Ekwall får mothugg efter twitterstorm

”Tror tjejer vill vara programledare”

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
Patrick Ekwall.
SPORTBLADET

Ett blogginlägg från Patrick Ekwall, 48, om kvinnliga fotbollskommentatorer startade en Twitterstorm.

Han menade att kvinnor bara vill vara programledare.

– Där har Patrick Ekwall helt fel, säger Sportbladets och SVT:s Johanna Frändén.

I söndags publicerade Patrick Ekwall ett inlägg på sin blogg på fotbollskanalen.se med rubriken: ”Tjejer kan. Men vill någon?”.

48-åringen skrev inlägget med anledning av att Anna Maria Jansson blev första tjej att kommentera en herrfotbollsmatch i svensk television.

Ekwall tyckte att det var på tiden, men samtidigt är han inte säker på att tjejer vill kommentera fotboll. Han skriver bland annat så här i bloggen:

”Sett till hur det ser ut i TV-branschen just nu vet jag två tjejer som ständigt jobbar med fotboll, Anna Brolin (TV4) och Frida Nordstrand (Viasatsa). Jag tror inte att Anna eller Frida vill kommentera. Jag tror de vill vara programledare. Jag tror att Maud Bernhagen, Karin Frick och Suzanne Sjögren – för att ta några jag jobbar med som är etablerade i TV-branschen – vill vara programledare. Jag tror inte de vill kommentera fotboll.

/.../ Möjligt att Johanna Reimers och Johanna Frändén skulle kunna bli utmärkta med sin fotbollskunskap i grunden, men precis som det är för skrivande manliga kollegor, så är det inte så att man blir kommentator i TV/radio över en natt.”

”Inga dörrar är stängda”

Sportbladets och SVT:s Johanna Frändén:

– Det är alldeles självklart att det är svårt att hitta kvinnliga kommentatorer om nu ingen söker de här jobben. Vad kvinnor och tjejer i den här branschen "vill" och "inte vill" är vanskligare att uttala sig om, eftersom mycket bygger på vilka förväntningar vi har på dem och de har på sig själva. På en arbetsplats har man ju som chef skyldighet att skapa en bekväm miljö där det finns utrymme att bryta ny mark och där de tjejer som anställs känner att inga dörrar är stängda.

– På Radiosporten har de ju av allt att döma lyckats med det efter en medveten satsning på kvinnliga kommentatorer som jag förstår det, medan tv-kanalerna uppenbarligen ligger en bit efter. Och krasst då, vill man som chef VERKLIGEN ha in tjejer som kommenterar i tv och brinner för detta så försöker man väl värva över någon av dem på radion.

”Patrick Ekwall helt fel”

Varför tror du att det ser ut som det gör?

– Det är egentligen både ganska enkelt och ganska svårt; för att våga eller ens komma på tanken att söka vissa jobb måste det finnas förebilder. Jag hade antagligen inte kommit på tanken att söka jobb i den här branschen om inte Kristina Kappelin, Jane Björck eller våra egna rosa Petra Thoren och Jennifer Wegerup funnits där före mig.

Har du blivit erbjuden kommentatorsjobb?

– Nej. Jag har däremot blivit erbjuden att bli programledare av andra tv-bolag än SVT, och där har Patrick Ekwall helt fel, alla tjejer vill inte alls bli programledare. Vid den typen av erbjudande kan jag till och med bli lite förolämpad. Det finns en idé om att tjejer/kvinnor som funkar i rutan ska hålla i trådarna och hålla uppe stämningen och bolla ordet mellan (de manliga) gästerna.

– SVT har låtit mig vara expert och tyckare och det är jag jättenöjd med, men det är inte alls samma sak som att leda en hel sändning, vilket är otroligt komplicerat men på ett helt annat sätt. När jag fått den typen av förfrågningar kan jag känna att det till stor del har med mitt kön att göra. Ingen skulle väl fråga Bojan Djordjic eller Daniel Nannskog om de vill vara så vänliga att sluta vara experter och berätta allt de vet om fotboll och istället ta en roll där man frågar andra.

Vill inte kommentera

Frida Nordstrand, reporter och programledare hos Viasat, håller med Frändén om att förebilder är viktiga inom tv-sporten.

– Jag tror att det är enklare som tjej att tänka att man ska bli reporter eller programledare eftersom det finns förebilder där. För mig personligen har jag alltid värdesatt att vara på plats och förmedla en känsla till tittarna, det har varit det viktigaste för mig, säger hon.

Vill du kommentera fotboll?

– Inte alls. Jag tror inte att jag skulle vara bra på det heller. Mina kollegor har ju helt andra egenskaper än jag, det är en annan typ av personer. Holmgren och Strömblad pratar ju till exempel lika mycket om allt och inget, hela tiden.

Inte lägga allt på ”gubbsen”

Har du blivit erbjuden kommentatorsjobb?

– Jag har haft kollegor som frågat mig om jag inte ska testa. Men jag har inte fått den frågan från chefsnivå. Å andra sidan är det ju inget som jag förväntar mig att få. Men om det skulle finnas fler kvinnliga chefer så tror jag att det skulle hända grejer, att fler tjejer skulle lyftas överhuvudtaget.

– Som Ekwall säger tycker jag inte att man ska lägga allt på ”gubbsen” heller. Mina gubbar jag har jobbat med har varit 110 procent och stöttat mig i allt jag har gjort.

Ekwalls blogginlägg skapade en het debatt på Twitter där flera journalister gjorde sina röster hörda.

Sportbladet har sökt Ekwall för en kommentar.