Det här är bara början

Bergström: Det häftiga är inte att hon vunnit priset två år i rad utan det hon har framför sig

1 av 2
SPORTBLADET

Sveriges simdrottning tar emot glasskålen av STCC-föraren och det finns ingen tvekan om vem som är störst.

Det häftigaste är inte att Sarah Sjöström får Jerringpriset efter att ha gjort sitt livs lopp.

Det häftigaste är att hon har det framför sig.

Sportbladets Kristoffer Bergström.

Visst är det läckert?

När vi svenskar väljer årets tre populäraste idrottare 2015 prickar vi in tre personer som verkar vara helt olika varandra. En tjurig självspäkare från norra Västerås, en stöddig bollillusionist från östra Malmö och en teknisk fjärilsfantom från södra Stockholm.

De heter Johan, Zlatan och Sarah och ska du leta efter en gemensam nämnare så fastna inte i hemstad eller kroppskonstitution. Sök inte på sociala medier efter några omfattande kampanjer, få inte för dig att de har nått våra hjärtan genom att le i tv.

Nej, du.

Kolla i resultatlistorna. Läs siffrorna. Jämför med resten av världen.

De heter Johan, Zlatan och Sarah och har längs kringelikrokvägar nått världseliten i var sin sport. Olsson genom att genomlida femtioen veckor av plågor och ensamhet för att vara starkast den femtioandra. Ibrahimovic genom att göra världen till sin fiende och inte ge sig förrän han har besegrat den. Sjöström genom att tatuera in OS-ringar på armen, misslyckas i sitt livs största tävling och ta det som morot att bli bättre.

Tolv normala månader

När vi tillsammans, vi som är svenska folket, ger Sarah Sjöström sitt andra raka Jerringpris är det just för hennes resultat såhär tre år efter misslyckandet i London. Det har inte att göra med charmturnéer, hon tar skålen ur prinsen och STCC-tian Carl Philips händer för att hon i mästerskapen efter OS har satt som standard att vara bäst i världen.

Se på hennes senaste år:

December 2014: tre guld, fyra silver på kortbane-VM

Augusti 2015: två guld, två silver, ett brons på långbane-VM.

December 2015: tre guld, två silver på kortbane-EM.

Så ser tolv normala månader ut för en extraordinär 22-åring. Tre mästerskap och så mycket medaljer att hon hade fått nackspärr och missat en veckas träning om hon hade hängt allihop runt halsen (om du läser det här, Sarah: testa inte!).

Är så himla lycklig

Ett par minuter efter Sarah Sjöströms andra raka Jerringpris står vi på golvet nedanför scenen och pratar. En flaga konfetti har fastnat i hennes hår, den glimmar i silver, vilket för stunden är en oförskämd färg på världsmästaren.

Jag vrider på frågorna flera varv och hon svarar så gott det går. Hon är så himla lycklig. Det var inte ens nervöst uppe på scenen längre, det vara bara att gå upp och låta orden flöda. Det går inte att ta in de hundratjugotusen människorna som sitter hemma och röstar. Hon uppskattar dem alla, men de är för många för att personligen ringa upp och tacka (om du läser det här Sarah: testa inte!).

Testa det här, Sarah

Till sist har vi inget kvar att säga, frågorna sinar för att det är lönlöst att ta större grepp på Sarah Sjöströms karriär redan. Hon är ju bara 22 år och trots 40 mästerskapsmedaljer har karriären inte ens nått halvvägs. Är det en saga har vi just fått huvudkaraktären presenterad för oss, vandringen har börjat, men hon har inte ställts inför den stora utmaning som ska komma att definiera hennes hjältedåd.

Troligtvis kommer spelen i Rio de Janeiro i augusti att bli Sarah Sjöströms största stund i simmarlivet. Hon är brakfavorit på hundra meter fjäril och sett till tiderna borde det bli två medaljer till. Men det fascinerande är att hon lika gärna kan nå sitt ultimata mål i Tokyo 2020 (då hon är 27) eller fyra år senare, då hon nyss passerat trettiostrecket.

Eller så vinner hon alltihop. Kanske är det vi bevittnar början på en av svensk idrotts största olympiska karriärer genom tiderna. Sarah Sjöström kan mycket väl vara en av våra främsta idrottare hela det kommande decenniet och ta medaljer i tre raka olympiska spel.

Jag vet att det låter omöjligt och kanske är det så.

Men om du läser det här, Sarah: testa!

Här är alla jerringprisvinnare

2015 Sarah Sjöström

2014 Sarah Sjöström

2013 Henrik Stenson

2012 Lisa Nordén

2011 Rolf-Göran Bengtsson

2010 Therese Alshammar

2009 Helena Ekholm

2008 Charlotte Kalla

2007 Zlatan Ibrahimovic

2006 Susanna Kallur

2005 Tony Rickardsson

2004 Stefan Holm

2003 Annika Sörenstam

2002 Carolina Klüft

2001 Magdalena Forsberg

2000 Magdalena Forsberg

1999 Ludmila Engquist

1998 Magdalena Forsberg

1997 Magdalena Forsberg

1996 Ludmila Engquist

1995 Annika Sörenstam

1994 Fotbollslandslaget

1993 Torgny Mogren

1992 Pernilla Wiberg

1991 Pernilla Wiberg

1990 Handbollslandslaget

1989 Jan Boklöv

1988 Tomas Gustafsson

1987 Marie-Helene Westin

1986 Tomas Johansson

1985 Gunde Svan

1984 Gunde Svan

1983 Mats Wilander

1982 IFK Göteborg

1981 Annichen Kringstad

1980 Ingemar Stenmark

1979 Ingemar Stenmark