Här är SVT:s stora ras

”Men vi dominerar totalt”

SPORTBLADET

OS kan bli SVT:s tionde förlust på fyra år.

Samtidigt som kanalen tappar skidskytte, alpin-VM, Niklas Wikegård och Agne Jälevik ser sportchefen Per Yng det positiva.

– Vi dominerar vinterhalvåret fullständigt. De kommersiella kanalerna är tokiga på oss.

Kartan över tv-sport håller på att ritas om.

I måndags mejlade veteranen Agne Jälevik sina kollegor och meddelade att han slutar på SVT-sporten för att han inte vill stå som ansvarig för en undermålig produkt. Samma dag lämnade Niklas Wikegård för TV4 och Canal plus.

Profilerna lämnar. Det gör också sändningsrättigheterna.

Kan förlora OS

Sportbladet har granskat hur SVT:s rättigheter har krympt sedan tv-monopolet släppte. 1989 knep TV3 hockey-VM, ett par år senare nöp TV4 handbollslandskamper och hockeyslutspel. På senare tid har det accelererat med minst tio tappade rättigheter sedan 2007.

Men chefen för SVT-sporten låter sig inte nedslås.

– Vi har varit utdömda så många gånger, men titta vad vi har i vår portfölj. EM i friidrott, delat EM i fotboll, vi är ensamma på OS i London och har världscupen i längd och alpint, säger Per Yng.

Ni har tappat mycket. Hur kommer SVT-sporten se ut om ett par år?

– Får vi jobba i lugn

och ro kommer vi erbjuda licensbetalarna ett starkt sportutbud, men vi kan aldrig jämföra oss med när det fanns ett monopol.

Ni kan tappa OS. Vilka konsekvenser hade det fått?

– Det vore inte kul. OS stämmer väldigt bra med public service. Vi siktar naturligtvis på att fortsätta sända OS, sedan vet man inte hur vägen dit går. Världen går inte under om vi inte kan sända det. Det finns annat att göra i så fall.

Konkurrenterna nöjda

TV4:s sportchef Hans Pekkari går inte med på att han skulle vara ”tokig på SVT” eller att konkurrenten ”dominerar vinterhalvåret fullständigt”. Han gläds åt utvecklingen och tror att fyran och Canal plus kommer fortsätta växa sig starka.

– Vi och SVT är starka på olika saker. Vi har redan i dag elitserien i hockey, La Liga, Serie A och stora handbollsmästerskap, så vi är väldigt nöjda med vårt utbud. Och den kommande vintern kommer vi att bli ännu starkare under vinterhalvåret i och med nya rättigheter som världscupen och VM i skidskytte, säger han.

FAKTA

TIO TUNGA FÖRLUSTER

INNEBANDY 2007: TV4 tar över elitserien och superligan i innebandy.

FOTBOLL 2008: TV4 sänder för första gången fotbolls-EM helt utan SVT.

BASKET 2008: Viasat tar över svenska basketligan.

FRIIDROTT 2008: TV4 sänder för första gången friidrotts-EM helt utan SVT.

SIMNING 2010: TV4 sänder för första gången sim-EM helt utan SVT.

SKIDSKYTTE 2011: TV4 tar över världscupen och VM i skidskytte.

ALPINT 2011: TV4 tar över alpina VM.

FOTBOLL 2011: TV4 tra över magasinsrättigheterna till svensk fotboll, vilket gör att SVT byter profil på klassiska "Fotbollskväll".

BANDY 2011: TV4 tar över elitserien i bandy

OS 2014 2011 MTG, med TV3 i spetsen, satsar högt på att köpa OS 2014 i Sochi och 2016 i Rio de Janeiro.

ARTIKELN HANDLAR OM