Bergström: Tacka SVT för att de tvingar oss att se på bågskytte

SPORTBLADET

Tvång är bra, valfrihet är dåligt.

Nu klipper vi ut SVT:s tablåer över OS, limmar fast dem på ljusblå ark, slår dit hål och skriver en rubrik på pärmen så att vi hittar den när vi har blivit mormor och morfar.

Låt det stå ”2012 – tyvärr sista gången jag tvingades titta på bågskytte”.

Som krönikör är vissa ämnen ofarliga. Du kan formulera dig som ett barn och ändå bli omtyckt för en text om att smartphones gör oss dumma. Du kan resonera som en vilding och ro hem sympatier för en text om landslagets kämpaglöd när Zlatan är avstängd.

Nu kan jag skriva med höftbenet, hoppa över bokstaven R, använda könsord och italienska musiktermer, så länge jag tycker det är sorgligt att SVT har tappat OS-rättigheterna kommer jag få er kärlek.

Så vem är jag att krångla?

Hej alla.

Visst är det hemskt att SVT inte hade råd att sända OS 2014 och 2016? MTG har i stället köpt de spelen, vilket gör att tävlingarna i ryska Sotji och brasilianska Rio de Janeiro verkar spridas ut bland annat i TV3 och TV6.

Jag tycker att det är oroande, men inte främst för att tävlingarna kommer solkas ner av reklam. Det är fånigt att se på public service som snällt och gratis och de kommersiella kanalerna som elaka och pengaglupande. Vi betalar 2076 kronor i tv-avgift per år, vilket vi alltså slipper, ”tjänar”, genom att se på reklam. Till OS om två och fyra år kan mycket väl MTG ha tagit fram någon sorts plustjänst som gör att man kan köpa bort reklamavbrotten.

Vad vi däremot får svårt att värja oss mot är valfriheten.

Jag ler åt SVT:s tablåer för OS i London. Allt utom Rapport och Allsången pausas och borstas undan från ettan för att vi inte ska missa spjutkval och modern femkamp.

Genialiskt att sända dygnet runt

Haha, vill jag säga till dig som nästa onsdag hoppas på ”Engelska mord” och i stället kastas in i semifinalen i herrarnas värja. Hoho, till ”Här är ditt kylskåp”-fantasten som nästa torsdag får tv:n invaderad av vattenpolo. Hihi, på fredag blir det Belgien mot Korea i landhockey i stället för ”Macken”.

SVT har fattat spelens största förtjänst: man kollar inte på enskilda grenar, man kollar på OS. Man vill sätta på och låta det pågå. Man vill duscha och borsta tänderna utan att vara rädd att missa något, men likafullt fastna framför dubbeltrap eller slägga när man sätter sig i soffan igen.

Därför är det genialiskt att låta huvudkanalen sända i princip dygnet runt. Då behöver man inget schema för att pricka rätt grenar och zappa bort de trista. Man måste se massor, man måste missa massor.

MTG skryter på sin sajt om att tolv kanaler kan användas till kommande OS (”vilket möjliggör för mer OS-sändningar än någonsin tidigare”). Det låter förfärligt, tycker jag.

Jag vill aldrig välja mellan höjdhopp och kanot, mellan fälttävlan och fjärilssim, för då kommer jag inte pressas in i okända sporter. Valfriheten har lett till att dagens sportkonsument är överinsatt i vissa fotbollsligor men inte längre kan säga en svensk badmintonspelare, brottare eller seglare (vilket 90-talets Sportspegeln-tittare kunde som resultat av alla stunder de väntat på ett inslag från Premier League). Jag vet att SVT använder småkanaler för att bredda utbudet, men framför allt har de späckat ettan och hållit tvåan ren från OS.

Vi ska tacka dem för att de förstått OS magi. Vi ska tacka dem för att de tvingar oss att se bågskytte.

ARTIKELN HANDLAR OM