”Finns en gräns för vad som är humor”

Presschefen till attack mot SVT

1 av 2
SPORTBLADET

SVT visade ett hopkok av Charlotte Kallas bittraste intervjuer.

Osmakligt, tycker skidlandslagets presschef Torbjörn Nordvall – som nu får svar från André Pops.

– Charlotte visste precis vad vi skulle göra, säger han till Sportbladet.

Man brukar tala om Charlotte Kallas ”svarta ögon” som en av hennes främsta egenskaper. 28-åringen är extremt – extremt! – tävlingsinriktad och har en tendens att öppet vädra sin frustration efter mindre lyckade insatser.

Detta valde SVT att spinna vidare på, när man under måndagens Idrottsgalan visade ett montage med skidstjärnans allra bittraste intervjuer. Bland annat sågade Kalla sina skidor och bedömde sin egen insats som ”skit”.

Roligt, tyckte vissa.

Osmakligt, tyckte skidlandslagets presschef Torbjörn Nordvall.

”Detta är den Charlotte jag känner som vill alla väl och alltid gör sitt bästa, även för SVT. Tummen ner för Pops taskiga skämt. Att göra sig rolig på en vinnarskalles bekostnad var smaklöst uselt. OGILLA”, skrev han på Facebook.

”Slag under bältet”

För Sportbladet utvecklar Nordvall sin kritik.

– Charlotte är en tjej som gör allt för alla och som vill alla väl. Hon är väldigt tillmötesgående, inte minst mot media. Och hon är ju faktiskt med och bygger SVT:s och André Pops varumärken genom att vara så framgångsrik och samtidigt ställa upp på så många intervjuer. Hon har säkert gjort 100 intervjuer med SVT:s Vinterstudion. Och så väljer SVT att, inför 1,2-2 miljoner tv-tittare, visa upp hennes dåliga sidor. Jag tycker det är ett slag under bältet, säger han.

”Dåligt av SVT”

Senare under galan var Kalla med i en sketch där rollerna byttes. SVT visade då upp ett klipp där Kalla agerade reporter, och Pops låtsades vara en sur utövare.

– Men det där spelades in i Val di Fiemme och Charlotte ställde upp på det för att hon tyckte det var en kul grej. Men då visste vi inte att det här andra montaget skulle komma före. Det tycker jag är dåligt gjort av SVT och Pops, att inte berätta om upplägget.

Många verkade tycka att det här var roligt?

– Det är fritt fram att tycka det. Jag tycker inte det var särskilt roligt.

Är det din uppgift som skidlandslagets presschef att kritisera SVT:s publicistiska beslut?

– Men jag är inte i tjänst nu. Jag skrev det här från min privata Facebook, inte från förbundets Facebook.

Men du är ändå känd som Torbjörn Nordvall – skidlandslagets presschef?

– Ja, men detta är som sagt mina privata åsikter.

Kommer du, i egenskap av presschef för landslaget, att ge igen på SVT på något sätt?

– Nej nej. Mina privata åsikter blandar jag inte ihop med min yrkesroll. Vi har ett professionellt samarbete med SVT, säger Nordvall.

”Charlotte visste”

Efter galan ger Pops sin syn på saken.

Han förvånas av Nordvalls kritik.

– Charlotte visste precis vad vi skulle göra. Jag har pratat med henne och hon visste att vi skulle klippa ihop när hon var sur i sådana intervjuer, och att vi sen skulle göra en sketch på det omvända. Så det måste vara lugnt med Charlotte, jag kan inte tänka mig något annat.

Vad tycker du om att det blir sådana reaktioner från en presschef i landslaget om sådana här grejer?

– Det är klart att han värnar om sina åkare och tycker han att det inte känns bra i magen så … det är inget bra. Men jag tror inte att de andra uppfattade det så, framförallt inte Charlotte, som var med på det. Men det är tråkigt om Torbjörn tycker så. Han var ju inblandad i att Charlotte skulle komma till den här inspelningen under Tour de Ski, så ja, jag vet inte…, säger Pops.

Alla pristagare från kvällens gala

ARTIKELN HANDLAR OM