SVT storsatsar på fotbollsderbyn

”Premier League och La Liga i all ära – men de kan vi se varje helg”

Foto: TT
SPORTBLADET

Fotbollsderbyn som aldrig tidigare visats i svensk television.

I dag kan Sportbladet avslöja SVT:s nya fotbollssatsning som startar i höst.

– Vi vill kunna visa vad fotbollen betyder och hur den ser ut på andra platser i världen, säger Max Bursell, planeringschef på SVT Sport.

Sedan ”Tipsextra” med den engelska ligafotbollenl gick i graven 1995 har Sveriges Television inte visat mycket internationell klubblagsfotboll för herrar på kontinuerlig basis.

Rättighetspriserna för de stora europeiska ligorna och klubblagsturneringarna har rusat och fotbollsmatcherna som säljer ligger allt som ofta paketerade bakom de kommersiella kanalernas betal-tv-väggar.

Frågan är om Sveriges Television nu har hittat ett litet kryphål?

I höst startar kanalen fotbollssatsningen ”Fotbollsfeber” där de under tre tillfällen direktsänder tre storderbyn från olika delar av världen.

Först ut: Soweto-derbyt

Derbymatcherna är hämtade från länder och ligor där tv-rättigheterna fortfarande inte anses tillräckligt intressanta för den svenska sport-tv-marknaden.

Och det är inte vilket lufsande som helst.

Vad sägs till exempel om ”det eviga derbyt” mellan Kroatiens två största klubbar Hajduk Split och Dinamo Zagreb?

Först ut (lördag 29 oktober) är Soweto-derbyt i Sydafrika mellan Orlando Pirates och Kaizer Chiefs.

– Det här är matcher som är otroligt stora lokalt men som de flesta av oss bara har sett genom korta klipp på nätet, nu visar vi hela matcherna och inte minst sätter vi dem i ett sammanhang. Kulturellt, politiskt och historiskt, säger Max Bursell på SVT.

Men hur många är egentligen intresserade av derbyt i Soweto?

– Om vi lyckas förmedla känslan av hur viktig matchen är för folket på plats tror jag det blir svårt att undvika att bli engagerad även som tittare. Det lär bli en rätt mäktig inramning på Soccer City, VM-finalarenan från 2010 med plats för 95000 åskådare. Premier League och La Liga i alla ära, det är fantastiska ligor så klart, men de kan vi se varje helg.

– Jag tror det kan vara kul för en fotbollsdåre att få se något annorlunda någon gång då och då, säger Bursell.

Härenstam och Nannskog kommentatorer

Matcherna kommer att ramas in med studio, reportage och gäster, exakt hur långa sändningarna blir eller vilka som gästar är ännu inte helt bestämt.

”Fotbollsfeber” beskrivs som ett testprojekt med förhoppningen att det ska mynna ut i en fortsättning till våren och en ännu större satsning.

– Vi gör de här tre matcherna som ett test, men frågar du mig är det klart jag hoppas att det kan bli en fortsättning.

Har ni någon drömmatch ni skulle vilja sända?

– Det finns hur många som helst. Casablanca-derbyt sneglade vi på men lyckades inte få till den här gången. Den vore fin att få se någon gång.

Vem kommenterar? Arne eller Bosse?

– Chris Härenstam och Daniel Nannskog kommenterar första matchen.

Förutom Härenstam och Nannskog kommer även programledaren David Fjäll att finnas med i sändningarna.

FAKTA

Här är derbymatcherna SVT direktsänder i höst

Orlando-Pirates-Kaizer Chiefs (Sowetoderbyt), Sydafrika – Lördag 29 oktober 15.00 SVT1.

Derbyt i Soweto, Johannesburg, har inte lika många år på nacken som många andra storderbyn. Därmed inte sagt att det handlar om något myspys. Orlando är Sowetos äldsta klubb, bildad 1937. Kaizer Motaung spelade åtta säsonger i klubben innan han drog en sväng till den amerikanska proffsligan. När han återvände till Soweto startade en egen klubb – Kaizer Chiefs. Det första derbyt spelades 1970 och i dag slåss inte bara lagen om att bli bäst i Soweto, de har även fyra ligatitlar vardera i sydafrikanska Premier Soccer League.

Olympiakos-Panathinaikos, Grekland – 6 november 18.15 Kunskapskanalen.

Derbyt mellan de eviga fienderna Panathinaikos (grundat 1908 av lite finare folk) och Olympiakos (grundat 1925 av arbetare i hamnstaden Piraeus utanför Aten) är ett av Europas allra fränaste möten. På planen – och på läktaren. Och på basket eller lerduveskytte om det inte spelas någon fotboll just för dagen. Fansen slåss, spelarna slåss, polisen slåss, och slåss de inte mot varandra så slåss de med varandra sinsemellan. Kommenterar Chris Härenstam det här mötet lär han slå något form av världsrekord i att använda favorituttrycket ”noterbart är…”. Får vi se Olof Mellberg som gäst i studion? Eller kanske Micke Rönnberg?

Hajduk Split-Dinamo Zagreb, Kroatien – 17 december (tid och kanal ej klar)

En gång i tiden, när Jugoslavien var ett enat land, var det relativt god stämning mellan Hajduk Split- och Dinamo Zagreb-supportrarna. De kom båda från de kroatiska delarna av Jugoslavien och tillsammans tog de sig an de serbiska huvudstadsklubbarna Röda Stjärnan och Partizan Belgrad. Med Jugoslaviens upplösning kom också nya fotbollsligor och plötsligt var värsta rivalerna borta. Så vad gör du? Du hittar nya fiender. Nu är det huvudstadsklubben Dinamo med sitt etablissemang mot kuststaden Split med sina begränsade möjligheter. Det funkar det också.

Och här är fem förslag på ytterligare derbymatcher (som ännu inte finns tillgängliga på den svenska tv-sport-marknaden) som vi gärna skulle vilja se i SVT:

Boca Juniors-River Plate, Buenos Aires, Argentina

När Argentinas största, bästa, mest populära och historiskt mest framgångsrika lag drabbar samman framstår Manchester-derbyt som en avslagen träningsmatch i Växjö Tipshall i jämförelse. Här finns historierna (det svenskflaggade fartyget, läktarkatastrofen 1968, Diego Armando Maradona) och här bjuds det också på riktigt bra fotboll.

Esteghlal-Persepolis, Teheran, Iran

Teheran-derbyt delar huvudstaden och landet i två läger och lockade tidigare uppemot 100 000 åskådare till Azadi Stadium (lägre kapacitet idag). För den med stor berättarlusta finns det möjligheter att gå tillbaka till 1979, revolutionen, shahen och Ayatolla Khomeini – utan att för den delen lämna fotbollen utanför.

Shanghai SIPG-Shanghai Shenhua, Shanghai, Kina

Vad pysslar Sven-Göran Eriksson med nuförtiden? Dags att ta reda på det. Ett Shanghai-derby (match 13 på det kinesiska stryktipset) går inte av för hackor. Vad är det för liga egentligen? Dit fler och fler stjärnor söker sig? Tv-tiderna lär inte vara de bästa men det kan bli bra ändå.

Spartak-Dynamo, Moskva, Ryssland

Ryssland är politiskt sprängstoff. Broadsword calling Bert Sundström, over. Är du redo? 1942 skickades Spartaks grundare Nikolai Starostin till arbetsläger i Sibirien misstänkt för att ha planerat ett attentat mot Josef Stalin. Kan Lavrentij Berija, beryktad chef för säkerhetstjänsten NKVD, haft ett finger med i spelet? Dynamo-frälst som han var?

América de Cali-Atlético Nacional, Colombia

Det tvättäkta derbyt spelas egentligen mellan América och Deportivo, båda lagen från Cali, men så här i Narcos-tider kanske det ändå passar bättre att ställa en kartell mot en annan? Atlético Nacional från Medellin var Pablo Escobars lag. Escobar pumpade inte bara in pengar i fotbollen, han pumpade även människor fulla med bly. Historien om colombiansk fotboll går också hand i hand med den blodiga historien om colombiansk knarkhandel.

ARTIKELN HANDLAR OM