TV4 riskerar offra hockeyslutspelet

Kanal 5 kan köpa: ”Vore fel att utesluta någonting”

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

TV4 har redan sålt rättigheterna till fyra VM-kvalmatcher och en träningslandskamp.

Nu kommer nästa smäll.

Kanalens tittare riskerar snuvas på hockeyslutspelet.

Enligt Expressen kan TV4 tvingas sälja rättigheterna till slutspelet i ishockey på grund av stora sparkrav.

I onsdags följde kanal 5 upp tv-höstens succéköp av ”Bragden i Berlin” med att handla ytterligare rättigheter av konkurrenten TV4. Kanalen köpte Sverige-Irland, Irland-Sverige, Kazakstan-Sverige och Sverige-Österrike samt en träningsmatch som ännu inte är klar.

– Vi är stolta och glada att få visa de här matcherna för svenska folket i Kanal 5, skrev SBS kanaldirektör Calle Jansson i ett pressmeddelande.

TV4:s sportchef Hans Pekkari förklarade och försvarade försäljningen med att kanalen ville satsa på andra mästerskap under 2013.

– Som ett led i det här säljer vi en del av våra landslagsrättigheter för att använda resurser för att satsa och fokusera mer än tidigare på mästerskapen, sa han till Sportbladet.

Tvingas sänka kostnaderna

Enligt Expressen tvingas TV4 sälja rättigheterna på grund av stora krav att sänka kostnaderna. TV4:s köp av C More, som inte säljer tillräckligt för att vara lönsamt, ska vara huvudanledningen.

Och det kan få ytterligare konsekvenser.

Nu uppges TV4 vara tvungna att sälja rättigheterna till vårens stora tittarfavorit; hockeyslutspelet. Då ska kanal 5, som sände slutspelet mellan 2007 och 2010, vara redo att handla mer från konkurrenten.

– Egentligen är det väldigt enkelt, vi kan inte kommentera spekulationer och samtidigt utesluter vi ingenting, säger Dan Panas, presschef för SBS TV, till Sportbladet.

FAKTA

Kvalmatcherna som kanalerna sänder:

KANAL 5

Sverige-Irland, 22 mars

Irland-Sverige, 6 september

Kazakstan-Sverige, 10 september

Sverige-Österrike, 11 oktober

Kanalen sänder dessutom en träningslandskamp. Motstånd och datum är ännu inte fastställt.

TV4

Österrike-Sverige, 7 juni

Sverige-Färöarna, 11 juni

Sverige-Tyskland, 15 oktober

Kanalen sänder träningslandskampen mot Argentina i februari. Om det blir en playoff–match till VM 2014 har kanalen rättigheten till hemmamatchen.

ARTIKELN HANDLAR OM