”Jag kollar på allt som har med mord att göra”

Daniel Nannskog, 38, är aktuell som studioexpert när SVT börjar sända svenska cupen nästa vecka

Daniel Nannskog kritiserades för att han tog för mycket plats i EM-studion i somras och inte lät Johanna Fränden få en syl i vädret. ”Jag tyckte att vi kompletterade varandra bra. Vi skulle prata om olika saker”, säger Nannskog.
SPORTBLADET

SVT sänder svenska cupen och som expert har du gått ut och hyllat den. Men vad tyckte du själv om den som spelare?

– Jag var väl lite negativt smittad av alla andra lagkamrater, de flesta tog det ju inte särskilt seriöst. Fast jag tyckte att det fanns en tjusning att åka ut på landet med härlig publik och ballonger till barnen. Tyvärr har den inte varit så bra genom åren.

I år kör man på gruppspel. Blir det bättre då?

– Man måste prova nya saker, även om kanske provat lite för mycket med cupen i bland, och jag hoppas att det nya upplägget ska göra saker och ting bättre. Vi måste gemensamt se till att cupen blir en fest.

Tidigare har du mest kommenterat internationell fotboll. Nu tvingas du kanske såga en gammal lagkamrat?

– Så är det ju, men allt beror på hur du säger saker och ting. Jag sågar inte någon, för jag vet hur trist det är att få höra sådant som spelare. Jag säger inte att någon är värdelös: jag ger kritik på ett snyggare sätt.

Du fick mycket beröm när du debuterade för SVT under EM i somras. Men somliga kritiserade dig för att du gapade för mycket i studion och inte lät din kollega Johanna Frändén få en syl i vädret.

– Man får vara ödmjuk och ta kritik, men jag tyckte att vi kompletterade varandra bra. Vi skulle prata om olika saker, och jag tycker inte att jag tog för mycket plats.

Hur känner du inför den typen av kritik?

– Någonstans måste jag få vara mig själv. Jag kan inte begränsa mig när jag arbetar.

Du känns som en vansinnigt genuin person. Är du aldrig tillgjord?

– Jag tror inte att du kan spela en roll. Jag klarar inte vara någon annan än den jag är, eller tycka något jag inte står för. Jag är mig själv och får ju ändå jobba med där här, liksom.

Du älskar dokumentärer. Vilken är den bästa du sett?

– Jag kollar på allt som har med mord och fängelser att göra. Det finns en som handlar om hur knarkkungen Pablo Escobar delade öde med den mördade fotbollspelaren Andrés Escobar som är riktigt bra.

Hur är formen? Jag såg dig spela badminton för någon månad sedan och du såg sliten ut.

– Du har helt rätt, den är inte bra. Grejen är att jag har en kropp som gör att jag inte blir tjock även om jag slutar träna. Det är skönt, men vid de där tillfällena när man spelar badminton och tennis så blir man ju straffad.

Du har tidigare berättat om hur din tv-kollega – tillika svärmorsdrömmen – Jens Fjellström var en riktig hårding när ni spelade tillsammans i MFF. Det låter oväntat?

– Han var tuff och ställde ordentliga krav, även om han var en varm person. Ute på plan kunde det brinna till ordentligt, men inne i omklädningsrummet var han hur mjuk som helst och la armen om dig.

Vilka fotbollsexperter gillar du själv när du sitter hemma i soffan?

– En sådan som Hasse Backe har varit med en hel del om man säger så. Han gillar jag. Glenn Strömberg är ju fin såklart. Men också min kollega Markus Johannesson på SVT. Han min motsats – vettig, lugn och sansad – så vi funkar bra tillsammans.