TV4 tar över all skidskytte

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

SVT:s succékoncept ”Vinterstudion” är på väg att urholkas.

Sportbladet kan berätta att TV4 har lagt beslag en av de viktigaste rättigheterna av dem alla.

Nästa år kommer all skidskytte, inklusive VM, att sändas helt i TV4:s regi.

– Det stämmer, TV4 kommer att sända hela världscupen och VM nästa år, bekräftar SVT-sportens chef Per Yng.

Redan för ett år sedan kunde Sportbladet berätta om TV4:s planer på att köpa sönder succéprogrammet ”Vinterstudion” och att kanalen sneglade mot SVT:s framgångsrika satsning på vintersport.

Nu har kanalen satt planerna i verket och dessutom slagit till där det slår som hårdast.

Drar miljonpublik

Enligt uppgifter har TV4 förhandlat till sig rättigheterna till hela världscupen i skidskytte, samt VM i Ruhpolding, nästa säsong.

Skidskytte-sändningar drar miljonpublik var och varannan helg och är ett av de viktigaste grundfundamenten i ”Vinterstudio”-konceptet.

Uppgifterna bekräftas också av SVT-sportens chef Per Yng.

– Det stämmer, vi kommer att dela på skidskytte-rättigheterna från och med nästa säsong och TV4 kommer att sända världscupen och VM hela nästa år.

Hur har det då kunnat bli så här?

”Gärna haft skidskyttet kvar”

Jo, TV4 är, precis som SVT, medlemmar i EBU, Europeiska Radio- och TV-unionen. EBU är en sammanslutning för nationella TV-bolag där rättigheter köps in gemensamt och sedan delas upp.

I förhandlingarna mellan kanalerna landade skidskytte-rättigheterna för säsongen 2011/2012 hos TV4, medan SVT får sända längd-VM i Falun 2015.

Frågan är nu vad det här innebär för den fortsatta satsningen på ”Vinterstudion”?

– Det är klart att om vi hade fått välja så hade vi gärna haft skidskyttet kvar hos oss men jag tror att vi kan göra en stark Vinterstudio ändå. Det blir ju så här när vi båda är medlemmar i samma förening, säger Per Yng.

ARTIKELN HANDLAR OM