Varning för humorattack

Blomberg ska driva med Hellner – inför fullsatt Globen: ’Inte för elakt’

1 av 2
Anna Blomberg ska driva med längdåkaren Hellner i afton.
SPORTBLADET

Ta det lugnt Marcus Hellner, Idrottsgalan är en frizon från vanliga säsongen.

För en gångs skull slipper du att Petter Northug häcklar eller driver med dig.

Nu sköter ”Lill-Babs” det.

Det räcker inte att rycka i sista uppförn och stjäla VM-guldet i sprint. Det räcker inte att hämta in två och en halv minut och knäcka Petter Northug i Tour de skis avslutande slalombacke.

På dagens idrottsgala får inte Marcus Hellner vara i fred. Humorsiktet är inställt på honom.

För att hitta rätt infallsvinkel på inslagen har komikern Anna Blomberg inspirerats av tv-serien ”Mitt liv som Hellner”, som SVT sände förra våren. Programmet går precis som då ut på att en ickeatlet elit-tränar som längdåkaren. Den här gången är det inte artisten Erik Segerstedt, utan Blombergs version av Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

”Varit jätteroligt”

I går repeterade komikern en sista gång.

– Det har varit roligt, men ingen jättelång förberedelse. Vi har lite förinspelat material och en del som jag ska framföra lajv, säger Blomberg.

Idrottsgalan har sedan starten balanserat prisutdelningar med humor.

I regel har skämten riktats mot dem som varit mest framgångsrika. Som 2003, när Christian Olsson blev årets manlige idrottare och ändå från scenen förringades med orden ”stå där i en varm och skön inomhushall och springa sådär fort i 25 meter och hoppa ned i sandlådan, det är bra gjort Christian”.

Sörenstam sågades

Eller 2004, när Annika Sörenstam sannolikt uppmärksammades mer för att hon hånades av Robert Gustafsson än för att hon vann Jerringpriset.

Marcus Hellner är nominerad till Årets manlige idrottare. Anna Blomberg kan inte spå hur kvällens skämt om honom kommer tas emot, men hon garanterar att det inte blir för elakt.

– Jag skulle vilja säga att jag är väldigt snäll, säger hon.

FAKTA

4 SKÄMT FRÅN TIDIGARE GALOR

– SÅGNINGEN AV SÖRENSTAM –

Annika Sörenstam utnämns till 2003 års kvinnliga idrottare och får en ordentlig gliring av komikern Robert Gustafsson i en sketch.

”Annika, det är en värdig vinnare, det såg man ju i dokumentären på tv. Hon har ju en otrooolig karisma, den tjejen. Jag menar, man blir ju mörkrädd för fan. Hur tråkig får man bli egentligen, sa Gustafsson ironiskt”.

– RICKARDSSONIMITATIONEN –

Robert Gustafsson imiterar speedwayföraren Tony Rickardsson i en sketch som går ut på hur bitter Rickardsson skulle vara för att han inte vinner priset som årets manliga idrottare – det går istället till trestegshopparen Christian Olsson.

”Det är ju en fantastisk insats som han har gjort, stå där i en varm och skön inomhushall och springa sådär fort i 25 meter och hoppa ned i sandlådan, det är bra gjort Christian. Framför allt så är det ju jävligt manligt, med kortbyxor i polyester, minitrosa och ring i örat”.

– GARDELLS GROVA SEXSKÄMT –

Stefan Holm får priset som årets manliga idrottare. När komikern Jonas Gardell ska presentera vinnaren på idrottsgalan väljer han att som slutkläm på sitt tal sexskämta med Stefan.

”Stefan, din lilla värmlandspudding. Jag har bara en sak att säga dig, du: ’Jag har en ribba... som du får hoppa över när du vill’.”

– PARODIN på ”IBRA” –

 Komikern Robin Paulsson gör en sketch där han spelar Milanproffset Zlatan Ibrahimovic, som inte nominerats till något pris, något ”Zlatan” inte är helt nöjd med utan tycker han borde nominerats i flera kategorier.

”Årets manlige idrottare, absolut. Årets tränare – i och med att jag tränar mig själv mycket också. Årets funktionshinder – jag sträckte mig i rumpan för en månad sen.”

Sketchen avslutas med att Zlatan plötsligt byter klubb till Real Madrid – där han har ”en tränare som förstår att övriga tio spelare är rätt onödiga”.