBLADET

Sportbladets läsare har sagt sitt.

SVT:s expertkommentator Glenn Strömberg, 50, är bäst i tv-rutan under fotbolls-VM.

– Fantastiskt kul att folket gillar det man gör, säger han.

Här berättar Strömberg om skräcknatten, gnabbet med Staffan Lindeborg och att han absolut inte vill bli en ny Rit-Ola.

Foto: bildbyrån
Glenn Strömberg.

Förre landslagsspelaren Glenn Strömberg har varit expertkommentator på SVT sedan 1996 och har etablerat sig hos de svenska fotbollstittarna.

När Sportbladet bad läsarna sätta plus på samtliga SVT- och TV4-medarbetare som syns i rutan under fotbolls-VM vann Strömberg solklart.

”Det är så himla roligt”

Över 29 000 röstande ger Strömberg 4,1 i betyg.

– Jag tycker att det här jobbet är så himla roligt, framför allt att göra det live, på plats. Det är mycket roligare än att sitta i en studio för att sedan säga något efteråt. Att greppa saken precis i skeendet när det händer, det ger lite av det som var när man spelade själv, säger Strömberg.

Du är med andra ord ingen ny Rit-Ola?

– Nej. Jag är mer engagerad när jag är på plats på en match.

Du har tidigare fått beröm för att du sitter tyst länge och sedan levererar en klok åsikt. Är det en uttänkt taktik?

– Fotbollen ändrar sig, tv:n ändrar sig, allt ändrar sig. När jag började var det så att man inte skulle prata för mycket. Jag fick direktiv att inte prata i ett kör, att det finns en kommentator som sköter den biten. Sedan har det ändrats genom åren, att jag ska prata lite mer, och jag tror jag gör det i dag.

– Men det viktigaste, enligt mig, är att jag ska vara en länk mellan matchen och den som tittar. Man ska absolut inte breda ut sig om matchen är jättekul, då ska man ligga ännu lägre. Man ska oroa så lite som möjligt och i stället försöka hjälpa till, bland annat med sånt som tv-tittarna inte ser, det som händer utanför bild.

Däckad av feber

Han fortsätter:

– Jag kan få tittaren att ana att en spelare hamnar fel gång på gång och att motståndaren ska utnyttja den kanten. Om det händer har jag kanske hjälpt tittaren en del och fyllt en funktion. Eftersom jag har spelat själv finns det vissa situationer i matcher där jag kan förklara hur det känns.

Du kan mycket, men Arjen Robbens hörnvariant hade du noll koll på.

– Nej, den hade jag aldrig sett. Och den fick ju inte så bra betyg heller, av det jag såg. Men jag fick sms från polare som hade sett den, så den har ju tydligen använts tidigare.

Du var sjuk ett tag och missade två matcher. Vad hände?

– Jag hade en natt som var något av det värsta jag har varit med om i hela mitt liv. Det var hemskt. Jag låg med två träningsoveraller, vinterjacka, huva och halsduk. Jag bara skakade, kunde inte ligga still, och hade säkert 40 graders feber. Som tur var gick det över ganska fort.

Tittare utan humor trodde att du och Staffan Lindeborg var osams. Men så är det inte?

– Ja, tittarna undrade varför jag bytte från Staffan till Chris, men det har varit en naturlig gång. När jag började kommentera gjorde jag det mycket med Arne och lite med Staffan. Sedan blev det mycket med Staffan och lite med Chris. Från slutspelet och framåt har det blivit mer med Chris. Det var ingen nyhet. Men det var förvånande att folk undrade varför vi bytte under turneringen för det har vi alltid gjort.

”Full i fan och rå...”

Jag tycker att du och Staffan har ett skönt kärleksgnabb.

– Ja, det är bara när man känner varandra som man kan vara lite full i fan och rå. Mellan mig och Staffan är det rått, men hjärtligt, för vi vet att den andre kan ta det.

Vilken är den galnaste matchen under VM, som du har kommenterat?

– Känslomässigt var det Brasilien–Holland. Alla runt omkring hade redan ställt in sig på seger för brassarna och Hollands fans hade gett upp. Sedan, helt plötsligt, kände man våndan och nervositeten som dök upp hos alla brassar när de märkte att, herregud, det här kan gå åt pipan. Och så såg man holländarna, som var halvvägs under sina stolar, resa sig upp och känna vittring. Det var många känslor på en och samma gång.

FAKTA

Sportbladets läsares betyg på tv-folket:

Glenn Strömberg, 4,1

Ola Andersson, 3,8

André Pops, 3,8

Jens Fjellström, 3,5

Chris Härenstam, 3,4

David Fjäll, 3,1

Jens Lind, 3,1

Staffan Lindeborg, 3,1

Johanna Fränden, 3,0

Tony Gustavsson, 3,0

Mats Nyström, 3,0

Jane Björck, 2,8

Anna Brolin, 2,7

Jesper Hussfelt, 2,7

Pontus Kåmark, 2,7

Stefan Åsberg, 2,7

Rickard Ekman, 2,6

Soran Ismail, 2,6

Niklas Jarelind, 2,5

Robert Perlskog, 2,5

Nora Strandberg, 2,5

Anders Andersson, 2,4

Olof Lundh, 2,4

Frida Östberg, 2,3

Peter Jihde, 2,1

Patrick Ekwall, 1,8