Nya tv-greppet i kvällens match

Foto: BILDBYRÅN
Tommy Åström och Lasse Granqvist.
SPORTBLADET

Vem kommenterar Färjestad-Växjö ikväll?

Lasse Granqvist?

Tommy Åström?

– Båda! Vi kommenterar matchen ihop och hoppas att det ska bli mer tilltalande, säger Tommy Åström.

När Färjestad möter Växjö i kväll, en match som sänds i C More Sport, kan ni glömma det vanliga upplägget med en kommentator och en expertkommentator.

I stället tar två kommentatorer plats i ”hytten”.

– Lasse kommer att köra vissla till vissla, så att säga. Själva spelet. Jag kommer att ta hand om det som inte är löpande spel. Vilka som är på isen, fakta, information, bakgrund, förväntningar. ”Första kedjan i Färjestad är på väg in på isen, de har ju gjort många poäng, ja de är faktiskt bäst i serien...”. Lite så, berättar Tommy Åström.

Wikegård utanför 'hytten'

Han och Granqvist blir dessutom ackompanjerade av Niklas Wikegård som agerar expertkommentator – från en annan position i arenan.

Varför gör ni så här?

– Vi jobbar hårt med att försöka utveckla och utmana sättet matcher kommenteras. Vi gillar inte när man sitter och småpratar om annat än spelet. Vi vill prata om rätt saker till rätt bilder. Ta det vidare, utveckla. Tanken är att det ska bli mer tilltalande, vi får se hur det uppfattas.

Finns det inte risk att det blir pladdrigt?

– Jag tror inte det utan ser nästan bara fördelar. Jag och Lasse känner varandra så bra. Den risk som finns är väl att Wikegård ska försöka rita och analysera under matchens gång, i spelavbrotten, som brukar ligga på 17-20 sekunder. Det har knappt gjorts tidigare i svensk teve. Borta i NHL är man duktiga på det här men de har å andra sidan helt andra resurser. Vi ska försöka, men allt kanske inte blir 100-procentigt till en början.

”...och så har vi torrkört”

Är det här standard om ett par, tre år tror du?

– Kanske inte just det här, men det kommer att ställas högre krav på referaten, med tanke på hur dyra matchrättigheterna är. Att det ska vara genomtänkt, att man inte har råd att prata om annat än det som är relevant.

Har ni tränat? Torrkört?

– Jag och Lasse pratar matchkommentering hela tiden. Vi har kört ett liknande upplägg i Radiosporten. Var sitt lag, någon som bara refererat powerplay, såna saker. Vi är ganska samkörda. Och så har vi torrkört hemma i mitt vardagsrum.

I ditt vardagsrum?

– Framför teven och testat lite. ”Vi skulle kunna göra så, här kommer jag med… och där kommer du in med det…” osv.

ARTIKELN HANDLAR OM