”Vinterstudion påverkar möjligheten att vara den pappa jag vill vara”

André Pops i stor intervju om framtiden, familjelivet, hyllningarna & ’superkroppen’

Foto: VIKTOR JOHANSSON
STUDIOANKARET. André Pops leder Vinterstudion när det hyllade programmet har säsongspremiär.
SPORTBLADET

Respekterad av åkarna, älskad av tittarna.

Men nu flaggar André Pops, 40, för att han kan lämna Vinterstudion.

– Jag får ta en funderare efter den här vintern. Jag vill inte känna i efterhand att jag borde ha lämnat tidigare, säger han till Sportbladet.

SVT:s Vinterstudion, som går in på sin sjätte säsong, är populär och programledaren André Pops har blivit som en kompis i tv-soffan.

Men när Sportbladet träffar Pops i SVT-huset inför helgens premiär berättar han att den här säsongen kan bli hans sista. Anledningen är inte att han på något sätt har tröttnat – utan att han vill vara en bra och närvarande pappa för sönerna Theo, 6, Elliot, 4, och Simon, 1. André Pops har varit tillsammans med Malin sedan 1996 och förra sommaren gifte de sig.

– Jag får efter den här vintern känna efter hur det funkar med familjelivet och hur jobbet med Vinterstudion påverkar möjligheten att vara den pappa jag vill vara. Jag vill aldrig riskera att hamna i sitsen att jag ser tillbaka och ångrar någonting när det gäller mina prioriteringar med jobb och familj. Min fru och våra barn går självklart före jobbet om jag skulle hamna i ett läge där jag känner att jag måste välja.

Känner du att du har försakat familjen?

– Nej, och jag vill undvika det i framtiden också. Det är bra att jag tänker de här tankarna innan jag har kommit till att känna dåligt samvete. Nu när barnen blir äldre känner jag att deras aktiviteter blir mer och mer styrda mot helgerna. Jag vill kunna hänga med på kalas och åka skridskor och skidor. När jag var liten var min pappa tränare i både fotbolls- och hockeylagen och mamma var en sådan som alltid stod på läktaren och stöttade. Jag känner att jag vill vara lika bra mot mina barn.

”Tänkte tacka nej”

2010 lämnade du ­familjen på självaste julafton för att vara julvärd i SVT. Hur populärt var det?

– Jag tänkte tacka nej, men det var faktiskt min fru som övertalade mig. Hon sa att var det någon gång jag skulle göra det så var det då eftersom barnen var så små att de inte förstod om vi firade jul den 23:e i stället för den 24:e.

Du har en förstående fru?

– Ja, absolut. Men senaste månaden har det faktiskt varit tvärtom. Hon, som är konsult, hoppade på ett projekt och då har jag varit hemma med minstingen.

Men nu väntar en intensiv period för André Pops. Under fem säsonger har han bara missat två helger i Vinterstudion, då Yvette Hermundstad har hoppat in som ersättare.

– Ena gången var en extrainsatt sändning, när jag redan hade bokat semesterresa med familjen. Andra gången var när vi fick vår tredje son.

Hur skulle Vinterstudion klara sig utan dig?

– Jag är väldigt förknippad med programmet och programmet är förknippat med mig, men programmet är så starkt i sig själv att det inte är beroende av hur min framtid blir.

Vad vill du själv?

– Jag vet inte ännu. Jag tycker att det är roligt att jobba med Vinterstudion, så det bästa vore att man kan hitta någon bra lösning där jag kan fortsätta. Det kanske är så enkelt som att jag delar upp det helt med någon.

Vem då?

– Yvette i sådana fall. Hon kommer hoppa in två eller tre helger redan den här säsongen.

Har du planer på att lämna SVT?

– Nej, inte alls.

André Pops pratar gärna om jobbet, men undviker helst frågor om sin egen person.

– Jag tycker inte att det är jobbigt, däremot vill jag hålla det på en nivå där det inte blir att jag hamnar i fokus i stället för det jag jobbar med.

Hyllas av tittarna

Andra programledare vill synas så mycket som möjligt, men du vill synas så lite som möjligt.

– Ja, så kan man säga. Men alltså... Jag har absolut inga problem med folk som kommer fram, det händer varenda dag, och det känns nästan pinsamt att säga att det bara är positiva saker de säger.

80 procent av Sportbladets läsare gav dig betyget under OS. Varför är du så populär?

– Jag tror att folk känner att jag fortfarande är mig själv. Och jag är jäkligt noga med att sätta sporten i fokus.

Men lite nöjd var du väl ändå när Aftonbladet under OS gjorde en löpsedel om din ”superkropp”...?

– Det kändes obekvämt för mig. Det pågick ett OS där det fanns 2000 aktiva som var mer vältränade än vad jag var och som gjorde viktigare saker.

Du verkar inte ha vant dig vid att folk bryr sig om vad du har på dig och hur du tränar?

– Jo, men jag har inget intresse av att odla det själv. Ni gör det så bra åt mig, hehe.

Vad sa din fru om ”superkroppen” på löpsedeln?

– Hon garvade bara. Jag har fått pikar från både henne och mina kompisar.

Du har vunnit kategorin ”Årets bästa sport-tv-profil” på Kristallengalan tre år i rad. Händer det att du lutar dig tillbaka, tittar på priserna, och tänker ”Fasen, vad bra jag är”?

– Haha, nej. Och det finns en enkel förklaring. Två av dem är nedpackade i flyttkartonger eftersom vi bygger hus. Men den nyaste står framme.

FAKTA

Det här är André Pops

Namn: André Pops. Ålder: 40. Familj: Frun Malin Pops Runsten, sönerna Theo, 6, Elliot, 4, och Simon, 1. Bor: Saltsjö-Boo. Jobbat på SVT sedan: 1999. Utmärkelser: Kristallen för ”Årets bästa sport-tv-profil” 2010, 2011 och 2012.  ”Årets sport­journalist” 2011, enligt SKS (Sportjournalisternas klubb Stockholm). Svenska fans pris Guldskölden som ”Årets programledare 2011 och 2012. Årets Papa 2012, enligt tidningen Mama.

ANDRÉ POPS OM...

...vilka kläder han kommer ha på sig i Vinterstudion:

– Det kan vara läge för en comeback för koftan. Vi får se.

...fotbollskarriären:

– Jag spelade en kort och inte så framgångsrik sejour med City i division 2, men slutade när jag var 25 år eftersom jag kom in på Journalisthögskolan. Jag spelade sedan ett tag i Nåjden, med bland andra Patrick Ekwall, men nu är karriären nedlagd.

...varför Anja Pärson är sportidolen:

– Jag vet inte om man kan kalla det idol, men jag gillar hennes attityd, både som tävlingsmänniska och person. Hon ställde ­alltid upp och svarade på frågor. Hon fick mycket skit eftersom folk såg hennes analyser som bortförklaringar, men jag uppfattade det som att hon gjorde sitt bästa för att svara på frågan.

...tanken på fler barn:

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att ha fler barn om bara tiden räckte till. Men det är väl tveksamt om den gör det.

...40-årskris:

– Jag har inte haft någon.

...lantstället utanför Eskilstuna.

– En skön oas att komma till. Jag har byggt en lekstuga till barnen. På riktigt alltså. Med takterass. Det är jag stolt över.

...namnet Pops bakgrund.

– Farmor, farfar, min pappa och hans tvillingbror flydde från Estland till Sverige i en motorbåt över Östersjön under andra världskriget. Pappa kom till Sverige när han var ett år, jag är född i Stockholm, men upp- vuxen i Eskilstuna.

...vad som är roligast att bevaka av OS, fotbolls-EM eller Vinterstudion?

– OS. Det är så stort.

...värsta tavlan i direkt- sändning?

– Jag får den frågan lite då och då och det låter kanske konstigt, som att jag har förträngt det eller försöker sätta mig på en piedestal, men... Nej. Jag kan inte komma på någon.

ARTIKELN HANDLAR OM