”Då var jag uppriktigt rädd”

Susanna Kallur berättar om långa skadeperioden

SPORTBLADET

Hon var ett av Sveriges största medaljhopp vid OS i Peking 2008.

Därefter har rubrikerna om Susanna Kallur mest handlat om skador, skador och åter skador.

I en SVT-dokumentär berättar hon ikväll om det långa skadehelvetet.

– Jag gick kanske fyra, fem veckor den sommaren med ett stort hål i huden på benet, säger hon i dokumentären.

Ikväll visas SVT-dokumentären ”Medaljens pris”. Dokumentären följer med bakom kulisserna, bort ifrån friidrottstävlingarnas glittrade stadionljus, ut i snöiga vinterspår och in på svettiga gym. En som medverkar är Susanna Kallur, ett av Sveriges stora guldhopp vid OS i Peking 2008, som dragits med långa skadeproblem.

– Det började 2008. Då fick jag diagnosen stressfraktur i smalbenet som jag då opererade med en platta och en massa skruvar, säger Kallur i dokumentären.

”Var uppriktigt rädd”

Hon berättar även om den infektion hon ådrog sig i ena smalbenet.

– Jag gick kanske fyra, fem veckor den sommaren med ett stort hål i huden på benet... Genom det hålet såg jag muskler, hinnor, senor, ben... Det var som ett litet tittskåp... Usch, det var så äckligt.

I dokumentären visar Kallur även upp en mobilbild på sitt skadade ben och berättar om den oro hon kände inför hålet i benet.

– Då var jag uppriktigt rädd, vad händer om det inte läker ihop? Det var äckligt faktiskt.

Hade stort hål i hälen

Förutom Susanna Kallur medverkar ett flertal andra svenska friidrottsstjärnor i dokumentären. Däribland Christian Olsson och Carolina Klüft. Men även andra friidrottare intervjuas. En av dessa är SM-vinnaren i höjdhopp ifrån 2010 – Erik Sundlöf.

– Efter finnkampen 2010 fick jag problem med hälen. Inflammation i en slemsäck, och jag fick några sprutor under tiden... det vart ett litet hål där, säger Sundlöf.

Bilderna i dokumentären visar dock inte på något direkt litet hål. I stället får tittaren se skrämmande bilder på ett flera centimeter brett hål i höjdhopparens häl medan Sundlöf berättar han försökte träna – trots skadan.

Dokumentären ”Medaljens pris” visas på SVT2 20.00 ikväll.