”Jag lovade mig själv att aldrig komma hit”

Sjöberg prisades – och sågade juryn: ”Är vad vi förväntar oss”

SPORTBLADET

Patrik Sjöberg fick ta emot Sportspegelns pris på Idrottsgalan.

Då sågade han juryn, pristagarna – och musiken.

– Man kan inte köra någon After ski-variant, det fungerar inte, säger han efteråt till Sportbladet.

Patrik Sjöberg fick ta emot Sportspegelns pris efter sin självbiografi ”De du inte såg” om de sexuella övergrepp han utsattes för som barn.

”Fler vågade sedan träda fram – kanske för att det var just han som först vågade berätta”, stod det i juryns motivering.

Men i sitt tacktal fokuserade Sjöberg inte speciellt mycket på utmärkelsen. I stället plockade han fram motorsågen och delade ut en rejäl känga till Backyard Babies sångare Nicke Borg efter hans version av ”London Calling”.

– Det har varit ett omtumlande år, en märklig kväll. Jag tycker att handbollstjejerna var värda ett bättre öde och vi har fått lyssna på en massaker av London Calling, sa Sjöberg.

Efter galan förklarade han sitt utspel.

– I och med att The Clash är en av mina favoritband, och bara för att det är OS i London i år, kan man inte ta en sådan låt som London Calling och köra det som någon After ski-variant, det fungerar inte, sa han och fortsatte sitt resonemang om handbollslandslaget.

”Är tuffa tjejer”

– Jag tycker verkligen att handbollstjejerna har visat i flera år att de är tuffa tjejer och inte, i motsats till andra landslag, lipar och lägger sig ner i onödan. Att de var de första som fick lämna för Jerringpriset är ofattbart.

Vad tycker du om att Rolf-Göran Bengtsson fick det i stället?

– Jag tycker ingenting. All jämförelse mellan olika idrotter är väldigt svårt. Jag kan inget om hästhoppning, det intresserar mig inte överhuvudtaget. Det är säkert jätteduktigt det han gjort, men jag tycker definitivt att handbollstjejerna borde ha blivit mer uppmärksammande.

Du låter inte helt nöjd, vad tyckte du om galan?

– Jag lovade mig själv förra året att aldrig komma hit igen för jag tyckte att skämten och manuset var fruktansvärt dåligt. Nu fick jag reda på att jag fick det priset och kunde då inte tacka nej.

I dag var det en del roliga saker och en del tveksamma.

Om förra galan var ett plus, hur många plus får årets?

– London Calling tog ner betyget väldigt mycket. Men jag vill inte betygsätta. Jag är väldigt hedrad att jag fick ett pris. Det kommer att stärka mig och alla andra som jobbar aktivt för att stävja det här problemet. Så därför får jag leva med att London Calling blev massakrerad.

Rimér inte förvånad

Idrottsgalans vd Stephan Rimér är inte förvånad över Sjöbergs kritik.

– Det är vad vi förväntar oss av Patrik, Patrik är Patrik. Han får säga vad han tycker, det förväntar vi oss av honom. Sedan tycker jag att London Calling var bra, men det är en annan sak.

FAKTA

HÄR ÄR SJÖBERGS TAL – ORD FÖR ORD

”Det känns lite konstigt som idrottsman att kunna få en utmärkelse för en bok, vi anses ju inte vara läs- eller skrivkunniga. Det har varit ett omtumlande år. En märklig kväll.

Jag tycker att handbollstjejerna var värda ett bättre öde. Vi har fått lyssna på en massaker på London Calling. Men jag vill passa på att tacka Markus Lutteman för han hjälpte mig att skriva boken. Utan hans hjälp hade det aldrig blivit så bra som det blev. Och en av de få gångerna jag tackar media för hjälpen att föra fram budskapet som boken faktisk innehöll. Men i dag är det fest och vi ska inte älta i det här. Så jag hoppas att vi alla ses hos Brolin på Undici i kväll, för där kommer jag att vara.

Så tack så mycket!”

ARTIKELN HANDLAR OM