SVT-profil sjuk i cancer: Det är en kamp för livet

Sjukdomen stoppar Roger Blomquist från OS: ”Djävulen finns inom mig”

SPORTBLADET

LONDON. När Roger Blomquist kom hem från EM i simhopp i maj började magsmärtorna.

Han tvingades in till akuten och fick ett hårt besked: du är drabbad av cancer.

– Djävulen finns inom mig, men med hjälp av cellgifter ska jag ordna upp det, säger SVT-profilen.

Det var tänkt att Roger Blomquist, 56, skulle kommentera simhopp och gymnastik på OS, men häromveckan meddelade SVT att det inte blir så.

Blomquist har hållit inne på anledningen fram till nu.

I mitten av maj kommenterade han när Anna Lindberg tog två guld i simhopps-EM i Eindhoven. Väl hemma märkte han smärta i magen, men försökte ignorera det.

”Det var en chock”

När värken steg och gav kallsvettningar åkte Blomquist till akuten i Malmö. Läkarna fann en tumör i tjocktarmen.

– Det var en chock, naturligtvis. Jag har hållit igång bra, så jag och min familj reagerade starkt, säger han.

Akutoperationen varade i fem timmar. Stora delar av tjocktarmen avlägsnades, vilket ledde till att Roger Blomquist inte åt på tre dagar. Efter nästan en vecka på sjukhus vände han hem, väl medveten om att det inte skulle bli något OS på plats den här sommaren.

– Det var ett oerhört tufft beslut, jag hade sett fram mot att åka. Jag är väldigt anglo av mig. Jag var i London -71 och har sedan återvänt nästan varje år. Jag hade verkligen sett fram mot att få göra gymnastik och simhopp, säger han.

Vad sa du till läkaren efter operationen?

– "Kan man leva utan tjocktarm?" var min fösta fråga. "Ja, vi har bundit samman tunntarmen och ändtarmen", sa de. Och med hjälp av cellgifter ska de nog kunna ordna upp det här också.

”En kamp för livet”

I mitten av augusti börjar Roger Blomquist sin cellgiftsbehandling. Han säger att han har varit rädd, men lugnar sig av läkarnas ord och statistiken.

– Alla vet vad det innebär. Var och varannan får tyvärr cancer. Läkarna sa att det är så många som 50 000 per år. Det är 500 000 på tio år, och fem miljoner på hundra år.

Hur är det att ta ordet "cancer" i sin mun?

– Fruktansvärt egentligen, men de flesta lyckas de faktiskt bota, eller klara ut, som vi säger.

Hur blir den närmaste tiden?

– Det är en kamp för livet. Jag är uppvuxen med att kämpa och inte gå och grubbla på allt som kan hända. Man kan gå ut och bli påkörd eller skjuten i morgon. Vad jag måste göra nu är att kämpa och träna och få bort den här djävulen som finns inom mig.

Roger Blomquist säger att sjukdomen gett honom perspektiv på livet.

– Min familj är oerhört viktig för mig. Om jag missar något mästerskap eller handbollsmatcher eller konståkningstävlingar gör inte lika mycket. Och jag har fått förtroendet att komma tillbaka till SVT när som helst. Jag hoppas det blir i september eller oktober.