SVT skakas av avhoppen

Jälevik slutar efter SVT:s sparkrav: ”Nu räcker det”

1 av 3
SPORTBLADET

SVT tappar två stora namn samma dag.

Efter Niklas Wikegårds avhopp mejlade den legendariske reportern Agne Jälevik att han slutar för att Sportnytt håller på att bli undermåligt.

– Det har blivit en kvalitetssänkning. Inget snack om det, säger han.

På kort tid har de tappat rättigheter till speedway, bandy och längdskidor. ”Fotbollskväll” har flyttat till TV4.

Nu försvinner också två stora profiler från SVT.

I går lämnade Niklas Wikegård, 47, för TV4. Samma dag damp ett mejl ner hos kollegorna på SVT-sporten där Agne Jälevik, 68, tackade för sig efter 38 år på redaktionen. Redaktören motiverade avhoppet med att sparkraven är på väg att göra Sportnytt undermåligt.

– Det blir nerdragningar och färre inslag man får jobba med. Ett exempel är att man väljer att göra

intervjuer på telefon i stället för att skicka ut en fotograf med reporter. Det är en typ av nerdragningar som inte är roliga för tittarna, säger Jälevik.

”Jättetråkigt”

Enligt uppgifter till Sportbladet slutade Jälevik redan i höstas, men kom då tillbaka efter någon vecka. Nu säger han att beslutet är definitivt. Efter att ha varit frilans i fyra år blir det inte mer.

– Nu räcker det. Jag har haft förmånen att vara med om guldåldern då vi fick göra vilket evenemang vi ville. Så är det inte längre, säger han.

Hur påverkas ni av att ni är nära att förlora OS-sändningarna?

– Det är jättetråkigt. Det är ett flaggskepp vi har haft och alltid fått beröm för.

Yng är inte oroad

Första kvartalet 2011 blev för dyrt för SVT-sporten, så nu håller de i pengarna. Chefen Per Yng beskriver situationen som fullt normal, och han delar inte Agne Jäleviks uppfattning om att Sportnytt tappar i kvalitet.

– Från min sida är jag inte oroad för att produkten ska bli sämre, säger Yng.

Hur går det för SVT-sporten?

– Vi har gjort av med för mycket pengar, men i mitt journalistiska liv har jag varit med om det 20-30 gånger.

Agne Jäleviks före detta kollegor säger att stämningen på redaktionen är oförändrad. Den enda kommentaren som sticker ut kommer från ”Hockeykvälls” programledare Marie Lehmann:

– Sportnytt är olika från dag till dag. Emellanåt är det jättedåligt, men för det mesta är det bra. Generellt har det inte blivit sämre än 2002.

Hur ser du på Agnes omdöme?

– Han ska sluta, så han kan säga vad han vill. Det kan inte jag.

Hur menar du?

– Du får ringa i morgon, då har jag tänkt igenom allt. Men jag tycker inte att det är sämre i dag.

FAKTA

SÅ SÄGER KOLLEGORNA: ”WIKEGÅRD GÅR INTE ATT ERSÄTTA”

Marie Lehmann:

– Vi gör mycket mer i dag än 2002, men på samma styrka människor. Alla har mer att göra. Ibland använder vi hellre bilder från andra byråer än det vi gör själva. Men allt som allt tycker jag inte at vi har blivit sämre.

Ola Bränholm:

– Stämningen är god. Vi vet att vi måste tänka ekonomiskt hela tiden, i alla nyhetsprogram vi gör, men så har det varit alla år. Det är tråkigt att Agne slutar. Han är en skön snubbe.

Chris Härenstam:

– Jag vill inte uttala mig. Men jag kan säga något om Wikegård. Vi hade en nära relation och han går inte att ersätta med tanke på vilken person han är. Vi hade otroligt bra personkemi, så jag kommer sakna honom.

Christer Ulfbåge:

– De sista åren har jag bara gjort skidskytte och det har funkat perfekt. Annars är jag inte där. Men när jag var uppe en timme och hälsade på verkade allt som vanligt.

ARTIKELN HANDLAR OM