Lars-Gunnar Björklund har avlidit

Sonen: Han somnade in lugnt

1 av 21 | Foto: LARS ROSENGREN
Med bild på sig själv som putto i Tipstjänst tjänst.
SPORTBLADET

Den folkkäre tv- och radioprofilen Lars-Gunnar Björklund är död.

Han avled vid 75 års ålder efter en längre tids sjukdom.

–  Han har varit sig själv och fått somna in med många trevliga pratstunder med goda vänner. Det har varit mycket kärlek och värme, säger sonen Daniel Björklund till Sportbladet.

2003 fick Lars-Gunnar Björklund en stroke som satte sig på synbarken och gav tunnel­seende.

För tre månader sedan diagnostiserades Tipsextras grundare med lungfibros och hjärtflimmer.

Nu har tv- och radioprofilen avlidit.

– Han somnade lugnt in för ett par timmar sedan. Det är en tuff dag, säger sonen Daniel Björklund till Sportbladet.

Fick Stora journalistpriset

Björklund jobbade både med sport och andra program. Mest känd är han ändå för att ha startat Tipsextra 1969, programmet som blev en enorm succé.

Att visa utländsk ligafotboll i svensk television var då något helt nytt.

1971 blev Björklund den första sportjournalisten som tilldelades Stora journalistpriset.

– Det var en fantastisk människa på alla sätt och vis. Oerhört varm, generös och givmild. Och nästan obehagligt oegoistisk. Han var en förebild i sitt sätt att vara. För oss närmaste var en fantastisk fadersfigur som alltid var där för att svara på frågor. För hans barnbarn var han var en farfar att sitta i knäet på och lyssna på sagor. Han var förmodligen en av världens genom tiderna bästa sagoberättare, säger Daniel Björklund till Sportbladet.

Björklund har stått för flera klassiska idrottsreferat. Han kommenterade Vasaloppet i Sveriges Radio i 30 år och tillsammans med Rolle Stoltz kommenterade han även ishockey-VM mellan 1969 och 1994.

"Ett värdigt avslut"

Björklund skapade i Göteborg Sveriges första tv-sportredaktion och rekryterade journalister som Arne Hegerfors, Bosse Gentzel, Christer Ulfbåge, Ingvar Oldsberg och Fredrik Belfrage.

– In i det sista har han hållit humöret. Han har varit sig själv och fått somna in med många trevliga pratstunder med goda vänner. Det har varit mycket kärlek och värme, säger Daniel Björklund till Sportbladet.

”Rävjakten delvis fejkad”

Lars-Gunnar Björklund tog den engelska ligafotbollen till Sverige i och med grundandet av Tipsextra. Och Leif Larsson var den förste av Björklunds adepter.

– Han var den som lärde oss allting. Vi var ett 20-tal som han lärde upp och som sedan gick olika vägar inom radio och tv. Han själv gick i Hylands skola och till och med förädlade den, vill jag påstå, säger Larsson till TT.

Larsson ser Björklund som en stor innovatör och Tipsextra som en av de största innovationer som skett i tv-världen.

– Inte ens Hyland trodde på det. Och inte engelsmännen heller. Hyland sa "vem vill titta på leriga fotbollsspelare som spelar 0–0 i leran".

Leif Larsson kommer även med ett avslöjande – den rävjakt som Björklund åkte till England för att göra reportage om, och som gav honom idén till Tipsextra, var delvis fejkad.

– Det gick någon rävpest, så bilderna på rävarna hämtade Lars-Gunnar från Nisse Dahlbäcks arkiv.

Lars-Gunnar Björklund lämnar efter sig hustrun Lena och sönerna Daniel och Fredrik, samt barnbarn.

Kristopher Karlsson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM