”De lyckligaste dagarna i mitt liv”

Thomas Johansson tog andra raka turneringssegern - och nu är han glödhet inför Wimbledon

SPORTBLADET

LONDON

Har man just vunnit sin andra turnering på två veckor och stoppat in ytterligare en dryg halvmiljon kronor på bankkontot kan man gott kosta på sig lite lyx.

Thomas Johansson, fästmön Gisella Kaltenecker och coachen Magnus Tideman tog taxi mellan Nottingham och London i går kväll, det gick loss på drygt tvåtusen spänn, och checkade in på Chelsea Village Hotel vid Stamford Bridge.

Det var ett lyckligt, svenskt vinnargäng som mådde alldeles gräsligt bra.

Foto: PETER VAN DEN BERG
kom till london med flickvännen I går slog han till igen - Thomas Johansson tog sin andra raka turneringsseger när han vann i Nottingham. Direkt efter finalen hoppade han och flickvännen Gisella Kaltenecker in i en taxi och åkte till London. Där laddar han för Wimbledon som börjar i morgon. Svensken möter Andrew Ilie, Australien, i första omgången.

Thomas säger till och med till Sportbladet att de här senaste fjorton dagarna är de lyckligaste någonsin i hans liv.

Och det är inte bara en tom fras, nåt som man förväntas säga efter tio raka segermatcher på gräs.

- Nej, jag menar det verkligen. Jag har ju tennisen som jobb, och mår du bra på jobbet är hela tillvaron enklare. Allting känns toppen. Läget kunde inte vara bättre för mig.

Laddar ihop med Thomas Enqvist

Han kom till London en aning stel i kroppen efter allt spel och alla sluggerfester i Halle och Nottingham, men i dag ska han mjuka upp tillsammans med Thomas Enqvist på Wimbledons träningsanläggning och sen är han förhoppningsvis i toppslag igen.

- Jag har ingen känning alls av axeln eller ljumsken. Och jag har naturligtvis fått bästa möjliga självförtroende inför Wimbledon. Men hur länge den här formen håller i sig är omöjligt att säga.

Sedan Thomas slagit in matchbollen (7-5, 6-3) mot israelen Harel Levy i Samsung Open i Nottingham gick Sportbladet raka vägen till ett brittiskt vadslagningskontor och satte tio pund på svensken som segrare i Wimbledon.

Oddset: 40 gånger pengarna.

Inte illa för en man som är seedad elva i turneringen - och knappt minns hur det är att förlora på gräs längre.

- Jaså, 40 gånger...ja, det får man väl säga är ett bra odds, säger Thomas.

Är nöjd med att nå semifinal

Hans svenskkompis Tomas Enqvist, seedad tia, står ännu högre: 50 gånger pengarna.

- Men det är ju så fruktansvärt hård konkurrens. Redan i första omgången möter jag australiensaren Ilie, och han är ju en mycket bra spelare på alla underlag. Egentligen törs jag inte spekulera längre än den matchen, men förhoppningen är att jag ska ta mig fram till en kvarts- eller semifinal. Går man så långt kan vad som helst hända.

Har gjort sig ett namn i England

Sjufaldige Wimbledonsegraren Pete Sampras är den senaste före Johansson som vunnit två raka grästurneringar.

Det gjorde amerikanen 1999, och i år siktar han på att göra om Björn Borgs bravad att ta fem Wimbledon i rad.

Och apropå det fick Thomas Johansson frågan av arrangörerna i Nottingham hur han ville att de skulle uttala hans efternamn.

- Borg, svarade Thomas blixtsnabbt. Till allas förtjusning.

I Wimbledon lär det inte bli några problem för britterna att säga "Johansson" på rätt sätt om han fortsätter på samma sätt som under de två gångna veckorna.

Serven stämmer, returerna sitter perfekt, grästennisen och den låga studsen verkar passa den 26-årige Linköpingskillen perfekt.

Känner sig inte sliten

Frågan är dock som alltid när det gäller Thomas:

Hur länge håller formtoppen i sig den här gången?

- Ja, jag vet att det liksom går i perioder för min del, så har det varit under stor del av min karriär. Men får jag bara vara skadefri ser jag ingen anledning till att det skulle ta stopp nu. Jag känner mig inte sliten, och Wimbledon är ju en inspirerande miljö, skrattar han.

Det sägs att det vilar en förbannelse över den spelare som vinner grästurneringen i Halle. Det brukar innebära snabbt respass ur Wimbledon.

Men om man också, däremellan, tar hem tävlingen i Nottingham - borde inte förbannelsen vara bruten då?

- Jag tror att Thomas har en bra chans att vinna i London, han verkar vara i sitt livs form, sa britten Greg Rusedski efter semifinalförlusten mot Johansson i fredags.

Och israelen Harel Levy hade bara att instämma i det efter finalen i går.

40 gånger pengarna, alltså...det låter mycket bra.

Har spelat in 31 miljoner på sin sport

Den sköna sviten - tio raka vinster

Peter Wennman