Sampras toppseedad i Wimbledon

Enqvist bäste svensk - seedad tia

SPORTBLADET

Det har rått ett mindre krig kring seedningen till Wimbledon - men nu är den klar.

Regerande mästaren Pete Sampras är förstaseedad - och serve och volleyspelarna kliver trots kritiken förbi baslinjenötarna.

Foto: ap
GRÄSLIGT BRA Pete Sampras har vunnit Wimbledon sju av de åtta senaste åren.

Det har varit just grusspecilaisterna som gått till angrepp mot turneringens vana att frångå världsrankingen i seedningen.

Spelare som Gustavo Kuerten och Alex Corretja har varit mycket kritiska och hotat med bojkott. Nu kommer ingen av spelarna till start - på grund av skador.

För att tillmötesgå kraven från grusspelarna har Wimbledon ändrat sina regler och seedar nu 32 namn. Men fortfarande gynnas serve och volleyspelarna.

Tydligast märks det i fallet Patrick Rafter. Australiensaren är rankad som tia - men seedad trea. Även Tim Henman (6) och Pete Sampras får ett bättre utgångsläge jämfört med sina platser på rankingen.

Enqvist tia

Pete Sampras har vunnit Wimbledon sju av de åtta senaste gångerna och blir därför seedad som etta trots sin rätt svaga säsong hittils.

Tre svenskar är seedade med Thomas Enqvist i topp på tionde plats. Thomas Johansson, som förra veckan vann grästurneringen i Halle, är elva och Magnus Norman nummer 18. Det är dock tveksamt om Norman kommer till spel eftersom han dras med en ljumskskada.

På damsidan följer seedningen rankingen med Martina Hingis i topp före Venus Willams och Lindsay Davenport.

Seedningen herrar:

1) Pete Sampras, USA

2) Andre Agassi, USA

3) Patrick Rafter, Australien

4) Marat Safin, Ryssland

5) Lleyton Hewitt, Australien

6) Tim Henman, England

7) Yevgenij Kafelnikov, Ryssland

8) Juan Carlos Ferrero, Spanien

9) Sebastien Grosjean, Frankrike

10) Thomas Enqvist, Sverige

Anders Bäckström