Vännerna om sorgen: "Så jävla orättvist"

1 av 6
Roger Blomquist. Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Idrottssverige har sorg efter Roger Blomquists död.

Simhoppsprofilen Ulrika Knape hade kontakt med Blomquist så sent som förra veckan.

– Det är så jävla orättvist, säger hon.

Ulrika Knape.

I 27 år jobbade Roger Blomquist på SVT Sport och hann bli en populär profil bland väldigt många kollegor och idrottare som han jobbade tätt tillsammans med.

En av de idrotter som Roger Blomquist arbetat längst och närmast var simhoppningen. Därför var det en mycket nedstämd Ulrika Knape som tog emot det tunga beskedet.

– Fy fan. Det är så jävla orättvist. Det är så ofattbart, säger hon.

De två möttes så sent som under sim-EM i slutet av augusti och så sent som förra veckan hördes de två på sms:

"En av sportens bästa röster"

Kommentatorn Staffan Lindeborg och Blomquist var kollegor under hela Rogers tid på SVT.

– Han har varit med nästan lika länge i vårt golfgäng. Vi har spelat golf, tennis, squash och pingis och allt. Vi har umgåtts privat, säger Lindeborg.

Det är med värme han minns sin bortgångne vän.

– För det första är det en av tv-sportens bästa kommentatorsröster som har tystnat. Hans utveckling har varit mycket imponerande det senaste decenniet. Rogers sätt att kommentera det som många kallar för de mindre idrotterna har han gjort på ett stort sätt med hela sin själ, väl påläst och mycket engagerat.

– Han var en väldigt stor personlighet. Han var bullrig på ett trivsamt sätt, hade kurage, var orädd, drev på, ifrågasatte på ett självkritiskt sätt och hade stor betydelse för det ständigt pågående redaktionella samtalet. Där kommer han också att saknas.

SVT-profilen Mats Nyström har jobbat med Roger Blomquist sedan 1991.

– Även om vi visste att Roger var sjuk så är du aldrig beredd, det går inte att emotionellt förbereda sig. Mina tankar går givetvis till hans två rätt små barn och fru som förlorat en pappa och en make. Roger blev pappa ganska sent i åldern och jag vet hur glad han var för att han fick uppleva det, säger han.

"Backade inte"

Han hyllar också Roger Blomquist som vän och kollega:

– Roger var en person som aldrig lämnade någon oberörd. En person som brydde sig väldigt mycket om arbetskamrater, var fackligt engagerad och gjorde väldigt mycket för oss andra på ett sätt som ingen utanför SVT märkte. Han var en bra kollega som hade mycket känslor och gärna bjöd på dem på ett härligt sätt.

Ett minne som dyker upp direkt är sättet som Roger Blomquist pressade konståkningsdomarna på en berömd presskonferens vid OS i Salt Lake City 2002.

– Han var en människa som inte backade, som vågade säga vad han tycker. Sådana ska man vara rädd om i alla sammanhang.

På Twitter har hyllningarna strömmat in. Sportbladet har nedan sammanställt flera av dem.

Roger Blomquist blev 57 år.

ARTIKELN HANDLAR OM