Förbundet ville se landskampen i TV3

Så ser du EM-kvalmatch mot San Marino

SPORTBLADET

När Svenska fotbollförbundet sålt tv-rättigheterna till en operatör kan de inte bestämma vilken kanal operatören borde sända matcherna på.

Nu har Viasat valt att sända EM-kvalmatchen mellan Sverige och San Marino på TV10, en kanal som når ut till 70 procent av svenska folket.

Sportbladets läsare är upprörda – och nu berättar fotbollförbundet att de försökt få Viasat att sända matchen på Viasats största kanal, TV3.

* Jag bor i Göteborg betalar 600 kr i månaden till canal Digital för att få se så mycket fotboll som möjligt, MEN JAG KAN INTE FÅ 10an! Helt sjukt att nationalsporten visas i någon ny B-kanal som är borta om ett år.... /Brasserasse

* Varför kan ni inte bara visa den på 6an så nästan alla kan se. Tragiskt Viasat. Kommersiellt skit. /Enskede

* Ah f'n, när landslaget lirar ska fanimej alla ha tillgång. dem matcherna bör enbart gå på alla baskanaler som alla har hemma! sämst!!/ Indikator

Många tveksamma

Det var upprörda kommentarer från Sportbladets läsare i går angående Viasats val att sända dagens match mellan Sverige och San Marino på den nystartade kanalen TV10, en kanal som kommer att inrikta sig på sport.

Många undrar varför Viasat inte kan visa matchen på någon av sina största kanaler, TV3 eller TV6 som når ut till minst 85 procent av svenska folket.

Svenska fotbollförbundet frågar sig det samma.

På förbundets hemsida konstaterar de att de inte kan kräva att matchen skulle kunna sändas på en annan kanal, men att de har bönat och bett, utan resultat.

”Beroende av tv-pengar”

”Men tv-bolagen som köper rättigheter försöker självfallet att få tillbaka sina satsade pengar på det sätt som de anser är bäst. TV-bolagen är bäst på att bedöma vad som är bäst för dem. Svensk fotboll är beroende av tv-pengarna - för att utveckla fotbollen på alla plan.”, skriver de.

I vår faktaruta här nedan kan man se i vilka paket som TV10 ingår och Viasat meddelar att det även går att se matchen på nätet, på viasatondemand.se.

Viasat har rättigheterna för landslagsfotbollens hemmamatcher året ut, från och med 2011 kommer TV4 att ta över rättigheterna.

ARTIKELN HANDLAR OM