Grattis Sportspegeln, 50 år

”Plex” var först ut i klassikern: ’Anade att det skulle bli stort’

1 av 11
Sven ”Plex” Pettersson, 84.Anställd på SVT: 1959–1994.Gör i dag: Pensionär.Bästa Sportspegeln-minne: ”Det måste ha varit när jag kunde berätta att Ingemar Johansson hade bestämt sig för att sluta med boxning. Jag gjorde intervjun med honom och höll på scoopet i en vecka innan vi sände det. Det fungerade lite annorlunda på den tiden som du förstår”.
SPORTBLADET

Mästerskapen, idrottsstjärnorna och tv-profilerna kommer och går.

Sportspegeln däremot – den består.

I dag fyller klassikern 50 år.

Sven ”Plex” Pettersson, 84, var programledare första gången Spegeln sändes den 6 januari 1961.

– Men det hade jag glömt bort, säger legendaren.

50 år har alltså gått sedan SVT kläckte idéen om ett sportmagasin i teve.

”Plex” Pettersson var först ut att leda programmet men han hann med en hel del annat också, innan premiärsändningen gick live.

– Jag minns det knappt. Det var tack vare Jens Linds efterforskning som vi fick reda på att det var jag som var programledare i den första Sportspegeln, berättar ”Plex” som var utsänd för att bevaka ett skidlopp samma dag som premiären skulle gå av stapeln.

– Jag tog ett specialplan från Orsa, klippte inslaget och klev in som programledare på kvällen. Men jag var betydligt fräschare på den tiden så det var ingen märkvärdig insats.

”Mest fotboll och hockey”

Och sedan dess att Sportspegeln rullat på kontinuerligt under 50 år. Under 60-talet drog programmet 3–3,5 miljoner tittare varje söndag.

Trodde ni då att det skulle bli så stort och hålla på i 50 år?

– Jag förstod tidigt att Sportspegeln skulle bli stort och jag anade nog att det skulle hålla länge. Det var väldigt publikdragande och sporten som bransch håller i längden, det vet vi ju.

Finns det någonting som har blivit sämre genom åren?

– Jag vill att sport ska presenteras vitt och brett men nu är det mest fotboll och hockey. Det är en tendens jag ser och jag tycker att det är negativt, säger ”Plex”.

I kväll gör han comeback i Sportspegeln när han, Jan Lorentzon, Bosse Hansson och Arne Hegerfors finns med när André Pops sänder jubileumsprogrammet.

– Det känns helt overkligt. Alla dessa legendarer samlade i en och samma studio och så får lilla jag var med som en del i det! För mig kommer det blir ett minne för livet, säger Pops.

ARTIKELN HANDLAR OM