Målen som juryn inte fick bedöma

SPORTBLADET

Zlatan Ibrahimovic sköt Sverige till EM.

Men PSG-stjärnans tre mål mot Danmark togs inte med i bedömningen när Svenska Idrottsakademins medlemmar röstade fram pristagarna till Idrottsgalan.

– Det är prestationerna som gjordes från 1 november 2014 till 31 oktober 2015 som bedöms, säger Lasse Granqvist, ordförande i Svenska Idrottsgalans nomineringsjury, till Sportbladet.

Zlatan Ibrahimovic kom inte till Idrottsgalan i Globen.

PSG-stjärnan befann sig i stället på välgörenhetsgalan Les Enfoirés i Paris.

Ett klokt beslut, skulle det visa sig.

34-åringen fick nämligen inte ett enda pris på Idrottsgalan – trots att han under kalenderåret 2015 hann med att: 1) Vinna trippeln i Frankrike 2) Vinna sin tionde Guldboll 3) Nomineras som en av 23 finalister till Ballon d’Or 4) Skjuta Sverige till EM 2016.

Det sistnämnda tas nämligen inte med i beaktning när Svenska Idrottsakademins medlemmar röstar fram sina vinnare till ”Årets prestation” och Årets Manlige Idrottare”.

”Ska inte vägas in”

För Sportbladet förklarar Lasse Granqvist, ordförande i Svenska Idrottsgalans nomineringsjury, hur processen går till.

Det första som händer är att han och 14 övriga medlemmar från Nomineringsjuryn tar fram fyra kandidater. Den här gången valdes Zlatan ibrahimovic (fotboll), Johan Olsson (längdskidor), Jonas Leandersson (orientering) och Badou Jack (boxning) ut.

– Och då värderar man deras prestationer från 1 november 2014 till 31 oktober 2015. Detta står inskrivet i stadgarna och innebär alltså att man inte ska ta hänsyn till prestationer som görs efter 31 oktober. De värderas i stället in till nästa års gala, säger Granqvist.

När juryn presenterade sina nomineringar hade Zlatan Ibrahimovic alltså ännu inte gjort sina tre playoffmål mot Danmark, de som säkrade landslagets biljett till EM 2016.

I december månad skickades blanketter ut till Svenska Idrottsakademins 300 medlemmar som i sin tur fick i uppgift att rösta fram en vinnare. Då hade Zlatan Ibrahimovic gjort sina playoffmål mot Danmark, men dessa skulle formellt sett inte tas i beaktning eftersom de kom efter den period som priserna avsåg, alltså november 2014 till 31 oktober 2015.

– Men sen kan det ju ändå vara så att man har det på näthinnan, eftersom det precis hade hänt. Men det stämmer att man formellt sett inte ska väga in de målen när man röstar, säger Lasse Granqvist.

”Påverkade inte”

Om du får spekulera fritt, som privatperson, tror du då att Zlatan Ibrahimovic hade haft större chans att vinna pris antingen för ”Årets prestation”, eller som ”Årets Manlige Idrottare”, om målen mot Danmark hade tagits i beaktning av de som röstade?

– Jag kan säga så här: Det påverkade inte mig när jag röstade. Sedan kan man även argumentera för att hans prestationer utöver målen mot Danmark ska vara tillräckliga för att rendera i en utmärkelse. Men det är min högst privata analys.

På sociala medier haglar kritik mot att Zlatan Ibrahimovic inte fick ett enda pris. Vad tänker du kring det?

– Ja du… Nomineringsprocessen är ju gjord till punkt och pricka. Vi har följt de stadgar som finns, som innebär att vi ska värdera prestationer från 1 november 2014 till 31 oktober 2015. Så den kan man inte kritisera. Möjligtvis kan man hävda att det finns en begreppsförvirring kring vad som gäller, för reglerna är nog inte glasklara för gemene man. Det kan finnas skäl för styrelsen att hitta en mjukare formulering, till exempel kan man skriva att man ska ”ta hänsyn till prestationer som gjorts före – eller med direkt anslutning – till deadline”, säger Lasse Granqvist.

Fotnot: U21-landslaget fick pris för ”Årets Prestation”, Johan Olsson fick pris som ”Årets Manlige Idrottare”.

ARTIKELN HANDLAR OM