”Johan Tornberg är detaljernas mästare”

Niklas Wikegårds expert-favorit jobbar inte på SVT, TV4 eller Canal plus – utan på Viasat

Foto: BILDBYRÅN
Niklas Wikegård.
SPORTBLADET

Tittarna hyllar Niklas Wikegårds ersättare Mikael Renberg.

Då väljer Wikegård att ösa beröm – över Viasats Johan Tornberg.

– Johan Tornberg är detaljernas mästare inom experterna, säger Wikegård i sin blogg på hockeykanalen.se.

SVT:s kommentatorduo Chris Härenstam och Mikael Renberg bjöd på ett klassiskt referat när Juniorkronorna svarade för en bragdvändning mot Ryssland.

– Renberg är den nye Wikegård, sa Härenstam, som under flera år bildade ett radarpar med Niklas Wikegård.

”Vem skrek mest?”

Niklas Wikegård, som numera jobbar på TV4 och Canal plus, har noterat referatet och säger i sin blogg på hockeykanalen.se.

– Renberg och Chris gör ett bra jobb ihop och Renberg har kört min stil. Eller... min stil? Det är som jag är, man tycker att det är engagerat och bra. Det är spännande att bli jämförd med. Vem skrek mest?

Under blogginlägget med rubriken ”Detaljernas mästare” väljer Wikegård att ösa beröm över Viasats expert Johan Tornberg.

– Jag gillar Johan Tornberg. Först och främst är det en trevlig kille, jag hade honom som spelare i Malmö och vi hade många incidenter jag och Johan. Men det jag gillade med Johan redan då var att han var extremt noga med detaljer, alltifrån sina skridskor, lutning, klubba, hur han spelade, sin fys, sina förberedelser, kost. Allting. Ruggigt noga. Kanske att det just under den perioden slog över ibland. Men han var extremt noga med förberedelser, säger Wikegård i sin blogg och fortsätter:

”Där är han klart bäst”

– Johan har plockat med sig det som expert. Jag är hyggligt duktig på detaljer, men inte alls som Tornberg när det gäller tejpning, vinkel på bladet, hur man tekar, isättning av skär, hur man styr med klubban, press på pucken. Små, små detaljer. Det är nästan bara han som kan det ordentligt som expert. Där är han klart bäst.

Enligt Wikegård finns det ingen expert som är lika bra på de små detaljerna.

– Det förgyller Viasat-sändningarna rejält när Johan går ner på det som i grund och botten blir avgörande i hockey. Johan kan gå ner ett snäpp till, åkställning, vändningar, positioner i banan. Jag är jäkligt imponerad av Johan där.

”Fantastiskt duktig”

Just att våga vara sig själv är en förutsättning för att bli en bra expert i tv.

– Det tog en stund innan Johan vågade kliva ner och bli den här duktiga experten, att vara sig själv. Det är inte så lätt alla gånger. Det kämpar jag med också. Man får mycket stryk för att man är på ett visst sätt, att man är för passionerad, eller skriker eller är för tydlig. Johan Tornberg är fantastiskt duktig.