”Det känns som att det är på tiden, så klart”

AnnaMaria Jansson är på väg att bryta ny mark i den svenska herrfotbollen

Foto: SVT OCH BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Arne Hegerfors, Lasse Granqvist, Chris Härenstam – män, män, män.

På söndag kommer AnnaMaria Jansson, 34, skriva in sig i de svenska tv-historieböckerna som den första kvinnliga kommentatorn av herrfotboll.

– Personligen tycker jag att alla världar som är enkönade är för trånga, säger hon till Sportbladet.

Tv-tittare känner igen henne ifrån OS-sändningarna från London, där hon tillsammans med Veronica Wagner rappt och vasst kommenterade gymnastiktävlingarna, eller hennes refererande av världscupen i skidskytte den här säsongen.

De som på söndag slänger på svenska cupenmötet mellan Syrianska-Halmstad kommer att få se, att få höra, något historiskt: den första svenska herrfotbollsmatchen med en kvinnlig huvudkommentator.

– Jag har inte hört om någon annan, det har inte varit någon på SVT förut. Jag är lite rädd för att trampa någon på tårna, som sitter hemma och morrar ”jag gjorde det minsann först”, men ingen på SVT vet någon annan, säger AnnaMaria Jansson till Sportbladet.

”Dröjt alldeles för länge”

AnnaMaria, lika verbalt kvickfattad i telefonen som hon är i kommentatorsbåset, berättar att uppdraget mest damp ner i knät på henne för ett tag sedan.

– Det var tre matcher samtidigt, det gjorde att det fanns en kommentatorsplats ledig bredvid Staffan (Lindeborg) och Chris (Härenstam), säger hon och fortsätter:

– Det känns jätteroligt. Det känns som att det är på tiden, så klart. Det har dröjt alldeles för länge. Jag är stolt och glad!

Hur känner du inför uppdraget? Finns det ett stigma kring det?

– Personligen tycker jag att alla världar som är enkönade är för trånga, och det är alltid trevligt med tvåkönade inslag. Jag tänker väl inte mer än så. Det är säkert många som kommer tycka att det är upprörande, men då får det vara så. Någon måste vara först ut och jag är glad att det är jag.

”Sista bastionen ska falla”

På frågan om hon tror att det här kommer att öppna dörrar för andra kvinnor i framtiden svarar hon skämtsamt.

– Det tror och hoppas jag verkligen. Hoppas bara att det inte stänger några dörrar! Det skulle vara förfärligt, säger hon och skrattar till.

Men förändringen börjar nu?

– Sportjournalistiken har länge varit en mansdominerad värld. Men den sista bastionen ska falla även den.

”Fotbollsdebutanten” må göra sina första 90 minuter i helgen, men om hon får välja själv blir det inte hennes sista.

Vill du fortsätta med det?

– O ja, absolut. Det hoppas jag är tanken så småningom. Men att kommentera är något som tar ganska lång tid att bli bra på, avslutar hon.

Syrianska-Halmstad spelas klockan 17.00 på söndag och sänds på SVT Play.