TV4 krävs på höga böter

Fällda efter VM-sändningar

Foto: TV4play
SPORTBLADET

Granskningsnämnden kräver TV4 på 100 000 kronor för sändningarna från fotbolls-VM 2015.

Kanalen anklagas för att ha deras studio har stått för "otillbörligt gynnande av kommersiella intressen", skriver Expressen.

Den fällande domen rör två olika studiosändningar från VM 2015: Matchen mellan Tyskland och Sverige samt den mellan USA och Japan.

TV4 ska ha varit alltför otydliga med att benämna vilka företag som erbjudit sponsring av sändningarna, menar Granskningsnämnden.

"I sändningen den 20 juni 2015 lämnades det första sponsringsmeddelandet cirka 30 minuter in i sändningen, efter en reklampaus och innan studiosamtalet tog vid. Det sista sponsringsmeddelandet lämnades cirka 45 minuter innan sändningen avslutades", skriver Granskningsnämnden i sitt utlåtande.

Twitter-reklam

Instansen pekar även på att TV4 har visat upp den sociala medietjänsten Twitters logotyp på ett sådant sätt att det kan klassas som "otillbörligt gynnande av kommersiella intressen".

Nu kräver Granskningsnämnden TV4 på böter på 100 000 kronor och har lämnat över fallet till förvaltningsrätten i Stockholm, rapporterar Expressen.

Granskningsnämnden motiverar bötessumman med att förseelsen har "en tydlig karaktär av nonchalans" och menar också att TV4 tidigare har stått för liknande regelbrott, i samband med sändningar av program som "Förkväll" och "Nyhetsmorgon".